ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λαρίσης Ιερώνυμος: «Το θέμα Κράτος – Εκκλησία στην Ελλάδα είναι λυμένο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή της TRT »Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» και καλεσμένος του Σωτήρη Πολύζου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη μεταξύ άλλων μίλησε για την Συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

»Η δική μου αίσθηση είναι ότι το πρόβλημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας πάντοτε χρησιμοποιήθηκε ως ένα πυροτέχνημα. Και αυτό το πυροτέχνημα το θυμούνται πολύ συχνά πυκνά όταν τους συμφέρει. Το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, εγώ αισθάνομαι ότι είναι λυμένο, και μάλιστα είναι λυμένο γιατί ως προς το μεν Σύνταγμα λέγονται τέτοια και τόσα που δεσμεύουν το κράτος πολύ λίγο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε: »Αν θέλετε να δούμε τί είναι αυτό το οποίο παιδεύει εκκλησιαστικά το κράτος; Είναι το προοίμιο του Συντάγματος, «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έναρξη των επαναστατικών κειμένων, είναι η ιστορία μας, είναι η βάση μας. Αυτό το προοίμιο δεν είναι κάτι το οποίο προκαλεί, αλλά είναι κάτι το οποίο βάζει ένα ορθόδοξο πρόσημο.»

»Το δεύτερο είναι το άρθρο 3 του Συντάγματος το οποίο λέει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και αυτό όπως έχει ερμηνευθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν παράγει ουσιαστικά καμία επίπτωση έναντι των άλλων θρησκειών» συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.
»Ιστορικά ποτέ δεν παρενέβη η Εκκλησία στην Πολιτεία, πάντα η Πολιτεία παρενέβαινε στην Εκκλησία και είτε εκθρόνιζε, είτε έθετε εκποδών, είτε δημιουργούσε καταστάσεις τέτοιες ώστε μέσω συκοφαντιών να φύγουν από την μέση Μητροπολίτες, είτε ανεβοκατέβαζε Αρχιεπισκόπους και συνεπώς δημιουργούσε μία κατάσταση τέτοια που έβγαζε την Εκκλησία από την ηρεμία στην οποία πρέπει να είναι, μόνο και μόνο για να παρέμβει η Πολιτεία στα της Εκκλησίας» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Λαρίσες κ. Ιερώνυμος σημείωσε: »Το άρθρο 3 είναι η «λυδία λίθος» που εγγυάται την ανεξαρτησία της Εκκλησίας από την πολιτειακή παράμβαση. Αν θέλουν να το αλλάξουν ας αναλάβουν και τις ευθύνες. Πολλές φορές στα θέματα του Συντάγματος, ακριβώς επειδή το Σύνταγμα ξέρει να οικονομεί τον εαυτό του και δεν είναι κείμενο ευρείας εκτάσεως, έχει λύσει τα προβλήματά του και δεν χρειάζεται να αλλάξει. Εκείνο το οποίο πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η ρύθμιση των επιμέρους σχέσεων, αυτό το κάνει κοινός νόμος και δεν υπάρχει πρόβλημα.»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε: »Οι σχέσεις μας είναι ρυθμισμένες άριστα και δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να αλλάξει ενδεχομένως, τι πρέπει να διορθώσουμε, ώστε να ωφεληθεί η κοινωνία. Ίσα ίσα έχω πολλές αμφιβολίες και μεγάλα ερωτηματικά μήπως η παραμικρή αλλαγή συνεπιφέρει οπισθοδρόμηση της κοινωνίας σε εποχές σκοτεινές και ζοφερές».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: romfea.gr (Αθανάσιος Θανόπουλος)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις