ΛΑΡΙΣΑ

24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (PALC24): «Sm@rt Libraries: Ένας ψηφιακός κόσμος άπειρων δυνατοτήτων»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018,  το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (PALC24)  με τίτλο: «Sm@rt Libraries: Ένας ψηφιακός κόσμος άπειρων δυνατοτήτων», που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια, εκτός μιας παύσης τριών ετών,  αποτελεί εκδήλωση – θεσμό για την κοινωνία των Βιβλιοθηκών στον Ελλαδικό χώρο και προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για συζητήσεις, ενημερώσεις πάνω στα τελευταία νέα, παρουσιάσεις των τεχνολογικών και λειτουργικών εξελίξεων, επαφές με επιστήμονες που δρουν και κινούνται μέσα στις Βιβλιοθήκες αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες-προμηθευτές, παρέχοντας  ευκαιρία για εποικοδομητικές διαφωνίες αλλά και συνεργατικές συμφωνίες.

Αρχική τοποθεσία διεξαγωγής του Συνεδρίου αποτέλεσε το Αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα δεδομένης όμως της φοιτητικής κατάληψης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας το διάστημα εκείνο, ο τόπος του Συνεδρίου άλλαξε και επελέγη η αίθουσα Εκδηλώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. του Δήμου Λαρισαίων την παραμονή της έναρξης των εργασιών του.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Σ.Τ.ΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλίας,  Καθηγητής τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε,  κ. Ηλίας Σάββας, του οποίου η  εισήγηση αφορούσε στο Διαδίκτυο  των Πραγμάτων (Internet of things IoT) και πως αυτό λειτουργεί ως πρόκληση στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα γενικότερα.

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια ήταν η κ. Ναταλία Μανωλά, Project Leader του «Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά», η ομιλία της οποίας ανέδειξε τη δράση του  OpenAire2020, ενός Ευρωπαϊκού έργου που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του λογισμικού και τη συντήρηση της απαραίτητης τεχνικής υποδομής για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για Ανοιχτή πρόσβαση σε Ακαδημαϊκά δεδομένα.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν δυο προσυνεδριακά σεμινάρια σχετικά με την εκμάθηση του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα «Koha» και την Καταλογογράφηση με το εννοιολογικό μοντέλο «RDA».

Οι επόμενες δύο ημέρες του Συνεδρίου 1 & 2 Νοεμβρίου,  εστίασαν: στο  Διαδίκτυο των πραγμάτων & τις Έξυπνες Βιβλιοθήκες στη νέα ψηφιακή εποχή, στη Βιβλιοθήκη ως φυσικό τρίτο χώρο κοινωνικοποίησης  & συνεργατικής μάθησης στην νέα ψηφιακή εποχή, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες βιβλιοθηκών (νέες τεχνολογίες, αυτοματοποίηση υπηρεσιών, ψηφιακά αποθετήρια, λογοκλοπή,  εργαλεία Google analytics) στις όψεις της ανοικτότητας (ιστοσυγκομιδή, συνεργασίες για προώθηση κοινών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, ανοιχτή πρόσβαση στα ελληνικά ιδρυματικά καταθετήρια) στις τομές στη μελέτη χρηστών & των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ενσωμάτωση ΑΜΕΑ, ανάλυση συναισθήματος) στα νέα μοντέλα διαχείρισης Συλλογών μέσω του ΣΕΑΒ (Ilsas, Heal-Link, δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών, συνεργατικά σχήματα, ψηφιακές συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς, αποθετήρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας) στην παρουσίαση του έργου μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο χώρο, χρόνο και τόπο (συλλογικός κατάλογος ελληνικών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, αρχειοθέτηση ελληνικού ιστού, δίκτυο ελληνικών βιβλιοθηκών) καθώς και στην Πληροφοριακή Παιδεία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα μηνύματα του PALC24 ήταν θετικά και πολλά και μεταξύ άλλων ανέδειξαν ότι  οι Sm@rt Libraries  – «Έξυπνες Βιβλιοθήκες», είναι το μέλλον των Βιβλιοθηκών, όπου το περιβάλλον τους θα συναρτάται και θα συμφωνεί με τις απαιτήσεις του χρήστη τόσο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο-Smart Campus-, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο-Smart Community- με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT). Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες καλούνται λοιπόν να χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου τις τεχνολογίες προς όφελος των χρηστών τους βελτιώνοντας τις φυσικές αλλά και ψηφιακές υποδομές τους, στο πλαίσιο της ανοιχτής επιστήμης με την ενσωμάτωση νέων ανοιχτών τεχνολογιών εντός ενός εξελικτικού σταδίου δημιουργίας μιας νέας μορφής βιβλιοθήκης

Στο χώρο του Συνεδρίου, υπήρχαν αναρτημένες Ανακοινώσεις (POSTERS) ερευνητών, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, τον Πληροφοριακό Γραμματισμό, τη χρήση μεταδεδομένων στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, την Πληροφοριακή Παιδεία και την συμβολή του θεσμού του mentoring στις βιβλιοθήκες καθώς επίσης και ειδικός Εκθεσιακός χώρος με τα περίπτερα των Χορηγών του Συνεδρίου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Κυπρίων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων της Πληροφόρησης, Μηχανικών Πληροφορικής, Ερευνητών, Επιστημόνων, μελών των Ακαδημαϊκών, Ειδικών & Δημόσιων Βιβλιοθηκών καθώς και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εξωτερικοί συνεργάτες και προμηθευτές του χώρου των Βιβλιοθηκών, φοιτητές Σχολών Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφορικής.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθηγητής Ξενοφών Σπηλιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γεώργιος Σούλτης.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εκφράζουν τις πιο ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην διοργάνωση, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες μετακινήσεις. Οι σύνεδροι δυστυχώς δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του, απόλαυσαν όμως και περπάτησαν στις ομορφιές της πόλης της Λάρισας.

Ειδικότερα εκφράζονται ευχαριστίες:

στη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας

στον Δήμο Λαρισαίων που υπήρξε  συνδιοργανωτής του PALC24 αλλά και στα στελέχη της ΔΕΥΑΛ. Στον Δήμαρχο κ. Καλογιάννη Απόστολο, στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ . Σούλτη Γεώργιο,  στον κ. Καφφέ Θεόδωρο, Δημοτικό Σύμβουλο &  Αντιπρόεδρο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ καθώς και τον κ. Σαββοργινάκη Δημήτρη, Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ., στο βοηθητικό προσωπικό της επιχείρησης, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής για την παραχώρηση της αίθουσας, στον  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχο Δημήτριο και τα μέλη του, στην κα. Γκουντρουμπή Λία του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου, στον  κ.Καμάρη Περικλή, Ειδικό Συνεργάτη του Δημάρχου.

στους Χορηγούς: Χρυσοί:«ELSEVIER», «EMERALD Publishing», «IEEE Advancing Technology for Humanity», «SPRINGER NATURE», «ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY», Αργυροί: «WOLTERS KLUWER», «CAS – a division of the American Chemical Society», «ACS PUBLICATIONS», «EBSCO», «INTEROPTICS», Χορηγοί:  «IOP PUBLISHING», «UNISYSTEMS», «AIP PUBLISHING», «BRILL», «ACCUCOMS», «PROQUEST»,  «DE GRUYTER».

στους Υποστηρικτές με την δωρεάν διάθεση των ειδών τους  στο σύνολο των Συνέδρων: «ΟΛΥΜΠΟΣ-Χαλβαδοποιϊα Ελλάδος, Αφοί Παπαγιάννη Α.Ε.», «Βιολάντα Cookies», «Στεργιούλας Βιβλιοπωλείο» και «Οινοποιείο Τυρνάβου».

στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:

Ιφιγένεια Βαρδακώστα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Ζάχο, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Γιάννη Κλαψόπουλo, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δημήτριο Κουή, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Μανόλη Κουκουράκη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Πέτρο Κωσταγιόλα, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας( Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ηλία Σάββα (Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής T.E., ΤΕΙ Θεσσαλίας), Γιάννη Τσάκωνα, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (Πανεπιστήμιο Πατρών)

 

στο Προσωπικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΤΕΙ/Θ: Βαλιμήτη Π., Γαρουφαλή Α., Μιχάλη Λ., Μυταλούλη Δ., Νταλαμπάσχα Β., Νταρακλίτσα Ε., Τάσιου Ε.,

στους συναδέλφους της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Τεχνικών Υπηρεσιών του ΤΕΙ/Θ: κ.κ. Αραμπατζή Θ., Αφεντούλη Ν., Κιτσάκη Κ., Τσιάντα Δ. τον κ. Ντελιμηχάλη Γ., και του Τμήματος Συλλογικών & Ατομικών Οργάνων και Επιτροπών κα. Τσιτσιβά Αλεξία

 

στους συναδέλφους του Ε.Λ.Κ.Ε.του ΤΕΙ/Θ των οποίων η συμβολή σε θέματα οργανωτικής και οικονομικής διαχείρισης, υπήρξε πολύτιμη.

στους εθελοντές – φοιτητές του Ιδρύματος και μη που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχημένη διοργάνωση και ξεχώρισαν για την φιλοτιμία και την εργατικότητα τους.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης Έρευνας  και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης Ε.Λ.Κ.Ε. του ΤΕΙ/Θ Καθηγητής Πλαγεράς Παναγιώτης,  ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΤΕΙ/Θ Καθηγητής Ζαούτσος Στέφανος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων  του ΤΕΙ/Θ κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλος,  ο Προϊστάμενος Μονάδας Οικονομικής & Διοικητικής Υποστήριξης Ε.Λ.Κ.Ε. του ΤΕΙ/Θ κ. Ηλίας Παλαιοχωρλίδης καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του PALC24

Καλλιόπη Σιώκη,  Παρασκευή Γρηγορίου,  Ελένη Ντρογκούλη,  Δήμητρα Καρασίμου,  Όμηρος Ιατρέλλης, Μιχαήλ Βραχνάκης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις