ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η drag queen της Λάρισας που κάνει ντόρο και εκτός συνόρων – Πρωταγωνιστεί σε γερμανικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί παγκοσμίως (φωτο – βίντεο)

Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου

Είναι ανερχόμενη drag queen, το όνομα της είναι Lil.Botox, ζει στη Λάρισα και με τις εμφανίσεις της στην πόλη συγκεντρώνει σίγουρα όλα τα βλέμματα πάνω της, αλλά προκαλεί και ποικίλες αντιδράσεις.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς την  έχετε δει στην πόλη, είτε λόγω των event στα οποία συμμετέχει, είτε λόγω των γυρισμάτων που γίνονται σε διάφορα σημεία της Λάρισα για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ των φωτογράφων Amanda Jansson και Volk Kinetshniy που θα προβληθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ ανά την υφήλιο.

Ποια είναι όμως η drag queen, Lil.Botox και γιατί τόσο ενδιαφέρον γι’ αυτή την περσόνα και μάλιστα από το εξωτερικό;

Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της και σίγουρα τα όσα έχει να μας πει, ίσως αλλάξουν την γνώμη που έχουν πολλοί για το drag show και τις drag queen.  

Πίσω από την Lil.Botox κρύβεται ένα 23χρονο αγόρι, φοιτητής στη Λάρισα ο οποίος κατάγεται από ένα νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στην πόλη μας τα τελευταία 5 χρόνια.  «Στην Λάρισα είχα έρθει αρχικά λόγω σπουδών, βέβαια μετά είδα ότι μπορώ να δημιουργήσω πράγματα εδώ που δεν είναι μέσα στην νοοτροπία της πόλης» θα μας πει και θα συμπληρώσει: «Αυτό με έκανε να παραμείνω εδώ γιατί με εξιτάρει. Είμαι 23 χρονών και στην Λάρισα μένω εδώ και 5 χρόνια».

Πριν επιλέξεις να  γίνεις η περσόνα Lil.Botox με τι ασχολιόσουν; Πως προέκυψε αυτός ο ρόλος; Το σκεφτόσουν πάντα, σε γοήτευε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκεφτόμουν ότι θα ασχολιόμουν με το ντραγκ. Μου αρέσει η εμφάνιση μου σαν άντρας, η τρίχα μου, όλα τα αντρικά στοιχεία πάνω μου. Πριν από αυτό ασχολιόμουν κυρίως με τον χορό σαν performer, μου αρέσει η μόδα και συμμετείχα σε διάφορες δουλειές πάνω σε αυτή, δούλευα σε ένα μπαρ στην Λάρισα και είχα και τις σπουδές μου. Στο ντραγκ με παρότρυνε ένας φίλος στον όποιο είχα δώσει μια ιδέα για να υλοποιηθεί πάνω σε μια drag queen. Έπειτα με είχε καλέσει σε ένα κλαμπ για να κάνω performance σαν άντρας πάνω στον χώρο και μου πρότεινε την ιδέα να ξυριστώ και να γίνω Ντραγκ, ώστε να εξιτάρω και να μπερδέψω τον κόσμο. Είδα ότι ο κόσμος το ήθελε πολύ και το γούσταρε και αυτό με έβαλε σε μια σκέψη για να το δουλέψω.

Τελικά τι είναι drag queen για σένα; Φαίνεται ότι το ζεις πραγματικά όλο αυτό; Τι σε εξιτάρει ακριβώς σε αυτόν τον ρόλο; Απολαμβάνεις αυτό που σου συμβαίνει;

Drag σημαίνει dress as girl, το όποιο βγήκε από τον Σαίξπηρ όταν έβαζε άντρες να κάνουν τον ρολό μιας γυναίκας. Σαν χαρακτήρας μου αρέσει να αλλάζω ρόλους και με αυτούς να μπερδεύω τους γύρω μου, αυτό κάνω και με το ντραγκ. Παίρνω διαφόρους ρόλους και τους προβάλω στον κόσμο με δικό μου χαρακτήρα. Η μεταμόρφωση είναι κάτι που με τρελαίνει. Μπαίνω μέσα στον ρολό κατευθείαν. Η lil botox είναι μοναδική, δηλαδή έχει τον δικό της χαρακτήρα, αλλά με διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Μου αρέσει που ο κόσμος με ζητά και αυτό με κάνει να προσπαθώ, να γεννώ ιδέες και να δίνω περισσότερα πάνω σε αυτό, που το θεωρώ τέχνη.

 Μαθαίνουμε ότι γερμανικά περιοδικά ασχολούνται μαζί σου και ήρθαν μέχρι τη Λάρισα για να γυριστεί ντοκιμαντέρ για σένα. Αυτό πως προέκυψε;

Προέκυψε εντελώς τυχαία. Δεν το πίστευα ούτε και εγώ όταν μου έγινε αυτή η πρόταση. Αυτό που τους εξίταρε είναι ότι είμαι η μοναδική drag που υπάρχει στην Λάρισα, σε μια επαρχιακή μεγάλη πόλη δηλαδή και βγαίνει στους δρόμους χωρίς να διστάζει. Γι’ αυτούς αυτό δεν είναι κάτι περίεργο, γιατί στην Γερμανία υπάρχουν άτομα πολλά σαν και έμενα και δεν μειώνονται από την κοινωνία. Επίσης τους έκανε εντύπωση το πως γίνεται ένα άτομο όπως εγώ να διοργανώνει lgbt events τα όποια έχουν τεραστία επιτυχία σε μια επαρχία και τα όποια γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να μπει κάποιος σε αυτό τον χώρο αν δεν είναι lgbtq άτομο. Όταν είδαν τα show μου, εκεί ήταν που πείστηκαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα βγει το 2019 και θα προβληθεί παγκοσμίως σε διάφορα φεστιβάλ κλπ . Η Ελλάδα ίσως να είναι και από τις τελευταίες χώρες με βάση τις πληροφορίες που έχω, όπου θα προβληθεί. Θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη εκδήλωση για να προβληθεί κάτι τέτοιο. Τα γυρίσματα ακόμα δεν έχουν τελειώσει γιατί γίνονται τα περισσότερα στη Λάρισα, έπειτα στην Αθήνα αλλά και στον τόπο καταγωγής μου, οπότε είναι μια χρονοβόρα υπόθεση που γίνεται με πολύ επαγγελματισμό.

Πως αποδέχεται η Λάρισα μια drag queen; Ποιες οι αντιδράσεις των Λαρισαίων; Σε αναγνωρίζουν στον δρόμο;

(Γέλια) Είναι λίγο αστείο αυτό. Η Λάρισα δεν την αποδέχεται, απλά έχω μάθει στην ζωή μου να μπορώ να χειρίζομαι καταστάσεις και να τις φέρνω προς το μέρος μου. Την πρώτη φορά που βγήκα σαν drag στην Λάρισα όλοι έλεγαν «τι είναι αυτό», μητέρες να παίρνουν τα παιδάκια στην άκρη, τρόμαζαν αρκετά. Χωρίς λόγο βεβαία. Θα έλεγα όμως ότι πλέον σιγά σιγά κάτι πάει να γίνει. Βλέπω τελευταία ότι δέχομαι πολλά μηνύματα για να έρθουν σε show μου να με δουν. Είχα κάνει ένα show στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, στην αρχή έκραζαν σχεδόν όλοι οι περαστικοί, πριν καν βγω στην σκηνή. Με το που βγαίνω στην σκηνή όμως, εκεί είναι που έμειναν με το στόμα ανοιχτό και ήταν από τις μέρες που είδα την Κεντρική Πλατεία σχεδόν γεμάτη. Γούσταρα  πολύ γιατί εκείνη την μέρα, σκέφτηκα, ότι ίσως να μπόρεσα να άλλαξα και να άνοιξα κάποια μυαλά.

Οι αρνητικές αντιδράσεις, σε επηρεάζουν, σε πληγώνουν;

Δεν θα το έλεγα. Δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος, ποιος είμαι out of drag , δεν τους πάει το μυαλό. Βεβαία επειδή και στην καθημερινή μου ζωή δεν κρύβομαι, τα ρούχα μου είναι πιο εναλλακτικά, κυρίως μαύρα, αλλά ίσως και σε αποχρώσεις του ασημί, με ξέρουν σαν φιγούρα και για τον λόγο ότι είμαστε στη Λάρισα και όλα μαθαίνονται.

Ήξεραν ότι αυτή η φιγούρα κάνει τα lgbt πάρτι αλλά χωρίς να γνωρίζουν το όνομα μου. Μάλιστα είχα ακούσει ότι με έλεγαν «το παιδί με το ασήμι μπουφάν και παπούτσι». Άρα ίσως το μυαλό τους πάει ότι είμαι εγώ αυτή η drag φιγούρα.

Δεν με πληγώνουν καθόλου, ίσα ίσα τρέφομαι από αυτές. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω. Ξέρω ότι μέσα από αυτό γίνεται κάτι καλό. Συνηθίζει το μάτι κάποιου μέχρι που μετά από κάποια στιγμή θα σταματήσει να ασχολείται και να σχολιάζει.

 Τι ακριβώς κάνεις ως drag queen και μάλιστα ανερχόμενη όπως γράφουν τα δημοσιεύματα σε σάιτ των Αθηνών;

Προσπαθώ να έχω συνεχώς καινούριες ιδέες και concept ώστε να το γουστάρει ο κόσμος . Όσο γουστάρει ο κόσμος γουστάρω και εγώ, δεν θα το αφήσω να σταματήσει αυτό. Θέλω να γουστάρουν όλο και πιο πολλοί κάθε φορά και να με ακολουθούν στην πορεία μου. Έχω σκοπό να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ, πάντα με τον δικό μου τρόπο.

Ποια τα σχέδιά σου από εδώ και στο εξής;

Δεν είμαι τόσο των σχεδίων. Ότι έρθει θα έρθει μόνο του. Κοιτώ το τώρα προσπαθώντας να το κάνω καλύτερο.

 Ποια είναι ακριβώς η επαγγελματική σου δραστηριότητα ως drag queen;

Είναι κάτι απροσδιόριστο. Από την μια μπορεί να έχω συνέχεια δουλειά και να είμαι από εδώ και από εκεί, όπου με καλούν δηλαδή για διάφορα shows, αλλά από την άλλη μπορεί να μην έχω να κάνω τίποτα για ένα μηνά. Αυτή την περίοδο έχω πολλή δουλειά.

Έχεις πέσει θύμα μπούλινγκ, στο παρελθόν ή και τώρα λόγω της ξεχωριστής προσωπικότητας που φέρεις;

Και ναι και όχι. Αν είχα άλλο χαρακτήρα ίσως να είχα επηρεαστεί αρνητικά από τους γύρω μου. Έχω μάθει να τους αντιμετωπίζω και δεν επιτρέπω να πει κάποιος κάτι ρατσιστικό για έμενα. Συνήθως τους το κόβω πριν το πουν. Το μόνο που συμβαίνει στη Λάρισα είναι στο θέμα της δουλειάς. Οι Λαρισαίοι φοβούνται να πάρουν κάποιο άτομο που είναι ορατά γκέι να δουλέψει στο μαγαζί του.  Φοβάται μην του το κάνω γκέι, είναι και αυτό κάτι που έχω ακούσει. Το θεωρώ απλά ηλίθιο αυτό. Ασχολούμαι με τον ακτιβισμό πάνω σε αυτό το θέμα  Από τότε που ήρθα στη Λάρισα κάνω ότι μπορώ για να ανοίξω τα μυαλά την κοινωνίας αυτής. Υπάρχουν επιπτώσεις…

 Νιώθεις πως είσαι μια διαφορετική προσωπικότητα; Και αν ναι, είναι κάτι που αισθάνεσαι εσύ ή που προκύπτει από κάποια ρατσιστική διάθεση που βλέπεις από τον κόσμο γύρω σου προς το πρόσωπό σου;

Όχι , είμαι αυτός που είμαι δεν έχω κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Εγώ δεν έχω ρατσιστικά στοιχεία πάνω μου. Αυτό μπορεί να με ανεβάζει ένα level. Κατά τα αλλά δεν ξέρω πως με κρίνει ο κόσμος.

Τι έχεις να πεις στα παιδιά που νιώθουν διαφορετικά;

Να είναι ο εαυτός τους απλά. Κάνεις δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα. Κακό κάνουν μόνο στον εαυτό τους δυστυχώς. Οι γονείς κάποια στιγμή θα το αποδεχτούν, μην χάνουν την ζωή και τα θέλω τους άδικα για κάποιους άλλους.

Πως είναι η καθημερινότητα μιας drag queen και συγκεκριμένα η δική σου. Μπορείς να περιγράψεις πχ ένα 24ωρο σου;

Όχι κάτι το ιδιαίτερο, τουλάχιστον σε έμενα. Θα πάω στην δουλεία μου, έπειτα για κανένα καφεδάκι και για καμία μπύρα. Σπίτι ταινία κλπ. Η καθημερινότητα αλλάζει την προηγούμενη μέρα πριν το show που πρέπει να γίνουν προετοιμασίες.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ταλέντο σου;

Ο χορός και ο λόγος απέναντι σε κάποιον. Αυτό που κάνω είναι να συνδυάζω το ντραγκ με τον χορό. Αυτό με κάνει να ξεχωρίζω ίσως πάνω στο ντραγκ.

Πόση ώρα παίρνει η προετοιμασία της μεταμόρφωσης σου;

Συνήθως θέλω 4 ώρες να ετοιμαστώ. 2.30 ώρες είναι περίπου το makeup έπειτα τα υπόλοιπα. Περούκες, νύχια, ρούχα. Βεβαία μην ξεχνώ τις αποτριχώσεις που γίνονται την προηγούμενη μέρα . Που θέλει και αυτό τον χρόνο του.

Από πού  εμπνέεσαι;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, αν δω κάτι που μου αρέσει θα το κάνω. Πχ ένα concept που είχα βγάλει ήταν μια Λαρισαία στα μπουζούκια. Μπερδευτήκαν κάποια άτομα εκείνη την μέρα νομίζοντας ότι είμαι γυναίκα. Είχα κάνει το makeup και το μαλλί εντελώς φυσικό τότε και δεν το θεώρησαν κάτι περίεργο, εκτός από το ύψος…

Τελικά και άντρες και γυναίκες, gay ή straight, μπορούν να κάνουν drag;

Ναι drag μπορεί να κάνει όποιος θέλει! Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μάλιστα πάνω σε αυτό! Drag queens and drag kings.

 Σου κάνουν περίεργες ερωτήσεις, τύπου αν θέλεις να αλλάξεις φύλο ή κάτι τέτοιο; Και τι απαντάς;

Όταν γνωρίζω ένα καινούριο άτομο πάντα μου γίνεται αυτή η ερώτηση,  κάποιες φορές με εκνευρίζει. Προσωπικά για εμένα δεν ισχύει αυτό. Για κάποια άλλα άτομα πάλι ναι, τους βοηθάει να βρουν τον εαυτό τους. Ο καθένας το κάνει για τον δικό του λόγο. Εμένα επειδή μου αρέσει να μπερδεύω τον κόσμο αλλά και να μεταμορφώνομαι σε κάτι που κατακρίνουν. Θέλω να ανοίγω τα μάτια όπως προείπα. Να βρουν καλύτερες καταστάσεις τα νεοτέρα άτομα και όχι να υπάρχουν κοινωνίες με τόσο μεγάλο συντηρητισμό.

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους ότι drag σημαίνει και ότι είσαι trans, τι απαντάς σε αυτό;

Είναι απλά διαφορετικός όρος το ένα με το άλλο . Μπορεί να το ψάξει κανείς αυτό. Συνήθως αυτό λέω, απλά google it.

Το drag έχει επηρεάσει την ζωή σου; Η οικογένεια σου και οι φίλοι σου πως το αντιμετωπίζουν όλο αυτό που ζεις;

Όχι δεν έχω χάσει κανένα δικό μου άτομο, αλλά ούτε έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας μου. Στην αρχή υπήρχαν με κάποια άτομα συγκρούσεις αλλά μετά, με συζήτηση λύθηκαν, συν του ότι το συνήθισαν. Τους έδινα να βλέπουν rupaul drag race για να καταλάβουν λίγο τι ακριβως γινεται. Επίσης όπως είπα είναι εντελώς διαφορετικός ο χαρακτήρας μου σαν αγόρι και σαν lil botox.

Δεν έχουν πολλά κοινά θα έλεγα αυτοί οι δύο χαρακτήρες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις