ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αστέρης Γκανάς: Ο Λαρισαίος που κατακτά την αγορά της Ευρώπης με τα ελληνικά βότανα!

Στη Δεσκάτη Γρεβενών, στις κορφές των Χασίων και Καμβουνίων ορέων, δυο φίλοι, ξεκινούν το ταξίδι τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, με όχημα τα μοναδικά βότανα που ευδοκιμούν στο μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής. Ο Χρυσοβαλάντης Κογιος, γέννημα θρέμμα της περιοχής, και ο Αστέρης Γκανάς, ο Λαρισαίος συνιδιοκτήτης του πρωτοποριακού «ξ», μετουσίωσαν την αγάπη τους για το περιβάλλον σε μια σειρά μοναδικών προϊόντων που αρχίζουν να κατακτούν τις ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας ήδη τα πρώτα τους βραβεία, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Τι ακριβώς συμβαίνει με τις corphes; Ποια η ιστορία πίσω από τα προϊόντα που απασχολούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον χώρο της γαστρονομίας και όχι μόνο; Ο Αστέρης Γκανάς κάθεται απέναντί μου και μου διηγείται…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Πως ξεκίνησαν όλα;

Η αρχή της ιστορίας μας στηρίζεται στην πολύχρονη φιλία μου με τον Χρυσοβαλάντη, ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί ψηλά. Τα χνώτα μας ταιριάζουν, όπως επίσης και η αγάπη μας για το περπάτημα στα δάση. Αυτό για μένα, αποτελούσε πάντα, ένα αγχολυτικό στην καθημερινότητά μου. Στην περιοχή εκείνη, ψηλά στα Χάσια και τα Καμβούνια όρη, γνωρίζαμε πως ευδοκιμούν ποικιλίες βοτάνων,  μοναδικών σε ολόκληρη την χώρα. Οι συχνοί μας περίπατοι στην περιοχή, μας οδήγησαν στις… corphes. Στην απόφαση δηλαδή να επενδύσουμε στην αγορά εκτάσεων με μοναδικό σκοπό την απόλυτα φυσική καλλιέργεια των βοτάνων της περιοχής. Έτσι, Σε μια πλαγιά όπου αυτοφύεται για παράδειγμα άγρια μέντα, αγοράσαμε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και φυτέψαμε άγρια μέντα. Ή σε μια περιοχή επίσης που βρίσκονται κατά βάση οι ταγές, έπειτα από μελέτες για το μικροκλίμα της περιοχής και ύστερα από εδαφολογικές αναλύσεις που μας έδειξαν ότι εκεί υπάρχουν ενεργοί όλες οι παράμετροι για μεγάλο όγκο παραγωγής αλλά και αυξημένη ποσόστωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των φυτών, εκεί αγοράσαμε πέντε στρέμματα και φυτέψαμε τσάι του βουνού, σιδερίτη.

Ποιος ήταν ο στόχος σας;

Ο στόχος μας υπήρξε διπλός. Από τη μια να διασώσουμε την χλωρίδα της περιοχής, καθ’ ότι είναι πολλοί οι Αλβανοί ή οι Βούλγαροι που εισέρχονται τις νύχτες στα εδάφη αφαιρώντας, με τον πλέον ακατάλληλο τρόπο, τα βότανα και από την άλλη να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να ενεργοποιηθούν εκμεταλλευόμενοι, τελικώς, τον πλούτο της περιοχής.

Ποια είναι τα προϊόντα σας;

Εφτά αρωματικά φυτά: Τσάι του βουνού (Sideritis Raeseri), Χαμομήλι (Matricaria Chamomilla), Φασκόμηλο (Salvia Officinalis), Φλισκούνι (Mentha Pulegium), Λουίζα (Lemon Verbena), Μέντα (Mentha Piperita). Τέσσερα αρωματικά φυτά Blend: Vital (Organic Herbal Blend), Silence (Organic Herbal Blend), Relief (Organic Herbal Blend), Recovery (Organic Herbal Blend). Πέντε μπαχαρικά: Βιολογικό Θυμάρι (Thymus Vulgaris), Ρίγανη (Origanum Vulgare), Δενδρολίβανο (Rosmarius Officinalis), Ματζουράνα (Origanum Majorana) και μια μαρμελάδα βατόμουρο.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα δικά σας προϊόντα;

Η αγάπη μας για τη γη και την φυσική καλλιέργεια, όρισε τις μεθόδους παραγωγής μας. Εφαρμόζοντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείριση με αυστηρά βιοδυναμική προσέγγιση, χωρίς προσθήκες και επεμβάσεις, καλλιεργούμε και παράγουμε τα προϊόντα μας. Επιπροσθέτως όλα γίνονται μόνο με χειρωνακτική εργασία, χωρίς καμία παρέμβαση μηχανής. Βελτιώνουμε το έδαφος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μας μόνο με την προσθήκη κομπόστ από ζώα ελευθέρας βοσκής στη γη, την οποία και χρησιμοποιούμε για την αύξηση της γονιμότητάς της και την ισορροπημένη θρέψη των φυτών. Επίσης η συγκομιδή των φυτών και των φρούτων γίνεται χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες , με μοναδικό σκοπό τον «εγκλωβισμό» των αρωμάτων και των θρεπτικών συστατικών τους. Η άρδευση γίνεται μόνο εκεί που χρειάζεται, επιλεκτικά και η αποξήρανση πραγματοποιείται απολύτως φυσικά, σε πλίνθινες αποθήκες του περασμένου αιώνα. Τέλος, η καινοτομία μας αφορά τη συσκευασία των προϊόντων στην τελική τους μορφή, άμεσα, αφενός, όσον αφορά τα βότανα-μπαχαρικά , σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ξήρανσή τους, και αφετέρου όσον αφορά τα προϊόντα βατόμουρου, κατά την ημέρα συγκομιδής των φρούτων.

Δηλαδή πως γίνεται η συσκευασία;

Η συσκευασία των βοτάνων-μπαχαρικών λαμβάνει χώρα έπειτα από αυστηρή διαλογή και «υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα» (ΜΑΡ). Με την συγκεκριμένη πρωτοπόρα μέθοδο, αφενός επιτυγχάνεται η φυσική απολύμανση-συντήρησή τους ενώ αφετέρου αυξάνεται η διάρκεια και ένταση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των συσκευασμένων προϊόντων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον καταναλωτή τα πιο «φρέσκα» αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά. Το ζυγισμένο με απόλυτη ακρίβεια προϊόν, μετά από τελικό έλεγχο, παίρνει την οριστική του μορφή στην συσκευασία. Η διαδικασία συσκευασίας γίνεται κάτω από αυστηρά πρότυπα και ξεκινά αρχικώς ελέγχοντας λεπτομερώς, μακροσκοπικά τις πρώτες ύλες. Στο χώρο μεταποίησης και συσκευασίας των πρώτων υλών, εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι υγιεινής και καθαριότητας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς στον τομέα των τροφίμων. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και οικολογική συνείδηση, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται είναι από βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά, κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα (food grade), πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς.

Πρόσφατα λάβατε μια σημαντική διάκριση, στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας, στα βραβεία του Γαστρονόμου…

Ναι. Δεν είναι το μόνο. Έχουμε λάβει βραβεία, ήδη, και στο εξωτερικό, εκεί όπου στρέφουμε το μάτι μας. Το ένα μείγμα που έχουμε, το recovery, βραβεύτηκε από τα Great Taste Awards με δύο αστέρια ως το καλύτερο βότανο (blend) στον κόσμο. Έχουμε αναμείξει θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι βουνού, κίστο και μολόχα. Στον ίδιο διεθνή διαγωνισμό πήραμε άλλα έξι βραβεία. Για τα άλλα δύο μείγματα, το silence που έχει μελισσόχορτο, χαμομήλι, λεβάντα, βαλσαμόχορτο και το relief – με φλισκούνι, φασκόμηλο, εστραγκόν, χαμομήλι, δενδρολίβανο. Τα υπόλοιπα βραβεία αφορούν τις μονοποικιλιακές μορφές των βοτάνων μας, τη μέντα μας, τη λουίζα, το φασκόμηλο.Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα για τη μαρμελάδα βατόμουρου και τον 100% φυσικό χυμό βατόμουρου, που επίσης παράγουμε. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να κάνουμε τα, μοναδικά, ελληνικά βότανα, γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, γιατί στην Ευρώπη να πίνουν τσάι Κεϋλάνης ή μαύρο τσάι στην Αγγλία και να μην προτιμούν τα δικά μας;

Σε ποιες χώρες εξάγετε αυτή τη στιγμή;

Στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις Βρυξέλλες, στη Σουηδία, στη Δανία. Σε πολύ επιλεγμένα μέρη και στην Ελλάδα.

Αυτή είναι και μια απάντηση στην ελληνική κρίση;

Ναι. Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα είναι οι ειδικές καλλιέργειες. Στη χώρα μας διαθέτουμε απίστευτα προϊόντα στα χέρια μας, τα οποία υποβαθμίζουμε μόνοι μας. Χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό πλέον γίνεται στην Ελλάδα, αλλά μεμονωμένα, από εξαιρετικούς παραγωγούς και νέους ανθρώπους με όρεξη να κατακτήσουμε τις αγορές του κόσμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις