ΛΑΡΙΣΑ

Έπεσε η αυλαία για την 6η πάνδημοτικη γιορτή ελιάς που πραγματοποιήθηκε στους Γόννους (φωτο)

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι  με μεγάλη επιτυχία στους Γόννους του Δήμου Τεμπών η 6η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς  στο πρώην δημοτικό σχολείο Γόννων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Τεμπών  μέσω του ΔΟΠΑΠΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την Τοπική Κοινότητα Γόννων . Η εκδήλωση γίνεται με σκοπό να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων.
Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ,ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γεώργιος Λαδόπουλος εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστού και ο βουλευτής της ΝΔ κ Χρήστος Κέλλας.
Ακολούθησε Παρουσίαση αποτελεσμάτων της εσπερίδας του Σαββάτου απο τον κ.Χρήστο Τσαντήλα ,όπως και ομιλία «Τα προβλήματα ελαιοπαραγωγής στο Δήμο Τεμπών » από τον Προϊστάμενο του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπων κ. Σπυρίδων Μπετχαβέ.
Κώστας Κολλάτος :

Σας καλωσορίζουμε στην 6η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς που συνδιοργανώνει ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σκοπό να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών.

Η συνεργασία όλων των φορέων και η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες μιας στρατηγικής η οποία θα αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάδειξη των προϊόντων μας.

Το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Στο Δήμο μας καλλιεργούνται περίπου 1.340.000 ελαιόδεντρακαλύπτοντας 46.245 στρέμματα και ο μέσος όρος τριετίας της παραγωγής υπολογίζεται σε  8.273 τόνους για τη βρώσιμη ελιά και 8.850 τόνους για το λάδι. 

Το ελαιόλαδο, με την υψηλή διατροφική αξία και την ευεργετική του επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, είναι ένα προϊόν που δεν χρήζει ιδιαίτερης διαφήμισηςΓια τη διασφάλισή της ποιότητάς του, προϋποτίθεται η προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο. Φέτος το πρόβλημα που παρουσιάστηκε εστιάζεται στις υψηλές θερμοκρασίες που έκανε την χειμερινή περίοδο αλλά και στη μη έγκαιρη έναρξη του προγράμματος ψεκασμού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικής προσβολής στον ελαιόκαρπο.  Ευελπιστούμε τηνεπόμενη χρονιά, με την έγκαιρη εφαρμογή τουΠρογράμματος δακοκτονίας  να  αποφύγουμε ανάλογα προβλήματα.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εισαγωγή της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, τη συμβολή στην εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην δημιουργία βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, μέσω της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, του ορθολογισμού των αρδευτικών τελών αλλά και της κατασκευής αρδευτικών δικτύων με την υποβολή προτάσεων στο ΠΑΑ 2014 – 2020 στον άξονα 4.3.1.

Συγκεκριμένα για την περιοχή των Γόννων έχει ληφθεί πρόσφατα απόφαση ΔΣ περί πρόθεσης υποβολής πρότασης στο εν λόγω πρόγραμμα του έργου «Κατασκευή – Υπογείωση Δικτύων Αγωγών Άρδευσης Γόννων», το οποίο θεωρείται απόλυτα ώριμο, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για κατασκευή – υπογείωση αρδευτικών αγωγών συνολικού μήκους των αγωγών είναι km, διατομών Φ250 και 16ΑΤΜ από τη θέση Μαμούτι μέχρι τη θέση Χονδρομαγούλα. Στην περιοχή, – όπως γνωρίζετε- υπάρχουν (2) δεξαμενές ενώ θα κατασκευαστεί μια νέα χωρητικότητας 1.000 m3  στη θέση Χονδρομαγούλα.  Το έργο θα εξυπηρετήσει καλλιέργειες κυρίως ελαιώνων και σιτηρών, έκτασης 10.000,00 στρεμμάτων και θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Γόννων. Πρόκειται για έργο το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής των Γόννων καθώς μέσω του συγκεκριμένου έργο θα υπάρξει βελτίωση ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ελαιώνων. Ήδη θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ευελπιστούμε στην τελική ένταξή του.

Παράλληλα, μέσα από τη διήμερη εκδήλωση αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, τη δημιουργικότητα των κατοίκων, και την εγρήγορση των τοπικών φορέων, ενώ η καθιέρωση αυτής της γιορτής, είναι από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας προοπτικής. 

Έχουμε την πεποίθηση , ότι η γιορτή ελιάς θα συντελέσει στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό:

• την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας 
• την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος,
• την παραγωγή ασφαλέστερων και πιο υγιεινών τροφίμων
• τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος
• τη μείωση του κόστους εισροών
• τη διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης της Περιφερειακής ενότητας Λάρισαςτην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ΔΟΠΑΠΕΠΤ, τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας, τους μαζικούς φορείς , τους ευγενικούς χορηγούς και όλους τους παραγωγούς.

Τέλος ευχαριστώ τους αξιόλογους ομιλητές της εσπερίδας και όλους τους συμπολίτες και επισκέπτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και είναι ενεργοί συμμετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις.

Εύχομαι σε όλες και όλους, υγεία, δύναμη και καλές γιορτές! 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες τους  παραγωγούς και πολιτιστικούς συλλόγους  οπως του Λαογραφικού μουσείου   αλλα και του νεοσύστατου συλλόγου  Γυναικών με θέμα την ελιά και το λάδι και έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γόννων.

Τέλος προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ της σχολης μαθητείας του ΟΑΕΔ και από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων «Οι Αντιγονίδες» .

 

Συντονιστές για την πρώτη ημέρα στην εσπερίδα ηταν οι δρ. Τσαντήλας Χρίστος και την δευτερη ημέρα η αντιδήμαρχος κα  Γεωργία Τσιόπα .

Στη  εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος , οι αντιδήμαρχοι κ. Αστέριος Σαίτης ,Ιωάννης Αργυρίου , Κώστας Τσεργάς οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Τσάτσαρης, ,Δημήτρης Τσέτσιλας,Γεώργιος  Νικολάου,Αχιλλέας Διψάνας,Ευθύμιος Μπουζέκης ,Αθανάσιος  Καραναστάσης, , ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γόννων κ. Γιώργος Μπανιώρας,Συκουρίου Γεώργιος Καλότυχος ,Ιτέας Γεώργιος Βλαχοστέργιος ,Πυργετού Αθανάσιος Λάινας ,Τεμπών κ.Γιάννης Λαγοϋρας ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου & αντίπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο Διοικητής του Α.Τ Τεμπών κ.Πρόδρομος Χαρισμανίδης ,ο περιφερειακός διευθυντής της EUROBANK κ.Μαντάς,ο διευθυντής του  καταστήματος κ.Δημήτρης Λέτζας,πρόεδροι συλλόγων φορέων την περιοχής ,μέλη τοπικών συμβούλιων,  τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού -Μουσείο Γόννων

Χαιρετισμό έστειλαν και δεν κατέστη να παραβρεθούν στην εκδήλωση ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ.Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος .

Χορηγός  εκδήλωσης :Περιφέρεια Θεσσαλίας -Δημος Τεμπών -ΔΟΠΑΠΕΠ 
Τράπεζα Eurobank-
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις