ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πρόβα… εκλογών μεταξύ Καλογιάννη και Καραλαριώτου με φόντο τον απολογισμό του δήμου

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2017 πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη να εκθειάζει το έργο της δημοτικής αρχής τα τελευταία 4,5 χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» του δήμου αναλύοντας τα όσα έχουνε γίνει, αλλά και τα όσα θα γίνουν αν συνεχίσει η δημοτική αρχή και την επόμενη θητεία, κάνοντας λόγο για 26 εκ. ευρώ που έχει ο δήμος διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα όποια έργα έχει στα συρτάρια του.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου από την πλευρά της τόνισε τα κακώς κείμενα της δημοτικής αρχής και το γεγονός ότι πολλά από όσα υποσχέθηκε η τελευταία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ σημειώνοντας μάλιστα ότι ο δήμαρχος φοβήθηκε τη αντιπαράθεση και τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και πως όλα αυτά τα έργα έγιναν τελευταία στιγμή υπό τον φόβο των εκλογών. Η κ. Καραλαριώτου μίλησε επίσης για το δικό της όραμα που επικεντρώνεται πάνω σε δύο άξονες, το Αρχαίο Θέατρο και τον Πηνειό.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε: «Ο δήμος Λάρισας σήμερα βρίσκεται σε μια πορεία άλματος βάσει του οράματος μας όπως είχα πει από το 2015. Υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει το άλμα, ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μεγάλο δυναμισμό. Είμαστε στην αφετηρία του άλματος αυτού και οι πολίτες της Λάρισας το καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό. Το όραμά μας έχει έναν ορίζοντα δεκαπενταετίας. Όλες οι μελέτες που έγιναν από την αρχή της θητείας εμπεριέχουν πολύ σοβαρά έργα, με έναν και μοναδικό στόχο, η πόλη να γίνει πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα κριθούν τον Μάιο στις εκλογές αλλά ως δημοτική αρχή είμαστε αισιόδοξοι. Μιλάμε για έργο προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ και νομίζω είμαστε πολύ κοντά να κλείσουμε μια ολόκληρη θητεία με επενδύσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν θετικά».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

«Θα μιλήσω για τα τεχνικά έργα που κορυφώνονται, και αφορούν τις παρεμβάσεις μας σε συγκεκριμένα πεδία, το πρώτο και κυριότερο, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που βρίσκεται σε επίπεδο εφαρμογής με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, εξελίσσουμε τα έργα στις συνοικίες και ολοκληρώνουμε, όπως οι συνοικίες, Αμπελοκήπων, Ιπποκράτη, Αγ, Σαράντα, Χαραυγής, Αγ, Γεωργίου που είχαν να δουν άσφαλτο 30 χρόνια. Έχουν γίνει έργα σε χωριά του δήμου και έργα σε μεγάλες αρτηρίες της πόλης όπως σε Καραθάνου, Υψηλάντου κλπ.

Ο δήμος θα κρατήσει κτήρια ως η ζωντανή ιστορία της πόλης. Γνωρίζετε ότι μέσα στο 2017, έγινε τεράστια προσπάθεια και για ένα μεγάλο μνημείο Οθωμανικής περιόδου το Μπεζεστένι  για το οποίο εγκρίθηκε μέσα στο 2018 η χρηματοδότησή του με 5,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμά μας ακουμπάει σε όλες τις συνοικίες. Και αν μας ψηφίσουν ξανά οι συμπολίτες μας θα γίνουν έργα σε κάθε γειτονιά.

Συνεχίζεται με την ίδια λογική και το θέμα του Αγ. Κων/νου, έχει υπογραφεί η σύμβαση, το επόμενο διάστημα μπαίνουμε στην υλοποίηση τεράστιου έργου 4 εκ. ευρώ για την ανάπλαση όλης της συνοικίας που θα πάρει ανάσες. Το ίδιο θα γίνει και σε συνοικίες όπως η Νέα Σμύρνη, Αγ. Αθανάσιος, Παπασταύρου κλπ.  Θα ασφαλτοστρωθεί και η Γιάννουλη ολόκληρη και το ίδιο θα γίνει και στα χωριά του πρώην δήμου Κοιλάδας.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει με εξαιρετικό τρόπο η ΔΕΥΑΛ αξιοποιώντας τα ίδια τα κεφάλαιά της συνεργαζόμενη με το δήμο. Η ΔΕΥΑΛ εξελίσσει το έργο της Μάνδρας του βιολογικού και του αποχετευτικού.

Τα χρήματα δεν έπεσαν από τον ουρανό, ήταν μια σφιχτή, περιοριστική πολιτική που συνδυάστηκε με πρόγραμμα περικοπών.

Δεν υπήρξαν χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές, όλα από τις ίδιες πηγές γίνονται.

Πολλά έργα εντάχθηκαν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, μετά από προσπάθειες του δήμου. Αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα έργα 30 εκ. ευρώ τα οποία θα εξελιχθούν την επόμενη θητεία. Άρα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

«Ήταν υποχρέωση μας να βοηθάμε συγκεκριμένες αδύναμες κοινωνικές ομάδες που το είχαν ανάγκη.

Σε δύο τομείς ρίξαμε το βάρος εξαρχής: Όλα για το παιδί ( έχουν γίνει πράγματα όπως από 2 ΚΔΑΠ υπάρχουν 11 και φυσικά πολλοί τρίβανε τα μάτιά τους για την Κατασκήνωση στην πόλη με μόλις 30.00 ευρώ) και όλα για την Τρίτη ηλικία.

Επίσης στον πολιτιστικό τομέα έγιναν πάμπολλες και υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Αναβαθμίσαμε για παράδειγμα το Φεστιβάλ Πηνειού, το Θέατρο εργάζεται με πολύ καλό τρόπο, η Πινακοθήκη που έχει το δικό της κοινό με τις εκδηλώσεις της και επίσης και το ΔΩΛ με τους 900 μαθητές και τις άπειρες εκδηλώσεις.

Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή η πόλη είχε ένα πρόβλημα που ονομαζόταν εσωστρέφεια. Έτσι προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, και κάναμε διάφορες δράσεις, όπως την Agrothessaly ή το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και το Πάρκο των Ευχών που φέτος αναμένεται να φέρει ακόμη περισσότερο κόσμο και το νούμερο αναμένεται να εκτιναχθεί.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στην πόλη να πω ότι στον τομέα της πολεοδομίας, είναι οι σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν και αφορούν τους δεσμευμένους χώρους, τον χώρο απέναντι από το θέατρο. Μεγάλα θέματα για τα οποία πιέσαμε πολύ. Για την υπόθεση των στρατοπέδων μετά από αγώνα που έγινε, πιστεύω μέσα σε αυτή την χρονιά, σημαντικοί χώροι θα αποτελέσουν τους μεγάλους χώρους ανάπλασης της πόλης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

«Η καθαριότητα δεν είχε προσωπικό. Όμως τον Ιούνιο του 2016 άνοιξαν 206 θέσεις και  αυτές διασφάλισαν την καλή λειτουργία της καθαριότητας που βρίσκεται σε καλό επίπεδο αλλά χρειάζεται κι άλλη βελτίωση. Κάθε συνοικία πια έχει τον οδοκαθαριστή της.  Είμαι υπερήφανος που έδωσα δουλειά σε 206 οικογένειες στη Λάρισα.

Αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει 26 εκ. ευρώ διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα όποια έργα έχει στα συρτάρια του.

Ολοκληρώνουμε θετικά ένα μεγάλο έργο και αυτά τα βλέπουν οι πολίτες το έχουν στα πόδια τους, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μειώσουν το έργο μας».

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ

Από την πλευρά της η κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε μεταξύ άλλων: «Δίνατε μόνο υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μόνο κούφιες κουβέντες αποδείχτηκαν όλα. Αλλάξατε προς το χειρότερο το μοντέλο του δήμου.

Τραβήξατε ένα μοναχικό δρόμο, δεν καταλαβαίνω γιατί αποφύγατε τον διάλογο. Ξεχάσατε τους φορείς. Ήσασταν κ. δήμαρχε μακριά από τους πολίτες, ήσασταν κλεισμένος στο γραφείο σας. Δεν θέλατε τον έλεγχο. Είσαστε πολύ εκτεθειμένος, όχι μόνο γιατί δεν αλλάξατε το μοντέλο στον δήμο, αλλά το κάνατε πιο προσωπικό και πιο απόμακρο από τους πολίτες. Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός προγραμματισμός.

Υπό το βάρος των εκλογών οδηγηθήκατε στα έργα της πόλης. Προφανώς κάτι θα κάνατε στα 4.5 χρόνια και σίγουρα κάθε τι καλό που γίνεται είναι καλοδεχούμενο. Όμως με έργα αποσπασματικού χαρακτήρα  προσπαθήσατε να καλύψετε την απουσία σας από την πόλη. Είχατε υποσχεθεί ένα πράσινο τοίχος που θα εκτείνεται από τον Πηνειό μέχρι το Μεζούρλο, υποσχεθήκατε ποδηλατόδρομους από την περιφέρεια μέχρι το κέντρο. Τι κάνατε; Ποδηλατόδρομο από την Μανδηλαρά μέχρι την Κύπρου και τη Μ. Αλεξάνδρου, ο μισός είναι διπλής κατεύθυνσης για τα ποδήλατα και ο άλλος μισός μονής. Ελπίζω να μην θρηνήσουμε και θύματα.

Η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ταπεινότητα, το δικό μας μοντέλο αυτοδιοίκησής θέλει ανοιχτά αυτιά και μυαλά. Ο δήμος πρέπει να γίνει πιο λειτουργικός στην υπηρεσία του πολίτη. Εμείς θα ασχοληθούμε και με τα μικρά της πόλης π.χ. λακκούβες, σκουπίδια, παιδικές χαρές, το προσφυγικό κλπ.

Το δικό μας όραμα περιλαμβάνει δύο πράγματα, το Αρχαίο Θέατρο και τον Πηνειό για να γίνουν οι μοχλοί ανάπτυξης της πόλης για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Όμως όλα αυτά θα τα αλλάξουν όλα οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές».

ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ…

«Ειλικρινά εκπλήσσομαι. Λες και δεν έγινε κανένα έργο όλα τα προηγούμενα χρόνια και περίμενε εσάς η Λάρισα για να κάνετε έργο. Σε όλες τις συνοικίες που τόσο πολύ επαίρεστε πως σήμερα πραγματοποιείτε έργο, θα έπρεπε να δείτε σε τι κατάσταση τις παραλάβαμε εμείς και τι κατάσταση σας τις παραδώσαμε. Σίγουρα και εντελώς φυσιολογικά θα πρέπει να γίνονται συντηρήσεις και ανακατασκευές, ωστόσο δεν χρειάζεται να μηδενίζετε το έργο της δημοτικής μας αρχής», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Τζανακούλης, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΑΣΙΩΚΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ, ΜΠΑΖΙΑΝΑ

«Χάσατε χρόνο μέχρι να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα», τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο κ. Νασιώκας, ο οποίος χαρακτήρισε την δημοτική αρχή «εικόνα της κυβέρνησης», για να καταλήξει λέγοντας πως «στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας έγινε έργο, ωστόσο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σημαντικό».

«Στην ανάγκη της πόλης να κάνει το μεγάλο άλμα και όχι το επόμενο βήμα», στάθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Διαμάντος, απαριθμώντας τις προτάσεις της παράταξής του, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας. «Δεν είμαστε υπέρ της στείρας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Διαμάντος, καταλήγοντας, καλώντας την δημοτική αρχή να «χρησιμοποιήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για να γίνει η Λάρισα ένας πραγματικός πόλος ανάπτυξης».

Τέλος, ο κ. Μπαζιάνας κατηγόρησε την δημοτική αρχή για «απουσία πολιτικών αναφορών», κατηγορώντας την πως «ταυτίστηκε απολύτως με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, «τα προβλήματα του κόσμου δεν είναι η νέα Μεγάλη Αλεξάνδρου αλλά όλα αυτά στα οποία δεν αναφερθήκατε γιατί πολύ απλά όλοι είστε ίδιοι».

Αθανασία Παύλου – Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις