ΛΑΡΙΣΑ

Στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη διαμαρτυρία τα μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών

Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.) συμμετέχει σύσσωμος με το σύνολο των φορέων της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας στο Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως “συμμετέχουμε εμείς, οι Θεσσαλοί με αναπηρία, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειες μας, για να ενώσουμε την φωνή διαμαρτυρίας μας μαζί με τους φορείς του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, πέραν της ανάδειξης των προβλημάτων που αφορούν αποκλειστικά τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες τους και τους χρονίως πάσχοντες, καταδικάζουμε την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές και διεκδικούμε να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας ότι, η Αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην αναγκαστική φτώχεια και στον περιορισμό των δικαιωμάτων. Εμείς, μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος και υπό την ομπρέλα της Ε.Σ.Α.μεΑ., συμπορευόμαστε και συμφωνούμε να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να ανατραπεί η λιτότητα που έχει οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα επιμένουμε και θα επανερχόμαστε αγωνιστικά για την λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών, με κύριο στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, την αποκατάσταση και αποτροπή ανισοτήτων μεταξύ πολιτών με και χωρίς αναπηρία, ώστε, να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε από την οικονομική κρίση και να διευρύνουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι είναι κοινή παραδοχή ότι, συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Διεκδικούμε την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Διεκδικούμε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για μια συμφωνία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου επί του Προγράμματος.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν έχουν κόμμα, δεν έχουν χρώμα.

Η Αναπηρία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα.

Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή σε συντάξεις – επιδόματα. Ούτε στις επικουρικές, ούτε στην εθνική σύνταξη, ούτε στην προσωπική διαφορά. Τα αναπηρικά επιδόματα να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά από τον υπολογισμό τους στα εισοδηματικά όρια και κριτήρια που μπαίνουν σε μέτρα στήριξης των πολιτών. Ζητάμε, όπως σωστά δεν υπολογίζονται ως εισόδημα για το ΚΕΑ, να μην υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν βιοποριστικό εισόδημα, η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα μέτρα στήριξης που δικαιούνται λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το επίδομα στέγασης, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ.

Διεκδικούμε την αύξηση των κάθε είδους αναπηρικών επιδομάτων, αντίστοιχη με την αύξηση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυξήσεις έχουν να δοθούν στα επιδόματα από το 2011. Διεκδικούμε νέους, ενιαίους κανόνες για όλες τις αναπηρικές συντάξεις και την επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Διεκδικούμε τα ορφανά παιδιά, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, για να μπορούν να ζήσουν.

Διεκδικούμε την ουσιαστική βελτίωση των ΚΕΠΑ, ώστε να λειτουργεί ως θεσμός που το άτομο με αναπηρία δεν θα ταλαιπωρείται ούτε θα χάνει την αξιοπρέπειά του.

Λέμε όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό, διεκδικούμε φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές από έκτακτες και μη εισφορές, από το οξύμωρο της εισφοράς αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ, στήριξη των «γενναίων» ατόμων με αναπηρία που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διεκδικούμε την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία, τη μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές του, την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

Διεκδικούμε αυτονομία και ανεξάρτητη Διαβίωση για όλα τα άτομα με αναπηρία: Να πάψουν πλέον άτομα με αναπηρία να διαβιούν σε ιδρύματα και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας μέσα στην κοινότητα.  Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ – μεΑ ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ( Σ.Υ.Δ.) είναι εκ των ων ουκ άνευ αναφορικά με την αποιδρυματοποίηση και την ανεξάρτητη διαβίωση. Παράλληλα το κράτος οφείλει να μεριμνά και για την στήριξη του στενού οικογενειακού κύκλου που αναλαμβάνει τον ρόλο φροντιστή του ατόμου με χρόνια πάθηση ή αναπηρία.

Διεκδικούμε υπηρεσίες υγείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη για όλα τα άτομα με αναπηρία. Ζητάμε την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Θέλουμε την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κέντρων και Μονάδων Παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, διεκδικούμε μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ακόμα και για τα συνοδά νοσήματα που επιφέρει μια χρόνια πάθηση ή αναπηρία,  και στα τεχνικά βοηθήματα κλπ.

Αγωνιζόμαστε ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία και χρόνια πάθηση να πηγαίνουν σε σχολεία προσβάσιμα, με μόνιμους καθηγητές και δασκάλους από την αρχή της χρονιάς, με υποστηρικτικό υλικό για όλους, με στήριξη μέσω σχολικών νοσηλευτών για όλη τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τον παιδικό σταθμό. Διεκδικούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία και οι εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με αναπηρία να προσλαμβάνονται όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.

Διεκδικούμε όλα τα παιδιά με αναπηρία να παραμένουν και να παίζουν στις γειτονιές τους – που θα είναι πλήρως προσβάσιμες, από το πεζοδρόμιο έως την παιδική χαρά,  χωρίς κινδύνους και διαχωρισμούς. Διεκδικούμε παιδικές χαρές, πάρκα, παιδότοπους, σχολικές αυλές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: λέμε βροντερό όχι στους διαχωρισμούς και στη γκετοποίηση.

Διεκδικούμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την εργασία για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ισοτιμία με ειδικά προγράμματα, επανένταξη, προστασία, εύλογες προσαρμογές – για να είναι οι πολίτες με αναπηρία ανεξάρτητοι και να συνεισφέρουν με τη σειρά τους πίσω στην κοινωνία.

Ζητάμε σοβαρό και πλήρως προσβάσιμο σύστημα δημόσιων μεταφορών, που θα σέβεται το άτομο με αναπηρία, και θα αφορά όλα τα μέσα μεταφοράς σε όλη την επικράτεια.

Ζητάμε ένα τουριστικό προϊόν πλήρως προσβάσιμο, με ισότιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Η αλυσίδα προσβασιμότητας πρέπει να είναι το α και το ω για όλους τους εμπλεκομένους: υπουργείο, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό, οφείλουν να γνωρίζουν ότι μόνο η παραλία ή το ξενοδοχείο δεν αρκούν να είναι προσβάσιμα. Το ίδιο πρέπει να είναι ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, το πάρκο, η στάση των ταξί ή των λεωφορείων, για να φτάσει το άτομο με αναπηρία στον προορισμό του.

Αγωνιζόμαστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλουν σωστά την Αναπηρία – ως ένα κομμάτι της κοινωνίας, ένα κομμάτι της ποικιλομορφίας της ανθρώπινης φύσης, χωρίς οίκτο, μακριά από φιλανθρωπικές και στιγματιστικές λογικές, με σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην εικόνα τους.  Για ΜΜΕ πλήρως προσβάσιμα, με διερμηνεία νοηματικής και υπότιτλους, με προγράμματα για όλους και όλες.

Διεκδικούμε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πλέον ευάλωτων από εμάς, των προσφύγων με αναπηρία- με ένταξή τους στη διαδικασία λήψης επιδόματος αναπηρίας, με ένταξη όλων των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, κερδίζονται με αγώνες. Τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειες τους και οι χρονίως πάσχοντες θα κατεβούμε για ακόμα μία φορά στους δρόμους για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα μας, σε μια ζωή με αξιοπρέπεια, με αυτονομία και χωρίς διακρίσεις. Η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη γιατί, δεν διεκδικούμε το σήμερα, αλλά το αύριο των παιδιών μας.

Για την εξυπηρέτηση των ατόμων που θέλουν να συμμετάσχουν στο Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έχει ναυλώσει τουριστικά λεωφορεία, τα οποία θα ξεκινήσουν από τα γραφεία του Συλλόγου μας, Παλαιολόγου 14, και θα επιστρέψουν από την Θεσσαλονίκη το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, για τις ακριβείς ώρες αναχώρησης και επιστροφής καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής για το συλλαλητήριο επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο Πατσιούρα Αθανάσιο στα τηλέφωνα 6977463411 και 6980986587 και στο τηλέφωνο του συλλόγου 2410-287209”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις