ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Τύρναβο το 6ο Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια»

Στον Τύρναβο (γενέτειρα του Αχιλλέα Τζάρτζανου) στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί το 6ο κατά σειρά Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου και τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι:

Πολυγραμματισμοί  στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη

Η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τη γλώσσα και το νόημα που κατασκευάζεται μέσα από τα κείμενα, δεν περιορίζεται πλέον στα γνωστά μοντέλα του παρελθόντος. Ο μαθητής του 21ου αιώνα (και αυριανός πολίτης) είναι μέλος των πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών κοινωνιών, ενώ τα σημερινά κείμενα με την συνεισφορά της ψηφιακότητας, κατασκευάζονται με κώδικες πολλαπλούς και πολύ διαφορετικούς από αυτούς των κειμένων του παρελθόντος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το σημερινό σχολείο όσο καλά κι αν διδάξει τη γλώσσα με τους παραδοσιακούς μονοτροπικούς κώδικες, στην ουσία αφήνει τον σημερινό μαθητή απροετοίμαστο ως προς τον τρόπο «ανάγνωσης», κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου στον οποίο ζει.

Η επιλογή του θέματος «Πολυγραμματισμοί  στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη» έγινε για να προκληθεί γόνιμος και χρήσιμος διάλογος ανάμεσα στα μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα της γλωσσικής εκπαίδευσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια τίθεται στο επίκεντρο των προγραμμάτων σπουδών του γλωσσικού μαθήματος στην προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι μια ομάδα επιλεγμένων εισηγητών από όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2018, θα συζητήσουν πολλές από τις διαστάσεις των πολυγραμματισμών και μάλιστα στην σχολική πράξη όπως αυτή αρδεύεται από την επιστημονική θεωρία. Στη φετινή διοργάνωση έχει προβλεφθεί να παρουσιαστούν όχι μόνο επιστημονικές εργασίες αλλά και στρογγυλά τραπέζια, σύντομες εισηγήσεις για την παρουσίαση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών από εκπαιδευτικούς και θεματικά συμπόσια στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν περισσότερο συμμετέχοντας με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους εισηγητές.

Περισσότερη ενημέρωση για τα 6α Τζαρτζάνεια – Πολυγραμματισμοί  στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη, μέσα από την ιστοσελίδα του συνεδρίου https://sites.google.com/view/tzartzaneia18

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις