ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει το ανδρικό μόριο. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο πέος, αλλά είναι πιο πιθανό να πρωτοεμφανισθούν στην ακροποσθία ή στη βάλανο.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ως προς το τι προκαλεί καρκίνο του πέους, έχουν όμως εντοπίσει κάποιους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Αυτοί είναι:

• Η λοίμωξη από HPV. Ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχει 100 διαφορετικά στελέχη, κάποια εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Τις περισσότερες φορές ο οργανισμός αντιμετωπίζει από μόνος του μια λοίμωξη από HPV, όχι όμως πάντα. Κάποια στελέχη του προκαλούν κονδυλώματα, ενώ άλλα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου στο πέος, στον τράχηλο της μήτρας ή στην περιοχή του πρωκτού. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού, του κολπικού και του πρωκτικού σεξ, ενώ παράλληλα μεταδίδεται και μέσω της επαφής με το προσβεβλημένο δέρμα. Για αυτόν τον λόγο η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από τον ιό. Αν και οι επιστήμονες έχουν βρει μια σύνδεση ανάμεσα στη λοίμωξη από HPV και τον καρκίνο του πέους, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το σεξ με ένα άτομο που έχει μολυνθεί θα οδηγήσει σε εμφάνιση του καρκίνου του πέους. Πολλά εξαρτώνται από το στέλεχος του ιού που μεταδίδεται και την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινολογική Εταιρεία, σχεδόν οι μισοί άνδρες με καρκίνο του πέους έχουν προσβληθεί από τον HPV.

•Η κακή υγιεινή. Οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους, εάν δεν καθαρίζουν σχολαστικά την περιοχή. Οι εκκρίσεις συγκεντρώνονται κάτω από την ακροποσθία προκαλώντας φλεγμονή στην περιοχή.

•Η φίμωση. Όταν υπάρχει φίμωση, είναι αδύνατη η έλξη της ακροποσθίας προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η πιθανότητα μόλυνσης να χάνεται από τη στιγμή που η περιοχή κάτω από την ακροποσθία δεν μπορεί να καθαριστεί.

• Το κάπνισμα. Οι άνδρες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του πέους σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ιδιαίτερα εάν έχουν προσβληθεί από τον HPV.

• Η αύξηση της ηλικίας. Ο καρκίνος του πέους είναι πιο συχνός σε άνδρες άνω των 55 ετών.

•Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας AIDS. Οι άνδρες με AIDS έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αποδυναμωμένο.

• Ο αυξημένος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. Ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από τον HPV.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις