ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Μία ώρα μπάνιου μειώνει τα επίπεδα σακχάρων του αίματος και λειτουργεί σαν γυμναστική

Η χαλάρωση για μία ώρα στη ζεστή μπανιέρα βελτιώνει τις φλεγμονές και μειώνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χημικής ουσίας που απελευθερώνεται και δρα εναντίον των φλεγμονών με τον ίδιο τρόπο που το επιτυγχάνει η σωματική άσκηση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough ανέλυσαν δέκα υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή αφότου πέρασαν μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας.

Τους έκαναν τεστ αίματος πριν, αμέσως μετά και δύο ώρες αργότερα για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στην κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο παρατηρείται και όταν γυμναζόμαστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ‘ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις