ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Ακάρ: Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία για τα έξι μίλια

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της όσον αφορά στις πτήσεις στο Αιγαίο» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο στο ίδιο μοτίβο των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας.

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η στρατηγική της Άγκυρας παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είχε αναφέρει και λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η χώρα αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια.

Ως εκ τούτου, μόνο για τα έξι ναυτικά μίλια υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.

Στη… γραμμή Τσαβούσογλου

Η πρώτη απάντηση από τουρκικής πλευράς στον Έλληνα υπουργό Άμυνας ήρθε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Η Άγκυρα δεν δίστασε να επαναλάβει ότι αναγνωρίζει μόνο τα έξι μίλια και γι’ αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη κατέθεσαν σχέδιο πτήσης.

Συγκεκριμένα, ο Χ. Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «όπως είναι γνωστό, τόσο για τις πολιτικές όσο και για τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα πρέπει να ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας. Η χώρα μας φυσικά αναγνωρίζει τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία φροντίζει να… υπενθυμίσει στην Ελλάδα ότι αναγνωρίζει ως ελληνικό δικαίωμα μόνο τα έξι μίλια του εναέριου χώρου. Δεν αναγνωρίζει όμως τα 10 ναυτικά μίλια που είναι το όριο για τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Όταν οι Τούρκοι «εισβάλλουν» στο χώρο αυτό λένε ότι βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο και τα ελληνικά αεροσκάφη τους αναχαιτίζουν.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν, ο… πατριωτικός οίστρος του Πάνου Καμμένου, ο οποίος πανηγυρίζει γιατί κατατέθηκε σχέδιο πτήσης από την πλευρά της Τουρκίας έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να προβεί σε διεκδικήσεις στον αέρα.

Ενδεικτικό ότι ακόμη και φιλικά στον υπουργό Άμυνας sites έλεγαν ότι ο Καμμένος τους έχει κάνει… γατάκια, λες και η εξωτερική πολιτική είναι παιχνιδάκι στα χέρια ανεύθυνων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις