ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι ζητάνε και τι φοβούνται οι Λαρισαίοι στην αγορά ακινήτων – «Χαμογελάει» δειλά η αγορά

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Άνοδος 13% καταγράφηκε στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Στη Θεσσαλία τον φετινό Αύγουστο ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν αυξημένος κατά 60%, ενώ στο οκτάμηνο η αύξηση είναι στο 17%. Ποια η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων στη Λάρισα και κατά σε τι βαθμό, η κατάσταση αυτή, αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία; Τι ζητάνε και τι φοβούνται οι Λαρισαίοι;

Δυο έμπειροι κτηματομεσίτες, στην αγορά της Λάρισας, ο κ. Ξενοφών Ζαδές και η κα Ζώζη Βέργου, περιγράφουν το αποτύπωμα στον χώρο των ακινήτων στην πόλη της Λάρισας, που δείχνει σιγά-σιγά να αρχίζει να χαμογελάει…

Ξενοφών Ζαδές, Κτηματομεσίτης στην εταιρία Keller Williams One

Σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική  δραστηριότητα αυξήθηκε, τόσο σε ιδιωτικά έργα όσο κα δημόσιες  οικοδομές. Παρατηρούμε όλοι γύρω μας ότι το τοπίο αλλάζει, από τη μία νέες κατασκευές αναβάθμισης των δρόμων στο κέντρο και από την άλλη νέες οικοδομές. Τι συμβαίνει πραγματικά στην αγορά και ποια είναι η πραγματική ζήτηση σήμερα.

Αρχικά η παρατεταμένη αναμονή των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας, έτσι αρκετοί εργολάβοι ταυτόχρονα βλέποντας το κενό στην αγορά δημιουργήσανε τις πρώτες οικοδομές. Αυτή η ζήτηση όμως ίσως να μην είναι αρκετή ώστε να δικαιολογήσει πάρα πολλές οικοδομές . Σήμερα σε αντίθεση με παλιότερα, οι αγοραστές είναι πιο συγκρατημένοι στο να δώσουν τα χρήματα τους και περιμένουν να δούνε ότι η οικοδομή έχει προχωρήσει.

Σε συνάρτηση των παραπάνω έχει δημιουργηθεί ικανοποιητική ζήτηση για οικόπεδα στο κέντρο όπως και μεταχειρισμένων διαμερισμάτων.

Μεγάλη ζήτηση από την άλλη παρατηρείται για μίσθωση, με έντονο ενδιαφέρον για οικογενειακά και μικρά διαμερίσματα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές στα καλά διαμερίσματα ανεβαίνουν ενώ υπάρχουν αρκετοί πελάτες αξιόλογοι σε αναμονή.

Επενδυτικά ακίνητα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα καταστήματα στο κέντρο και τα μικρά διαμερίσματα. Μικρότερες η μεγαλύτερες αξίες εδώ παρατηρούμε την απόδοση, το σημείο, το είδος του ακινήτου κλπ.

Στάσιμες και πτωτικές σε αρκετές των περιπτώσεων οι τιμές σε οικόπεδα και ακίνητα επαγγελματικής φύσης (χωραφο-οικοπεδα, καταστήματα εκτός κέντρου και μεγάλα βιοτεχνικά ακίνητα).

Σε γενικές γραμμές, η αγορά έχει αρχίζει να αλλάζει, έχει ξεκινήσει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και στις υπόλοιπες πόλεις. Δεν μπορούμε φυσικά να συγκρίνουμε τον τουρισμό και τις επενδύσεις στις μεγάλες πόλεις όμως η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Τα τηλεφωνήματα για αγορές και πωλήσεις είναι αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και μένει ακόμα ένας μήνας για το τέλος του χρόνου ώστε να κλείσει με θετικό πρόσημο η χρονιά.

Ζώζη Βέργου, Σύμβουλος ακίνητης περιουσίας της κτηματομεσιτικής εταιρίας Keller Williams One

Η κτηματαγορά στη Λάρισα μετά τα χρόνια στασιμότητας, απόρροια της
οικονομικής κρίσης, δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξα δείγματα ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά στο διάστημα αυτό καταγράφεται τόσο μεγάλη ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων με κυρίαρχη επιλογή το κέντρο της πόλης και αντιθέτως περιορισμένη προσφορά αυτών. Αξιοσημείωτη βέβαια είναι και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση διαμερισμάτων και για ενοικίαση αφού η κακή οικονομική κατάσταση αυτή την 8ετία περιόρισε τη δυνατότητα αγοράς.

Γι’ αυτό και είναι χαρακτηριστική η τάση ανοικοδόμησης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό ειδικά στο κέντρο της πόλης μας και φαίνεται πως βρίσκει άμεσο ενδιαφέρον από τους αγοραστές. Το μεγάλο ενδιαφέρον τους σημειώνεται στα διαμερίσματα με 2 ή 3 υπνοδωμάτια, αλλά και σε μικρότερα επενδυτικά. Η πρώτη προτίμηση αναφέρεται κυρίως σε οικογένειες που έχουνε κάποιες οικονομίες προηγούμενων ετών, που κάποιες φορές καταφεύγουν και σε δανεισμό ή συμπληρωματικά βοηθιούνται από τους γονείς. Η συνήθης ζήτηση αφορά διαμερίσματα έως 15ετίας ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που θα προτιμήσουν παλιά με σκοπό να τα ανακαινίσουν.

Σε ότι αφορά στα επενδυτικά ακίνητα προτιμώνται γιατί σαφώς το ακίνητο
αποτελεί πιο προσοδοφόρα επένδυση σε σχέση με αρκετές άλλες, ειδικά σήμερα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο είτε σε
μικρά διαμερίσματα που στεγάζουν κυρίως φοιτητές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αγορά της Λάρισας διαμορφώνεται από την εντόπια προσφορά και ζήτηση στα ακίνητα και δεν επηρεάζεται από πελάτες του εξωτερικού που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας για διάφορους λόγους. Κλείνοντας θα παρότρυνα τον κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή ή πωλητή να ζητήσει πληροφορίες και να συμβουλευτεί έναν έμπειρο και επαγγελματία σύμβουλο ακίνητης περιουσίας, που είναι καλός γνώστης της αγοράς και θα τον βοηθήσει να κάνει τις σωστές κινήσεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις