ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μιλώντας για την παλιά Λάρισα» – Εργαστήρι προφορικής ιστορίας

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, διοργανώνουν σειρά εργαστηρίων προφορικής ιστορίας με θέμα «Μιλώντας για την παλιά Λάρισα», στα πλαίσια του προγράμματος «Λάρισα, η Πόλη που μαθαίνει». Στόχος είναι όχι μόνο να διασωθούν οι πολύτιμες προσωπικές εμπειρίες των μεγαλυτέρων αλλά και να συνδεθούν οι ατομικές μνήμες μεταξύ τους αναδεικνύοντας  την ευρύτερη κοινή Ιστορία της πόλης.  Από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο 2019 θα πραγματοποιηθούν τρία διαφορετικά εργαστήρια

  1. «Ψηφιακές Ιστορίες για την παλιά Λάρισα».Οι συμμετέχοντες, μέλη των ΚΑΠΗ, στο εργαστήριο αυτό καλούνται να αφηγηθούν μια σημαντική για τους ίδιους, βιωματική ιστορία από την παλιά Λάρισα. Διαλέγουν φωτογραφίες από την προσωπική τους συλλογή ή φωτογραφίζουν κάποιο αντικείμενο ή θέμα σχετικό και με τη βοήθεια του εκπαιδευτή η ιστορία αυτή θα μετατραπεί σε μια σύντομη ταινία διάρκειας 2-3 λεπτών. Μέσα από το εργαστήριο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην αφήγηση, να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες των μέσων επικοινωνίας και να μιλήσουν για τις ιστορίες τους σε φίλους, γνωστούς αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Έναρξη εργαστηρίου Νοέμβριος 2018, κάθε Δευτέρα 17:00-19:00 διάρκεια 25 ώρες, στο Β΄ΚΑΠΗ. Αριθμός  συμμετεχόντων 15.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιώργος Μεταξιώτης

  1. «Η Λάρισα μέσα από ιστορίες». Βιωματικό εργαστήριο με σκοπό την καταγραφή των προφορικών αφηγήσεων για τη νεότερη ιστορία και την τοπογραφία της πόλης μέσα από περιηγήσεις σε μουσεία, αλλά και μέσα στην πόλη. Οι συμμετέχοντες θα ξαναζωντανέψουν, με τις δικές τους αφηγήσεις, γεγονότα ξεχασμένα και σημεία πλέον αφανή. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα δημιουργηθεί μία ομάδα αφήγησης, η οποία θα συνεργαστεί με ομάδα παιδιών των ΚΔΑΠ, εντός και εκτός των τειχών! Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να σπάμε τη σιωπή, να θυμόμαστε, να αφηγούμαστε και να αλληλεπιδρούμε με τις νεότερες γενιές ώστε να δούνε, μέσα από τις ιστορίες μας, την πόλη, όπως τη ζήσαμε και τη θυμόμαστε εμείς, οι μεγαλύτεροι! Έναρξη εργαστηρίου Δεκέμβρης 2018, κάθε Τετάρτη 16:00-18:00, στο στέκι των Αμπελοκήπων του 1ου ΚΑΠΗ, διάρκεια 25 ώρες.

Αριθμός συμμετεχόντων 15-20.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κωνσταντίνα Κόντσα

  1. «Η Λάρισα στον χάρτη μέσα από ιστορίες ζωής» Η τρίτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει εργαστήριο το οποίο μέσα από συνεντεύξεις έχει σα σκοπό να δημιουργήσει έναν νέο χάρτη της πόλης της Λάρισας. Οι ιστορίες ζωής θα αποτελέσουν το υλικό για να σχηματίσουμε ξανά τον «χάρτη της πόλης», προκειμένου να αναδείξουμε τα πολλά πρόσωπά της.

Μια πρώτη θεματική είναι η ‘Λάρισα μέσα από τη διασκέδαση’. Απώτερος στόχος είναι οι ιστορίες αυτές να αποτυπωθούν σε μια διαδικτυακή εφαρμογή έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στην ιστορία της πόλης κάθε επισκέπτης που επιθυμεί να γνωρίσει την πόλη διαδικτυακά, είτε για εκπαιδευτικούς είτε για περιηγητικούς λόγους. Το αποτέλεσμα της δράσης, επομένως, απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν όψεις της Λάρισας μέσω του διαδικτύου. Έναρξη εργαστηρίου Δεκέμβριος 2018, στο ΚΑΠΗ του Αγ. Νικολάου με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα ΚΑΠΗ.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Αναστάσιος Μάτος και Ιωάννα Γιαννακοπούλου

Για να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή (καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες) αλλά και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στα ΚΑΠΗ, τηλ: 2410 233430.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις