ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα – Ανοικτή συζήτηση στη Λάρισα

Το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» ανακοινώνει τη διοργάνωση ανοικτής διάλεξης – συζήτησης με θέμα «Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα» τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (28ης Οκτωβρίου 9).

Αντικείμενο της συζήτησης είναι το Σύγχρονο Θεσσαλικό Γλωσσικό Σύστημα που περιλαμβάνει λέξεις και εκφράσεις του θεσσαλικού Ιδιώματος το οποίο στη σημερινή εποχή της αστυφιλίας, των ΜΜΕ και των μέσων μαζικής δικτύωσης τείνει να χαθεί.

Λέξεις όπως «χαλεύω, πλαλάω, σβαρνίζομαι, λισγάρι, ματσαλάω» για πολλούς ομιλητές της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι άγνωστες και πρωτάκουστες. Όμως ακούγονται από αρκετούς μόνιμους κατοίκους της Θεσσαλίας και χρησιμοποιήθηκαν από σύγχρονους γηγενείς λογοτέχνες. Ο πρώτος που μελέτησε τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού Ιδιώματος είναι ο Θεσσαλός Τυρναβίτης φιλόλογος Αχιλλέας Τζάρτζανος στην μελέτη του με τίτλο «Περί της Συγχρόνου Θεσσαλικής Διαλέκτου».

Ομιλητές της διάλεξης είναι οι κ.κ. Ευάγγελος Κουρδής, καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ και του ΕΑΠ, Τάσος Μάτος, Φιλόλογος και Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος. Συντονιστής ο δημοσιογράφος κος Γιάννης Σιούλας.

Η ανοικτή διάλεξη – συζήτηση εντάσσεται στον Κύκλο Ομιλιών «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»  του «Πανεπιστημίου των Πολιτών» Δ. Λαρισαίων και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κ.Μ. Κούμας», με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680205

– στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις