ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας στην 110 ΠΜ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας θα πραγματοποιήσει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ ”Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943” σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και μουσική Ελένης Καραΐνδρου στην “110 Πτέρυγα Μάχης” την Παρασκευή 16/11/2018 και ώρα 11:30.

Την παρουσίαση, θα κάνει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης κ. Ειρήνη Σαρίογλου.

Το Νοέμβριο του 1942 η Τουρκία επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρο περιουσίας). Ο δυσβάσταχτος αυτός φόρος, επιβλήθηκε από την τότε τουρκική κυβέρνηση (Ινονού-Σαράτσογλου) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού.

Όσοι από αυτούς δεν κατάφεραν να πληρώσουν αυτόν το ληστρικό φόρο οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ).

Το ντοκιμαντέρ αυτό βασισμένο στο ημερολόγιο-μαρτυρία του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου καταγράφει -για πρώτη φορά στην ιστορία- τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, μέλη οικογενείας και ορφανικά, των ΕΔ.Απαιτείται η επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας Αποστράτου στην πύλη της 110 ΠΜ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις