ΕΛΛΑΔΑ

Το ΥΠΕΞ ζητά εξηγήσεις από την Αλβανία για τους 52 ανεπιθύμητους Έλληνες

Ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση των αλβανικών αρχών περί απαγόρευσης εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Sander Lleshaj χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» 52 Ελληνες πολίτες στην Αλβανία που συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μάλιστα, ο Αλβανός υφυπουργός είπε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα έκαναν προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη της Αλβανίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, θεωρεί «απαράδεκτο έως χυδαίο – δεδομένου ότι είναι επικίνδυνο, ό,τι έγινε χθες στο αλβανικό κράτος και τους πολίτες της, από άτομα και ορισμένες ομάδες από την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υφ. Εσωτερικών οι ομάδες αυτές «μετέτρεψαν το πένθος μιας οικογένειας και την τελετουργία ταφής, σε μια ανυπόφορη εκδήλωση εξτρεμισμού. Γι’ αυτό και  αποφάσισε: Αυτοί οι άνθρωποι, καθώς και άλλοι, το προφίλ των οποίων αναλύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας σχετικά με τη χθεσινή εξτρεμιστική επίδειξη στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο. Μάλιστα ο Lleshaj έκλεισε τη δήλωση υπογραμμίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να πάρει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας αλλοδαπός δεν μπορεί να παρανομήσει χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και το νόμο».

Μάλιστα, την ανάρτηση συνοδεύουν και φωτογραφίες από τον κόσμο που είχε πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τα πρόσωπα που είναι ανεπιθύμητα στην Αλβανία.

«Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες που πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το αλβανικό ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους 52 Έλληνες, οι οποίοι συμμετείχαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στους 52, οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονται, καταλογίζεται η οργάνωση ενεργειών σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανίας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι 52 Έλληνες που κηρύχθηκαν «personae non gratae» για «οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα. Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος».

Μάλιστα, πάει ένα βήμα παρακάτω χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» προς την Αλβανία «τα όσα έγιναν από άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα και κακοποίησαν τον σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας το τελετουργικό ταφής σε απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, τον νόμο και τις φιλοσοφικές παραδόσεις αυτής της χώρας» ολοκληρώνει.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις