Most ViewedΛΑΡΙΣΑ

Υπάρχουν εξορκισμοί στη Λάρισα του 2018; Ποια η διαδικασία

Εν έτη 2018 ο όρος «εξορκισμός» από μόνος του να ακούγεται παράταιρος, περίεργος ή αναχρονιστικός, όμως υπάρχει ακόμη διότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν  ανάμεσά μας οι οποίοι καταφεύγουν στους ιερείς, στους πνευματικούς τους κυρίως, προκειμένου να τους ζητήσουν να τους απελευθερώσουν από …δαιμόνια τα οποία σύμφωνα με εκείνους ή τους συγγενείς τους,  έχουν καταλάβει την ψυχή και το σώμα τους, ισχυριζόμενοι ότι τους έχουν κάνει μάγια.

Οι περισσότεροι έχουμε δει σε ταινίες ή σε διάφορα ντοκιμαντέρ του εξωτερικού το τι ακριβώς συμβαίνει όταν γίνεται ένας εξορκισμός.

Η εικόνα είναι τρομακτική, αποκρουστική, απόκοσμη. Βλέπουμε ανθρώπους να …χτυπιούνται, να χτυπάνε επίσης το κεφάλι τους στον τοίχο, να ουρλιάζουν, η να γυρίζει το κεφάλι τους … σε στροφές 360 μοιρών.

Τι είναι όμως τελικά ο εξορκισμός για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τι συμβαίνει στη Λάρισα σχετικά με το θέμα…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια πολυσύνθετη κατάσταση. Μάλιστα διαχωρίζεται σε δύο είδη, σε αυτούς που οδηγούν σε περίεργα φαινόμενα, όπως παραλλαγμένο πρόσωπο, απόκοσμες κραυγές και ομιλία ξένων γλωσσών που ο ίδιος ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει. Επίσης σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει εκδήλωση υπερφυσικών φαινομένων, όπως η γνώση πληροφοριών που δεν θα ήταν δυνατό ο πάσχων να ξέρει. Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν η δαιμονοπληξία δεν είναι φανερή και εκδηλώνεται με την εξώθηση του ανθρώπου στην αμαρτία.

Η ιδέα της κατοχής από δαιμόνια και η πρακτική του εξορκισμού είναι πολύ αρχαία και διαδεδομένη, και ανάγεται πιθανώς σε προϊστορικές σαμανιστικές πεποιθήσεις. Η χριστιανική Καινή Διαθήκη περιλαμβάνει τον εξορκισμό ανάμεσα στα θαύματα που εκτέλεσε ο Ιησούς. Αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η κατοχή υπήρξε εξαρχής τμήμα του συστήματος πεποιθήσεων του Χριστιανισμού και είναι σήμερα αναγνωρισμένη πρακτική του Καθολικισμού και ορισμένων προτεσταντικών δογμάτων.

Πρόσφατα, η πρακτική του εξορκισμού έχει χάσει την αρχική σημασία της στις περισσότερες θρησκευτικές ομάδες και η άσκησή του έχει μειωθεί. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε μια μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχολογίας, της λειτουργίας και της δομής του ανθρώπινου νου.

Πολλές από τις περιπτώσεις που ήταν στο παρελθόν υποψήφιες για εξορκισμό ήταν απλά προϊόντα νοητικών ασθενειών. Σήμερα, ο εξορκιστής χρειάζεται τη συμβουλή ιατρών πριν προχωρήσει στην τέλεση ενός εξορκισμού. Ένας άλλος λόγος, που συχνά αγνοείται, για τη μείωση των περιπτώσεων εξορκισμού είναι η αλλαγή νοοτροπίας του δυτικού κόσμου.

Μόνο οι ιερείς μπορούν να τελέσουν έναν εξορκισμό, και πρέπει να γίνεται προσεκτική διερεύνηση για το εάν πρόκειται για δαιμονισμό ή όχι.

Μιλώντας με άνθρωπο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, πληροφορούμαστε πως τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε σε ένα χωριό έξω από τη Λάρισα ένας παππούλης ο οποίος διάβαζε ευχές για εξορκισμούς. Από τότε που εκοιμήθη ο συγκεκριμένος δεν υπάρχει σύμφωνα με την πηγή μας, άλλος που να κάνει κάτι παρόμοιο στην περιοχή μας.

Όμως αναρωτιόμαστε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δηλαδή κάποιος ή οι συγγενείς του, απευθυνθούν στην εκκλησία στη Λάρισα και ζητήσουν εξορκισμό; Αρχικά γίνεται; Και αν γίνεται πως γίνεται, και σε ποια τοποθεσία και φυσικά αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στη Λάρισα εν έτη 2018.

Καταιγιστικά τα ερωτήματά μου για να πάρω την απάντηση πως δεν πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία και ζητάει από κάποιον ιερέα να κάνει εξορκισμό, δεν υπάρχει τέτοιου είδους διαδικασία. Απλά όπως μας εξηγεί, η διερεύνηση επαφίεται στη διακριτικότητα του ιερέα. Ο ίδιος θα δει και θα αντιληφθεί όταν κάποιος πάει να εξομολογηθεί σε εκείνον, αν ο άνθρωπος έχει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται εξορκισμό, διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα ψυχολογικά προβλήματα. Όταν λοιπόν αντιληφθεί ο ιερέας- εξομολόγος ότι υπάρχει θέμα δαιμονισμού, αυτό που θα πράξει είναι να διαβάσει κάποιες συγκεκριμένες ευχές Του Μ. Βασιλείου, καθώς και ευχές υπέρ Υγείας και Βασκανίας, αλλά μόνο αν καταλάβει ότι συντρέχει λόγος για να το κάνει.

Αναρωτιέμαι αν στη Λάρισα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και μαθαίνω πως υπάρχουν ορισμένες, και αυτό το διαπιστώνουν οι ιερείς στην εξομολόγηση των ανθρώπων.

Το επόμενο ερώτημά μου είναι αν υπάρχει μεγάλη προσέλευση Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια στην εκκλησία για εξομολόγηση ειδικά τι γίνεται με τους νέους ανθρώπους. Μαθαίνω λοιπόν ότι όντως η προσέλευση είναι μεγάλη και μάλιστα έχει αυξηθεί το ποσοστό των νέων που έχουν στραφεί προς την εκκλησία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται εξομολογήσεις μέχρι αργά το βράδυ και φυσικά και στα μοναστήρια της περιοχής μας, ενώ πληροφορούμε ότι πάρα πολλοί πηγαίνουν πλέον για εξομολόγηση στον Άγιο Όρος.

Οι Λαρισαίοι όλων των ηλικιών επιλέγουν να έχουν πνευματικό και εξομολογούνται, άλλοι αρκετά συχνά, άλλοι πιο σπάνια και νιώθουν κάποιου είδους ανακούφιση μετά από αυτή την πράξη.

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις