ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λέσχη Αντιλογίας Λάρισας: Πρέπει να έχει όρια η ελευθερία του λόγου;

Το δεύτερο debate της Λέσχης Αντιλογίας Λάρισας διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με θέμα «Ελευθερία του λόγου: πρέπει να έχει όρια;».

Προσκεκλημένοι ομιλητές που αντάλλαξαν επιχειρήματα, με τη συμμετοχή του κοινού, ήταν ο κ. Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος, μέλος του ΔΕ του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης και ο Λαρισαίος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας.

Την συζήτηση άνοιξε ο μοριακός βιολόγος και εκ των ιδρυτών της Λέσχης Αντιλογίας κ. Γιώργος Καραβάνας, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης καθώς και τους πρώτους προβληματισμούς, επάνω σε ένα θέμα που απασχολεί πολίτες, επαγγελματίες και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου, τόσο στο Σύνταγμα της χώρας μας, όσο και στους νόμους μας. Είναι λοιπόν δικαιολογημένοι ή όχι, οι περιορισμοί αυτοί;», αναρωτήθηκε ο κ. Καραβάνας.

«Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί το δικαίωμα των δικαιωμάτων», υποστήριξε ο κ. Αβραντίνης, εξηγώντας πως «αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου, αλλά και προϋπόθεση της ίδιας της δημοκρατίας».

«Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι το απόλυτο δικαίωμα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πλέον σημαντικές, οδηγώντας στην έκδοση συγκεκριμένων νομολογιών, στην Αμερική, στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. «Στην Ελλάδα πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, ακόμα και σε ότι αφορά την ίδια την ελευθερία του τύπου, με σαφέστατη τάση για περιορισμούς πάσης φύσεως», τόνισε ο κ. Αρβαντίνης, ο οποίος κατέληξε πως αν η φιλελεύθερη δημοκρατία βάλει τελικά όρια στην ελευθερία της έκφρασης, τότε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να είναι και ελεύθερη και δημοκρατία».

Ο κ. Σιούλας με τη σειρά του, συμφωνώντας με τις βασικές παρατηρήσεις του κ. Αρβαντίνη, κατέθεσε την εμπειρία του, με βάση την μακρόχρονη διαδρομή του στον χώρο του τύπου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ευκολία με την οποία κατατίθενται αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων με στόχο την τρομοκράτηση τους.

«Πέραν των αναμφισβήτητου δικαιώματος του καθενός, να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερος, υπάρχει ωστόσο ένα κομβικό ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε: έχει το δικαίωμα της αυτοπροστασίας η ίδια η δημοκρατία; Πρέπει, για παράδειγμα, να προστατεύεται από τον μισαλλόδοξο λόγο;», αναρωτήθηκε ο κ. Σιούλας, ο οποίος έθεσε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι ενδεχόμενες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις όταν αυτές αφορούν μείζον εθνικά ζητήματα ή δημόσια εκφορά λόγου που σαφέστατα προτρέπει σε πράξεις βίας, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τις δικές του ενστάσεις.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του κοινού, που για μια ακόμη φορά, έδειξε έντονο ενδιαφέρον, γεμίζοντας το αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Λ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις