ΚΟΣΜΟΣ

«Ομοβροντία» ΔΝΤ – Κομισιόν κατά της Ιταλίας – Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της

Συνεχίζεται το “μπαράζ” επιθέσεων εναντίον της Ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως η ιταλική οικονομία θα έχει μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που προβλεπόταν, την ώρα που το ΔΝΤ προειδοποιούσε την Ρώμη πως θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσ ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Κόντε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020. Ενώ η πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, δεν ξεπερνά το 2,4%.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιτροπή, τόνισε με έμφαση ότι « οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

ΔΝΤ: Μειώστε το έλλειμμα… πριν να είναι αργά

Από την μεριά του το ΔΝΤ σημείωσε πως η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα όσο η οικονομική της ανάπτυξη, αν και επιβραδυνόμενη, συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική της.

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης.

«Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξαναδημιουργήσουν ‘μαξιλάρια’ για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις