ΛΑΡΙΣΑ

To «Εργαστήρι Ζωής» στη Νορβηγία υποψήφιο για βραβείο – Μεγάλη εκδήλωση στη Λάρισα στις 29 Νοεμβρίου

Tο πρόγραμμα πρόληψης «Εργαστήρι Ζωής», το οποίο προκρίθηκε στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στη Νορβηγία στις 27 Νοεμβρίου, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με αφορμή την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα πρόληψης «Εργαστήρι Ζωής».

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κ. Ευαγγελία Λιακούλη, η επιστημονική σύμβουλος του Κέντρου Πρόληψης κ. Ειρήνη Κουφάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης  και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Γεωργάκης.

Ο περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Η πρόληψη απασχολεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και επειδή έλειπε κάτι ουσιαστικό από αυτήν, γεννήθηκε το πρόγραμμα «Εργαστήρι Ζωής». Με στρατηγική, σχέδιο και πυξίδα τον άνθρωπο και μόνο, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα, που εστιάζει στην πραγματική πρόληψη. Τα αποτελέσματα είναι μεγάλα. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό πρόληψης σηματοδοτεί μία καινούργια αρχή στον τομέα της πρόληψης στη Λάρισα».

Από την πλευρά της η κ. Λιακούλη σημείωσε: «Ο φορέας μας, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας ΟΚΑΝΑ, με γερές και στέρεες βάσεις από το παρελθόν, αξιοποίησε τις νέες ιδέες και έκανε τα ένα σημαντικό άλμα εξωστρέφειας, τολμώντας να πρωτοπορήσει δημιουργικά, με πολλές, αξιόλογες καθημερινές δράσεις και αιχμή δόρατος το Εργαστήρι μας, που συνεχώς εξελίσσεται, μεγαλώνει, ανανεώνεται, αποκαλύπτεται και  απογειώνει τη δημιουργία .

Σήμερα, που συζητάμε για αυτό, περισσεύει η χαρά και η συγκίνηση και ας μου επιτραπεί, ειδικά σήμερα και ειδικά αυτή τη στιγμή, να εκφράσω την ιδιαίτερη  προσωπική μου συγκίνηση,  καθώς το «Εργαστήρι» ήταν ένα προσωπικό όραμα,  που έγινε στην πορεία ένα συλλογικό στοίχημα.  Δεν  υπάρχει μεγαλύτερο δώρο στη ζωή , από το να βλέπεις όσα εμπνεύστηκες και αγάπησες, να ξεπερνούν δυσκολίες, να προχωρούν και να προκόβουν,  με πολλούς και ανάμεσα  πλέον σε τόσο πολλούς …

Το «Εργαστήρι Ζωής», είναι ένα εργαστήρι πρόληψης και ανάπτυξης, μια πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που αφορά στον γενικό  πληθυσμό, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και στοχεύει στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από βιωματική δραστηριότητα και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του με προγραμματική σύμβαση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με προσωπική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη .

Η αρχική ιδέα βρήκε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές ψυχές και κατάφερε να ξεπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να υιοθετήσει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που έγινε ο χώρος μας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας που το αγκάλιασε και το έκανε μοναδικά δικό της.

Μέσα από την Τέχνη (δημιουργική γραφή, εικαστικά, Θέατρο, Μουσική – Χορό, Φωτογραφία, Παραμύθι, Κούκλα, Έκφραση και Φαντασία, Ιστορία και Πολιτισμό, mix Tape), οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης, ανακαλύπτουν την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής και ταυτόχρονα απομακρύνονται με συστημικό τρόπο και βιωματική εμβάθυνση,  από τις εξαρτήσεις .

Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου έργου συνίσταται στο γεγονός ότι μέσα από τα αντικείμενα του Εργαστηρίου, διοχετεύονται στοχευμένα μηνύματα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και των σύγχρονων φαινομένων βίας  (επιθετικότητα, ξενοφοβία , ρατσισμός κλπ) , με ειδικούς εκπαιδευτές και  επιστημονική εποπτεία τους από τα στελέχη ψυχικής υγείας του Κέντρου μας

Το  πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης , το οποίο παρέχεται δωρεάν  στο  κοινό, έτυχε θεαματικής αποδοχής από τους πολίτες, παιδιά και ενήλικες,  οι οποίοι συμμετέχουν κατά εκατοντάδες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική του .

H επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι εξαρτήσεις, η διαφορετικότητα, η διαχείριση συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός, η επιθετικότητα, το διαδίκτυο κλπ είναι οι βασικοί πυλώνες της δουλειάς μας

 

Τώρα, το Εργαστήρι μας  μεγάλωσε και άνοιξε τα φτερά του για να πετάξει ακόμη πιο ψηλά, έξω από τη χώρα και έφτασε  στο κέντρο της  Ευρώπης.

Φέτος, η υποψηφιότητά μας για το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, μας συνδέει με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της πρόληψης και εντείνει τον διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει για το πρόγραμμά μας στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα.

Ενθαρρύνει επιπλέον το διάλογο, την ανταλλαγή εμπειριών, για να μοιραστούμε όλα αυτά που είδαμε, κατακτήσαμε ή ακόμη αναζητάμε, τις νέες ιδέες μας και την προώθηση της πολύτιμης συνεργασίας μας στην Ευρώπη, που μόνο μικρά θαύματα μπορεί να γεννήσει στη χώρα .

Είμαστε ενθουσιασμένοι που η δουλειά μας, το αγαπημένο Εργαστήρι Ζωής, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, προκρίθηκε και καλείται να συμμετέχει στους τελικούς που θα διεξαχθούν στις 26-28 Νοεμβρίου στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας .

Είμαστε χαρούμενοι που η Λάρισα και η Θεσσαλία , εκπροσωπεί τη χώρα μας σε μια κορυφαία διοργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεκδικώντας επάξια ένα σημαντικό τίτλο διάκρισης, το βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης .

Η αποστολή στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας για τους τελικούς με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας κ Ξανθό, αποτελείται από εντεταλμένη αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ Αγοραστό , την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης κ Ευαγγελία Λιακούλη, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου  κ Βασίλη Πινακά (και μέλος του ΔΣ του Κέντρου) και Κων/νο Μπάρδα , την επιστημονική υπεύθυνη κ Κουφάκη καθώς και τον έφηβο του Εργαστηρίου μας Χρήστο Παναγιωτόπουλο που επιλέξαμε να παρουσιάσει το έργο μας στον τελικό διαγωνισμό.

Ξεκινάμε το ταξίδι στις 25/11,  καθώς στις 26 /11  θα γίνει η προετοιμασία της παρουσίασης από την αποστολή μας, με αυστηρό πρωτόκολλο και ειδικούς σκηνοθέτες, ενώ στις 27/11 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση, η ανακοίνωση των νικητών και η τελετή απονομής  ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με την επιστροφή της αποστολής μας από τη Νορβηγία, στις 29/11 στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η εκδήλωσή μας για τα 20 χρόνια του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας καθώς και της  συμμετοχής μας στον διεθνή διαγωνισμό για το Βραβείο Πρόληψης 2018.

Η εκδήλωσή μας, θα παρουσιάσει την πορεία του Κέντρου  από το 1998 μέχρι σήμερα, μέσα από μουσική και δρώμενα των ίδιων των παιδιών του Εργαστηρίου Ζωής, δίνοντας παράλληλα με ζωντανό τρόπο, πώς λειτουργούν τα τμήματα του εργαστηρίου μας, ενώ οι αφηγητές θα μας ταξιδέψουν σε στιγμές σημαντικές για τη Λάρισα των τελευταίων 20 χρόνων .

Πολλές εκπλήξεις και γεγονότα επί σκηνής, θα μας κρατήσουν συντροφιά σε μια βραδιά, που φιλοδοξούμε να μείνει σε όλους αξέχαστη, με τους φορείς μας να συμμετέχουν ενεργά και τα σχήματα της πόλης μας να μοιράζονται τη χαρά μας, σ’αυτό το πανηγύρι της Πρόληψης.

Ξεχωριστή θέση θα καταλάβουν οι βραβευθέντες από εμάς για την προσφορά τους στην τοπική κοινότητα, τέσσερα ξεχωριστά σύνολα που έχουν κάνει αίσθηση για την προσφορά τους στην κοινωνία, στον εθελοντισμό και στον πολιτισμό.

Στην εκδήλωσή μας θα παρευρεθεί ο υπουργός Υγείας κ Ξανθός και  ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ Καφετζόπουλος, ενώ αναμένεται η θετική ανταπόκριση και άλλων σημαντικών παρουσιών  .

Η εκδήλωσή μας θα είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους τους πολίτες

Το ΔΣ του Κέντρου μας, τα στελέχη μας και οι εκπαιδευτές μας, οι φορείς μας, οι αιρετοί, οι εθελοντές, οι κοινωνικοί επιστήμονες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της Τέχνης, οι πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας, παραμένουμε όλοι συντονισμένοι στη συχνότητα της συνύπαρξης και της δημιουργίας, συλλέγουμε όλες τις ευχές και τη θετικές σκέψεις όλων σας και ταξιδεύουμε στη Νορβηγία με την αισιοδοξία και την πίστη ότι θα φέρουμε στην Ελλάδα και στη Λάρισα , τη διεθνή αυτή διάκριση που σημαίνει πολλά για εμάς  στη διαδικασία των θετικών αλλαγών, της νέας πορείας μας, με φρέσκιες ιδέες και νέες πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση,  εμείς θα γιορτάσουμε την πορεία μας και την συνύπαρξή μας στις 29 Νοεμβρίου , στις 8 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας,  μετατρέποντας την πόλη σε μια μεγάλη αγκαλιά, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι «ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ»  .

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μόλις επιστρέψει η ελληνική αποστολή, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 29 Νοεμβρίου (8 μμ) για τα 20 χρόνια του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας καθώς και της συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό για το βραβείο πρόληψης 2018.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις