ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

outHEAR  New Music Week 2018 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσικής ιστορίας έχουν δημιουργηθεί μουσικά αριστουργήματα, ίσως αξεπέραστα. Είναι δώρο για την ανθρωπότητα, η ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά που μας άφησε ο Μπαχ, ο Μπετόβεν και τόσοι άλλοι ιδιοφυείς συνθέτες.

Όμως, η μουσική εξελίσσεται και η γνωριμία με τη μουσική δημιουργία του σήμερα είναι μια επιτακτική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της σύνθετης τέχνης.

Αυτός είναι ο σκοπός του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης οutHEAR που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Mε τον όρο σύγχρονη κλασική μουσική ή ‘Νέα μουσική’, εννοούμε την εξέλιξη της κλασικής μουσικής στη σημερινή εποχή και πιο συγκεκριμένα τη μουσική δημιουργία από το 1965 και μετά. Πρόκειται για τη μουσική που σπάει τις παραδοσιακές φόρμες και οτιδήποτε καθιερωμένο και εξερευνά όλες τις πιθανές δυνατότητες του ήχου.

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία αποτελεί παγκοσμίως ένα ιδιαίτερα δραστήριο κομμάτι της κλασικής μουσικής. Παράλληλα με τα πρωτοπόρα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, έρχεται η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης outHEAR με έδρα τη Λάρισα.

Η Λάρισα εισέρχεται στη Νέα μουσική με τον πιο δυναμικό τρόπο, καθώς αναπόσπαστο κομμάτι του outHEAR αποτελεί το κουαρτέτο της σημαντικότερης

ορχήστρας σύγχρονης μουσικής στον κόσμο, το Klangforum Wien.

Η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος αναδεικνύεται από τους συντελεστές της, καθώς αποτελεί συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με δύο σημαντικά Πανεπιστήμια, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς της Αυστρίας.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η συνεργασία του Φεστιβάλ με το κουαρτέτο της ορχήστρας Klangforum Wien, όπως και το γεγονός ότι βρίσκεται στον επίσημο προγραμματισμό της ορχήστρας.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης outHEAR 2018, τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας Αθηνών.

– Τι είναι το outHEAR New Music Week

Το Φεστιβάλ outHEAR New Music Week αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα προς νέους Συνθέτες, που βρίσκονται ως επί το πλείστον στο επίπεδο των μεταπτυχιακών και

διδακτορικών σπουδών. Πρόκειται για μια διεθνή προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, προκειμένου να αναδειχθούν τα καλύτερα έργα, οι συνθέτες των οποίων θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο του Φεστιβάλ.

Οι επιλεγμένοι συνθέτες, πρόκειται να έρθουν στην πόλη της Λάρισας και το Δημοτικό Ωδείο τον Δεκέμβριο, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους  σε μορφή ακαδημαϊκής διάλεξης κατά τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου.

Παράλληλα θα πραγματοποιήσουν ανοικτές πρόβες με το κουαρτέτο Klangforum Wien, ενώ θα έχουν τη  δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις με τους διακεκριμένους διδάσκοντες Clemens Gadenstätter, Oρέστη Tουφεκτσή και Δημήτρη Παπαγεωργίου καθηγητές του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών σπουδών του Γκρατς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ αντίστοιχα.

Οι επιλεγμένοι συνθέτες θα ταξιδέψουν απ’ όλο τον κόσμο όπως την Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Ισπανία, Αργεντινή, Πορτογαλία, Ιταλία, Νορβηγία, Γερμανία Κύπρο και Ελλάδα.

Στις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης, ανήκει η προσκεκλημένη Βερολινέζα βιολονίστρια Hannah Walter, εξπέρ του είδους, όπου κατά τη διάρκεια του

εργαστηρίου θα δώσει ένα ατομικό ρεσιτάλ βιολιού και βιόλας με έργα νέων συνθετών.

Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης αποτελεί επίσης, η συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, ερμηνεύοντας έργα σύγχρονης σύνθεσης υπό την καθοδήγηση των συντελεστών της διοργάνωσης, αναδεικνύοντας και την εκπαιδευτική χροιά του Φεστιβάλ.

Η όλη διοργάνωση θα κλείσει με την πανηγυρική συναυλία του Klangforum Wien στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Η σύγχρονη μουσική απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, ανοιχτό σε φρέσκες ιδέες και προκλήσεις. Έτσι και το οutHEAR New Music Week φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του φιλόμουσου κοινού όλων των ηλικιών.

Η διοργάνωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός για τους φοιτητές και τους σπουδαστές της μουσικής όλων των βαθμίδων, αφού αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου με τέτοιο καλλιτεχνικό εύρος και αφετέρου για το φιλόμουσο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δυο συναυλίες για σόλο βιολί και βιόλα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και για κουαρτέτο εγχόρδων την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις