ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ψαλιδίζονται οι επιδοτήσεις στους αγρότες λόγω μεταναστευτικού και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ στη Λάρισα

Με ραγδαία μείωση των κονδυλίων που εισπράττει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου μέσω των επιδοτήσεων απειλείται η Ελλάδα, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Το παραπάνω, αλλά και την πολιτική που θα ασκήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, ανέφερε από τη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής,  ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, στο πλαίσιο ημερίδας για τη νέα ΚΑΠ που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κ. Κασίμης υπενθύμισε πως οι διεθνείς εξελίξεις σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό, οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να μεταφέρει κονδύλια από τον κορβανά για τον πρωτογενή τομέα, που ισοδυναμούν με «ψαλίδι» της τάξης του 40%!

«Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ αλλάζει και ο προϋπολογισμός της θα μειωθεί. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις και στους επιμέρους εθνικούς προϋπολογισμούς. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια ως χώρα, συμμετέχοντας σε πολλές ομάδες που συγκροτούν συμμαχίες, για να παλέψουμε αυτή την πρόταση. Δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα, αλλά αυτή η είναι η πρόταση» εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές τις νέας προγραμματικής περιόδου, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό σκόπελο που πρέπει να περάσει η χώρα μας για να μη χαθούν χρήματα. Ο κ. Κασίμης εξήγησε πως πλέον δημιουργούνται «κατευθύνσεις γενικών και ειδικών στόχων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή», ενώ θα υπάρχει «μία σύνδεση της χρηματοδότησης με την επίτευξη επιδόσεων που αφορά τους στόχους της ΚΑΠ. Ενισχύονται οι περιβαλλοντικές παράμετροι της ΚΑΠ που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να τηρεί αυτούς τους ειδικούς και γενικούς στόχους, οι οποίοι ενσωματώνονται στο στρατηγικό σχέδιο και να επιδείξει τέτοιες επιδόσεις οι οποίες θα αιτιολογούν τη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν καταφέρουμε και δεν απολέσουμε το παραμικρό ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο από τη μείωση του προϋπολογισμού, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τη μη επίτευξη των στόχων που θα μειώσουν τη χρηματοδότηση. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο σχεδιασμό του εθνικού στρατηγικού σχεδίου» κατέληξε.

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Απαντώντας σε ερώτηση του onlarissa.gr, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς εκτίμησε πως «το σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Εμείς, συνέχισε, πρέπει να πατήσουμε στις νέες αντιλήψεις που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μία σχετική προστασία των ίδιων των πολιτών της και πάνω στο κλίμα που διαμορφώνεται και από τις θέσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, να διεκδικήσουμε κι εμείς για μία καλύτερη προστασία σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων».

Ο ΠΡΕΟΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ελλάδας κ. Σπύρος Μάμαλης σημείωσε πως «η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλάζει και αλλάζει η αρχιτεκτονική του οικοδομήματος  πάνω στο όποιο είχε δομηθεί τόσο η αγροτική πολιτική, αλλά και η αγροτική παραγωγή. Είναι ένα μοντέλο που εγκυμονεί κινδύνους σήμερα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι ακόμη ανέτοιμη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο παραγωγών δεν έχουμε την κατάλληλη πληροφόρηση, ούτε την κατάλληλη προετοιμασία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την «επίτευξη» στόχων οι οποίοι θα τεθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου».

Ο κ. Μάμαλης κάλεσε σε «συστράτευση όλων των δυνάμεων για τη διεκδίκηση σε πρώτο χρόνο εξαιρέσεων που αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής και ταυτόχρονα να υπάρξει ενημέρωση των παραγωγών ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις στη νέα προγραμματική περίοδο».

Δείτε φωτογραφίες από το συνέδριο:  

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις