ΚΟΣΜΟΣ

«Τα δίνει όλα» ο Ζάεφ για να μην κινδυνέψει η Συμφωνία των Πρεσπών

«Κόκκινο» χτυπά για ακόμη μια φορά το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια με φόντο τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεδομένων των ενστάσεων που εξέφρασαν για τις πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν στο πλευρό του σκοπιανού πρωθυπουργού, υπό τον κίνδυνο να μην υποστηρίξουν την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την πλειοψηφία που απαιτείται, ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως είναι πρόθυμος να μην τραβήξει περαιτέρω το σκοινί.

Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εξετάζει την απαλλαγή βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με την νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή για την πολιτική συμφιλίωση, υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τυχόν αμνηστία θα χορηγηθεί μόνον σε άτομα που δεν ενεπλάκησαν ευθέως στις συμπλοκές του περσινού Απριλίου.

«Ας αφήσουμε τώρα τις νομικές ομάδες, οι οποίες θα κάνουν τα επόμενα βήματα. Σήμερα, εκφράσαμε την πολιτική βούληση. Στη συνάντησή μου με την επιτροπή επιβεβαίωσα την προσωπική μου θέληση και τη θέλησή μου ως πρωθυπουργός»  δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει βούληση και επιθυμία, αλλά ότι οι κόκκινες γραμμές δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε κατόπιν αιτήματος των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης οι στήριξαν τον Ζάεφ κατά την πρώτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, στήριξη η οποία είναι απαραίτητη και στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος (απαιτούνται τα 2/3 των βουλευτών).

Αυτό που εγείρει ερωτήματα ωστόσο στην υπόθεση είναι το γεγονός πως κάποιοι από τους οκτώ βουλευτές ερευνώνται από την Δικαιοσύνη για ανάμειξη στα περσινά επεισόδια, με την σκοπιανή αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ζάεφ ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία συμφιλίωσης για να εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται.

Η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών είναι σε εξέλιξη και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θέλει να αποφύγει νέους μπελάδες αναφορικά με την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ο Ζάεφ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος θα συνεχίσουν να στηρίζουν την διαδικασία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις