ΛΑΡΙΣΑ

Μητρόπουλος από την ημερίδα των Λογιστών στη Λάρισα: «Καταβάλλονται τα αναδρομικά στους ένστολους – Τι είπε για το ασφαλιστικό και τους συνταξιούχους (φωτο-βίντεο)

Ημερίδα για «το παρόν και το μέλλον του Ασφαλιστικού και των συντάξεων», διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ένωση Λογιστών ν. Λάρισας, στο ξενοδοχείο «Metropol».

Εισηγητές της σημερινής ημερίδας ήταν ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος (Νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της «ΕΝΩΣΗΣ για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ» καθώς και ο νομικός κ. Ευστάθιος Χριστοδουλέλης, ειδικευμένος στο Ασφαλιστικό.

Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε για τα αναδρομικά των ενστόλων ότι θα δοθούν από σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Για το ασφαλιστικό σημείωσε πως βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας, επί των προσφυγών που είχαν δικαστεί στις 4 Οκτωβρίου του 2017.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, τις επόμενες ημέρες περιμένουμε την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας, επί των προσφυγών που είχαν δικαστεί στις 4 Οκτωβρίου του 2017, αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα του νόμου Κατρούγκαλου. Όλοι και συνταξιούχοι και η κυβέρνηση και οι δανειστές, αναμένουν την αμετάκλητη δικανική κρίση επί των προσφυγών που είχαν εγερθεί. Ζητήματα όπως η συγκρότηση του ΕΦΚΑ η ένταξη σε αυτόν του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, άλλων ταμείων ισχυρών, ή το ζήτημα των εισφορών ή της διάκρισης σε εθνική κι ανταποδοτική σύνταξη είναι ζητήματα που θα κριθούν και αναμένουμε όλοι με ενδιαφέρουν, αν θα ευδοκιμήσει αν συνεχίσει να ισχύει, αν θα πρέπει να ακυρωθούν κάποια κεφάλαιά του.

‘Ήδη έχει καθυστερήσει η απόφαση, πάμε στον 14ο μήνα από την συζήτηση.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα για τους συνταξιούχους είναι η αναδρομική καταβολή των δώρων, διότι με άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας του 2015 είχαν κριθεί, ότι η ολοσχερής κατάργηση των δώρων, για τους συνταξιούχους, είναι αντισυνταγματική, άρα υπάρχει και ένα δεύτερο πακέτο αναδρομικών που αναφέρεται στα δώρα των συνταξιούχων.

Και είναι και μια τελευταία απόφαση, ότι η ειδική εισφορά συνταξιούχων, ο κουμπαράς που ξέρετε που έπαιρναν διάφορες κυβερνήσεις για να στηρίζουν πολιτικές, και αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική.

Άρα υπάρχουν τρεις διαφορετικές δικαστικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί το ένα πακέτο των αποφάσεων, τα αναδρομικά ενστόλων και μένουν τα αναδρομικά των δώρων και της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων.

Το ενδιαφέρον στη Λάρισα είναι μεγάλο με ρωτούσε πολύς κόσμος εδώ. Εμείς είπαμε να μην καταφεύγει ο κόσμος στα δικαστήρια προσωρινά, για να ζητάει αναδρομικά, να αρκείται σε μια υποβολή αίτησης.

Και επειδή το θέμα είναι νομικά τελειωμένο, δεν υπάρχει άλλο δικαστήριο να πει διαφορετικά πράγματα, εισηγούμαστε στην κυβέρνηση να κάνουν οι συνταξιούχοι αιτήσεις και όχι αγωγές. Και να υπάρξει πολιτική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Τις οφειλές  που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους συνταξιούχους,  καλό είναι να τα συμψηφίσει με ΕΝΦΙΑ, τέλη, φόρους.

Χαίρομαι που πολλοί συνταξιούχοι ευνοήθηκαν από μία υπόθεση που αφορά Λαρισαίους συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι πήραν τα χρήματα και με τόκο και με την ευκαιρία της δικής τους υπόθεσης, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους είπε ότι δεν χρειάζεται να ασκούνται εφέσεις επειδή το θέμα είναι λυμένο. Άρα η Λάρισα πρωτοστάτησε με πρωτοποριακές αποφάσεις, αλλά και μαχητές που έχετε εδώ τους συνταξιούχους της ΔΕΗ».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

«Αργά το μεσημέρι σήμερα έμαθα ότι θα έβγαινε η απόφαση για τα αναδρομικά στους ενστόλους και στους υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια. Ή σήμερα ή την άλλη εβδομάδα θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε υλοποίηση των αποφάσεων του 2015 που έκριναν ότι οι περικοπές του νόμου Βρούτση του 2012, είναι αντισυνταγματικές».

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΘ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις