Ύποπτη σιγή... ιχθύος από τον Σταθάκη για το Κτηματολόγιο


ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτη σιγή… ιχθύος από τον Σταθάκη για το Κτηματολόγιο

Ουδεμία απάντηση, εδώ και πέντε μέρες, λάβαμε από τον αρμόδιο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη καθώς και από τον πρόεδρο του φορέα, καθηγητή Βύρωνα Νάκο. Αμφότεροι φέρουν την ευθύνη για το Κτηματολόγιο και ειδικότερα για τον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Συντήρησης και Αναβάθμισης του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού HEPOS», για τον οποίο εκπρόσωποι εταιρειών που θέλησαν να συμμετάσχουν, καταγγέλλουν πως οι όροι και οι προϋποθέσεις του είναι «φωτογραφικοί», προκειμένου το έργο να καταλήξει σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Τη Δευτέρα 26/11/2018, στις 13.00, έληξε ο διαγωνισμός, κάτι που ίσως εξηγεί την ύποπτη πενταήμερη σιγή τόσο από το υπουργείο όσο και από το Κτηματολόγιο, νομίζοντας πως διά της σιωπής τους θα δημιουργήσουν τετελεσμένα.

To ελληνικό σύστημα εντοπισμού HEPOS ανήκει στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (EKXA AE).

Το σύστημα εγκαταστάθηκε το 2007 και αποτελείται συνολικά από 98 σταθμούς αναφοράς που καλύπτουν ολόκληρη την έκταση της χώρας σε μεταξύ τους αποστάσεις της τάξεως των 50-70 χιλιομέτρων.

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της http://www.geotech.gr/index.php/the-company/projects/313-elliniko-systima-entopismou-hepos.html, από το 2007 μέχρι και σήμερα η Trimble (οπλικά και δορυφορικά συστήματα) ήταν ανάδοχος εταιρεία για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος και η Geotech, ως αντιπρόσωπος της Trimble στην Ελλάδα, ήταν υπεργολάβος της Trimble.

Εμείς, συνεχίσαμε λίγο την έρευνα και διαπιστώσαμε ορισμένες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» πίσω από τις οποίες όλοι ξέρουμε ποιος κρύβεται.

1) Στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου βρίσκονται και προηγούμενοι διαγωνισμοί για το ίδιο ζήτημα, δηλαδή την «Ανάθεση υπηρεσιών επιδιόρθωσης βλαβών, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού HEPOS» και συγκεκριμένα του 2016 (επίσης επί διοίκησης Βύρωνα Νάκου και υπουργίας Γιώργου Σταθάκη)

http://www.ktimatologio.gr/Pages/Proclamations.aspx?id=264

Διαβάζοντάς το διαπιστώσαμε αφενός πως αφορά σε ένα πολύ μικρότερο ποσό (57.000 €) και αφετέρου πως περιέχει επίσης τους επίμαχους ύποπτους όρους, που καθιστούν… ανέφικτο τον ανταγωνισμό (σελ.12).

2) Στη συνέχεια, διαβάζοντας τις 200 σελίδες του εφετινού διαγωνισμού
http://www.ktimatologio.gr/Documents/Proclamations/2018/347/%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%A7%CE%9F%CE%A3%20(1).pdf

στη σελίδα 99 διαβάσαμε ότι «Ο εξοπλισμός του Κέντρου Ελέγχου είναι τέτοιος, ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις του HEPOS. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον… d. Τον εξοπλισμό για τη λειτουργία του [email protected] διαδικτυακού εξυπηρετητή των εφαρμογών επεξεργασίας στο γραφείο…».

Αφού αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατόν σε μία προκήρυξη για νέο ανάδοχο να ζητείται ως κατ’ ελάχιστον εξοπλισμός για τη λειτουργία ενός εξυπηρετητή άλλου αναδόχου (anysma.net), είπαμε να αναζητήσουμε την εν λόγω εταιρεία της οποίας η ιστοσελίδα δείχνει να είναι… υπό κατασκευή.

http://www.sitiakanea.gr/2018/10/blog-post_66.html

Η «ΑΝΥΣΜΑ Α.Ε.», όπως προκύπτει από το ΦΕΚ 1538 (17 Μαρτίου 2015 – Τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), εδρεύει στον Χολαργό, στην οδό Αριστοτέλους 6, και διαθέτει τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Γιώργο Παπαβασιλείου (πρόεδρο και διευθύνοντα δύμβουλο), τον Νικόλαο Λουλάκη (αντιπρόεδρο) και την Καλαϊτζή Θεοφανία (μέλος).

Στην ιστοσελίδα http://www.info-ktima.gr/ διαβάζουμε ότι «οι ανώνυμες μελετητικές εταιρείες ΑΝΥΣΜΑ ΑΕ και ΤΟΠΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ, ως μέλη των Κοινοπραξιών Κτηματολόγιο για την Ανάπτυξη, έχουν αναλάβει τη μελέτη Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου στους Καλλικρατικούς Δήμους: Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Τύρναβου Λάρισας & Πατρέων Αχαΐας».

Υποθέτουμε πως, εκτός από τις μελέτες κτηματογράφησης, η ΑΝΥΣΜΑ ΑΕ θα έχει υπεργολαβία από τη μέχρι σήμερα ανάδοχο της συντήρησης του Hepos την GEOTECH που εκπροσωπεί στη χώρα μας την TRIBLES.A. και έτσι εξηγείται ο όρος που αναφέρεται στον διαγωνισμό για τη συντήρηση του Hepos. Μέχρι εδώ όλα καλά.


Ασυμβίβαστο και ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων


Τα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων όμως αρχίζουν όταν αντιλαμβανόμαστε ότι το τρίτο μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΥΣΜΑ, η κυρία Καλαϊτζή Θεοφανία, είναι η σύζυγος του Διευθυντή Υπηρεσιών και Προϊόντων του Ελληνικού Κτηματολογίου αλλά και ενός από τους αρχαιότερους και βασικούς επιβλέποντες πολλών μελετών κτηματογράφησης, του Σπύρου Καγγελάρη.

http://www.engineer.gr/engineers/company.php?company_id=5960

Για παράδειγμα, διαβάζουμε στη Διαύγεια:

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%925%CE%9846%CE%9C%CE%A8%CE%A6%CE%96-%CE%A5%CE%A5%CE%A3?inline=true

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο στις 26 Φεβρουαρίου 2018 όρισε τον τοπογράφο μηχανικό Σπύρο Καγγελάρη ως επιβλέποντα της Μελέτης Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επίσης, στη Διαύγεια:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9F%CE%9B246%CE%9C%CE%A8%CE%A6%CE%96-%CE%97%CE%9E%CE%A6?inline=true

Στις 3 Οκτωβρίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» αποφάσισε ομόφωνα και όρισε τον κ. Σπυρίδωνα Καγγελάρη ως προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προϊόντων & Υπηρεσιών, μία διεύθυνση που σχετίζεται άμεσα και με το Hepos. Το πώς γίνεται να εκτελεί τα καθήκοντά του ως διευθυντής και παράλληλα να έχει και την επίβλεψη σημαντικών μελετών, μόνο ο πρόεδρος του φορέα μπορεί να μας το εξηγήσει.

Ο τοπογράφος Σπύρος Καγγελάρης (όρθιος δεξιά) σε παρουσίαση του Ελληνικού Κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία

Το κτήριο της εταιρείας ΑΝΥΣΜΑ, δίπλα στο κτήριο του Κτηματολογίου στον Χολαργό.

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο τοπογράφος Σπύρος Καγγελάρης, εδώ και πολλά έτη, έχει ενημερώσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως όφειλε, για τη σύγκρουση συμφερόντων με τη σύζυγό του, εάν είχε συμμετάσχει ως μέλος επιτροπών, ως επιβλέπων ή ως διευθυντής σε οιαδήποτε υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων.

Το ερώτημα που προκύπτει για τη διοίκηση του Κτηματολογίου είναι εάν γνώριζε την προαναφερθείσα σχέση και τι μέτρα έλαβε για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου από ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Ένα άλλο ζήτημα που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τόσο τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ενός επί πολλά έτη στελέχους του Κτηματολογίου και βασικού υπευθύνου για την κατασκευή και τις προδιαγραφές του HEPOS, του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μιχάλη Γιαννίου.

http://users.teiath.gr/mgianniou/index_files/Page2064.htm

Ο Μιχάλης Γιαννίου διετέλεσε στέλεχος αορίστου χρόνου στην – τότε – Κτηματολόγιο ΑΕ και νυν ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, και προ δεκαετίας έγινε μία… τουλάχιστον πρωτότυπη μετατροπή της σύμβασής του σε «Σύμβουλος Ανεξάρτητων Υπηρεσιών… αορίστου χρόνου», κάτι που είναι από μόνο του αντιφατικό, αλλά τον βοήθησε να μην υποστεί τη βάσανο των μνημονιακών μειώσεων και ενδεχομένως και του ασυμβίβαστου με τη θέση του καθηγητή Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2018, όταν έγινε η μετατροπή της Ανώνυμης Εταιρείας του Κτηματολογίου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, περιέργως πώς, έγινε και η μετατροπή του σε… Τεχνικό Σύμβουλο αορίστου χρόνου.

Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια, ο καθηγητής Μιχάλης Γιαννίου είναι ο βασικός συγγραφέας των προδιαγραφών του Hepos και καλό είναι να ξεκαθαριστεί από την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του Κτηματολογίου η εργασιακή του σχέση διαχρονικά με το Κτηματολόγιο καθώς και ενδεχόμενα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων ή ασυμβίβαστα.

https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%918946%CE%A884%CE%97-3%CE%988?inline=true

Όσο για τη στάση του υπουργού, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμένουμε τίποτα από τον Γιώργο Σταθάκη σε σχέση με το ζήτημα του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων. Γιατί, θυμόμαστε σε μία ανάλογη υπόθεση, σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στη Βουλή για το Κτηματολόγιο, όταν αναφέρθηκε σε μία περίπτωση συζύγου του Διευθυντή Οικονομικού του Κτηματολογίου που εργάζεται σε μεγάλη τράπεζα όπου το Κτηματολόγιο τοποθετούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις, έδωσε την αμίμητη απάντηση:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν γνωρίζει και δεν επιθυμεί να γνωρίζει πού εργάζονται οι σύζυγοι των στελεχών του Ελληνικού Κτηματολογίου».

Δηλαδή, κατά τον Γιώργο Σταθάκη, εάν ένα στέλεχος του Ελληνικού Κτηματολογίου διαμορφώνει τις προδιαγραφές ενός διαγωνισμού, έτσι ώστε να έχει άμεσο οικονομικό όφελος ο ή η σύζυγός του, αυτό δεν ενδιαφέρει τον εποπτεύοντα υπουργό.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου παραιτούνται υπουργοί για πολύ μικρότερα θέματα ηθικής τάξεως, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη αποπέμψει τον υπουργό που αγνοεί τους νόμους περί σύγκρουσης συμφερόντων και περί προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Οι πληροφορίες μας λένε πως έχουν γίνει καταγγελίες για σειρά θεμάτων, σε πολύ υψηλό επίπεδο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ασχοληθεί με το Κτηματολόγιο (λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίζεται) η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία διερευνά τις απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και υποθέσεις διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Συνεχίζεται…

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο κ. Σταθάκης ισχυρίζεται πως δεν ενδιαφέρει τον ίδιο και την υπηρεσία της οποίας προΐσταται το εάν και κατά πόσο η σύζυγος υφισταμένου του, ο οποίος «δένει και ράβει» στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εταιρείας η οποία «κερδίζει» ή «θα κερδίσει» τον διαγωνισμό αυτόν. Εδώ όχι μόνον η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται τιμία, αλλά, αντιθέτως, συγκεντρώνονται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές που συνιστούν… ατιμία!

Πηγή: zougla.gr

Close

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο