ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Ματαρόα, η ιστορία του πλοίου της γυναίκας με τα μεγάλα μάτια”

Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20:00 μ.μ στο Χατζηγιάννειο

Ήταν 22 Δεκέμβρη του 1945, ένα χρόνο μετά τα δεκεμβριανά, όταν το Νεοζηλανδέζικο πλοίο Ματαρόα, που σημαίνει «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια», ξεκίνησε το ταξίδι του μεταφέροντας στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας τον ανθό της ελληνικής σκέψης, τέχνης και διανόησης. Ο απώτερος σκοπός ήταν αυτοί οι διακόσιοι Έλληνες να φτάσουν στο Παρίσι, ώστε να σπουδάσουν μα και να γλιτώσουν τις πολιτικές διώξεις, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αριστεροί.

Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου των Αθηνών, Οκτάβιος Μερλιέ, με τη βοήθεια του γενικού του γραμματέα, Ροζέ Μιλλιέξ, οργάνωσαν την μεγαλύτερη αποστολή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Την «υποτροφιάδα» όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία. Ή αλλιώς «το ταξίδι του Ματαρόα». Φιλέλληνες και οι δύο, αντιστασιακοί και αριστεροί, ανησυχούσαν για το αβέβαιο μέλλον πολλών προικισμένων μυαλών της χώρας.

Η επιλογή έγινε από φοιτητές εξήντα κλάδων και ειδικοτήτων. Μεταξύ των επιλεχθέντων, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Μέμος Μακρής, ο Γιώργος Κανδύλης, η Μιμίκα Κρανάκη, η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έλλη Αλεξίου και ο Λαρισαίος γλύπτης Φιλόλαος Τλούπας.

Το μεγάλο αυτό ταξίδι του Ματαρόα και η πορεία του πλοίου στο χρόνο θα φωτιστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το τμήμα πολιτισμού του Σύριζα Λάρισας, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20:00 μ.μ στο Χατζηγιάννειο.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι:

Η Άννα Φιλίνη –  μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ αρχιτέκτων και ζωγράφος. Θα αναφερθεί στους επιβάτες του Ματαρόα. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι αυτοί και ποια ήταν η οικουμενική προσφορά τους και ιδιαίτερα η προσφορά για τον τόπο τους;

Η Βασιλική Λάζου – Ιστορικός, θα μιλήσει για τις συνθήκες εκείνες που οδήγησαν τη χρυσή νεολαία με τη σπινθηροβόλο σκέψη να αναζητήσει διέξοδο σωτηρίας στα γαλλικά πανεπιστήμια. Τα Δεκεμβριανά, η Βάρκιζα, η Λευκή Τρομοκρατία και οι διώξεις που ακολούθησαν από όσους μεταπολεμικά κυριάρχησαν με τη βοήθεια των ξένων όπλων συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό μέσα στο οποίο ποδοπατήθηκε κάθε ελπίδα για μια αναγεννημένη Ελλάδα.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία Ελλάδας, Χρύσα Βουλγαράκη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις