ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Λάρισα στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών και Νατοϊκών σχεδιασμών – Πιλότοι, πράκτορες και… MacDonald’s στην πόλη!

Του Λευτέρη Παπαστέργιου

«Και μην νομίζετε πως οι Λαρισαίοι δεν βλέπουν και δεν ανησυχούν με αυτά τα αεροπλανάκια που κινούνται από πάνω τους…». Ήταν ο Γιώργος Μπαζιάνας, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, όταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του απολογισμού της δημοτικής αρχής, ασκώντας κριτική στον δήμαρχο Λαρισαίων, μέσα από το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του ΚΚΕ, έθεσε ένα θέμα που όντως, έχει αρχίσει πολλούς Λαρισαίους, έστω και χωρίς την απόχρωση που θα ήθελε να έχει το ΚΚΕ.

Αρκετοί Λαρισαίοι που, πριν δεκαπέντε μέρες περίπου, έτυχε να βρεθούν στο ξενοδοχείο Imperial, παρατήρησαν με μεγάλη έκπληξη ομάδες ισραηλινών να περιφέρονται στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Η απορία τους λύθηκε όταν ενημερώθηκαν από άτομα που δουλεύουν εκεί, πως επρόκειτο για πιλότους ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και για πράκτορες της περίφημης ισραηλινής Μοσαντ, που βρισκόταν στην Λάρισα, συμμετέχοντας σε άσκηση, σκοπός της οποίας ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχες Δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους. Στην εν λόγω άσκηση, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές  σε περιοχές του ελληνικού FIR, η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με 11 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση όμως δεν είναι η μοναδική που πραγματοποιείται αυτό το χρονικό διάστημα στην περιοχή. Στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται επί χάρτου στα δυο διεθνή στρατηγεία της Λάρισας, -Λάρισα και Τύρναβος-, καθιστώντας την περιοχή σε κομβικό σημείο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καθώς και στην στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρύτερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, με το θέμα των Σκοπίων σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και το επίσημο άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, δια μέσω του υπουργού Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, φέρνει την Λάρισα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών στρατιωτικών σχεδιασμών και σεναρίων, που ήδη δοκιμάζονται στα χαρτιά, μέσω των ασκήσεων, με αντικείμενο την «διαχείριση κρίσεων σε μια φανταστική χώρα». Τα σενάρια αυτά αφορούν, σε πρώτη φάση,  επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την αντιμετώπιση απωλειών από φυσικές καταστροφές».

Η μεγαλύτερη άσκηση αυτού του είδους φέρει την ονομασία «Multilayer 2018», η οποία διεξάγεται αυτή την χρονική περίοδο στο Ευρωστρατηγείο και αναμένεται να κορυφωθεί στις 23 Νοεμβρίου, παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ως παρελκόμενο της εμπλοκής της Λάρισας στους στρατιωτικούς και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κύκλοι της αγοράς, βλέπουν την πρόσφατη απόφαση της πασίγνωστης αλυσίδας McDonald’s, να έρθει και να επενδύσει, ξανά, στην πόλη, παίρνοντας την θέση του θρυλικού Travel Stop, το οποίο πρόσφατα κατεδαφίστηκε.

Επιπλέον είναι αρκετοί οι μεσίτες που αναμένουν αύξηση των ενοικίων σε κατοικίες που θα μπορούσαν να διατεθούν σε στρατιωτικούς, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να διαμείνουν στην Λάρισα, υπηρετώντας στις στρατιωτικές ευρωπαϊκές μονάδες της περιοχής.

Αναμφισβήτητα η «εμπλοκή» της περιοχής στους ευρύτερους στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν παράγοντα, ο οποίος αναμένεται να έχει πολλές συνέπειες, τόσο στην οικονομική, όσο και στην πολιτική ζωή της πόλης. Προς το παρών, όσον αφορά τους πολίτες, μάλλον η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο κέντρο της Λάρισας, με τις κεντρικές της αρτηρίες να μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, και το πώς αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους, φαίνεται να τους απασχολεί περισσότερο

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις