ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου “Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1941” παρουσιάζεται στο Χατζηγιάννειο

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 7 και 30΄το βράδυ, παρουσιάζεται στο “Χατζηγιάννειο” Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων, το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου Πολιτικού Μηχανικού – Ερευνητή Ιστορικής Σεισμολογίας με τίτλο:  “Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1941” σε έκδοση του Δήμου Λαρισαίων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από  την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας και τον σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι  ο Αλέξης Καλέσης, δημοσιογράφος – διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας.

Στην εκδήλωση, πέραν της παρουσίασης του σεισμού της 1.3.1941, θα αναπτυχθούν σημαντικά θέματα , Αντισεισμικής Μηχανικής, Γεωλογίας των Σεισμών και Σεισμολογίας από τους:

Παναγιώτη Καρύδη, Ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ.Π. Καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π. Ιδρυτή και Διευθυντή, μέχρι το 2007, του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π. Ακαδημαϊκό, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Σπύρο Παυλίδη, Ομ. Καθηγητή  Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Πρόεδρο ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόεδρο ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Πρόεδρο ΔΣ του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών Τυρνάβου.

Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για τη Πρόληψη και Μείωση των Φυσικών Κινδύνων. Πρόεδρο του Συστήματος της UNESCO για την προειδοποίηση για Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

Ο ομ. καθηγητής  του Ε.Μ.Π. κ. Παναγιώτης Καρύδης εκτιμά, ότι η εκδήλωση αυτή θα ένα καλό  “φροντιστήριο” σε θέματα σεισμικής προστασίας, για όλους τους παρευρισκόμενους, ειδικούς και μη. Ο κ. Καρύδης θα αναπτύξει το θέμα ‘‘Κατακόρυφη σεισμική συνιστώσα: η καταλυτική της επιρροή στις Βλάβες από το σεισμό της Λάρισας του 1941’’.

Ο ομ. καθηγητή του Α.Π.Θ. κ.  Σπύρος Παυλίδης, που προλογίζει το βιβλίο, αναφέρει ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί «ένα σημαντικό ιστορικό κείμενο με διαχρονική αξία και ταυτόχρονα επιστημονικό, με ουσιαστική συμβολή στον καθορισμό της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής μας». Ο κ.  Σπύρος Παυλίδης θα αναπτύξει το θέμα ‘’Ενεργά ρήγματα και σεισμική επικινδυνότητα της Θεσσαλίας’’.

Τέλος ο σεισμολόγος  κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν και στη χώρα μας να εφαρμοστούν για τους σεισμούς, τα τσουνάμι, τις πυρκαγιές κλπ, σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος θα αναπτύξει το θέμα  “Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τη Μείωση των Φυσικών Κινδύνων”.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ακροατές.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις