Ηρακλής Γερογιώκας

Τα κέρασμα του κ. Κοτζιά

Εύθυμοι, χαμογελαστοί , έξω καρδιά και κιμπάρηδες τύποι σαν τον κ.Κοτζιά, πολλές φορές φεύγοντας από την ταβέρνα κερνάνε μια γύρα στις παρέες, φοράνε  το σακάκι στον ώμο και το καπέλο στραβά στο κεφάλι και φεύγουν σιγοτραγουδώντας, το αύριο μίλια μακριά από το υπόλοιπο της βραδιάς.

Το ίδιο ανέμελος και ευτυχής-κατά δήλωσή του-, φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς είχε τη φαεινή ιδέα να μας κεράσει έξι μίλια. «Η Ελλάδα θα αυξήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα κατά έξι μίλια», απεφάνθη ο κ.Κοτζιάς  αψηφώντας την επιστήμη του αλλά και την κοινή λογική που λέει ότι για μια τέτοιας βαρύτητας εξαγγελία χρειάζεται ενδελεχής προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ασφαλώς και εντοπισμός της κατάλληλης χρονικής στιγμής κατά την οποία  θα πρέπει να γίνει άμεση εφαρμογή του μέτρου.  Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η εφαρμογή των 12 μιλίων μόνο στο Ιόνιο θα αποτελέσει αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, κατά τις οποίες «απαγορεύουν» επέκταση των 12 μιλίων στην Ελλάδα σύμφωνα με την απόφαση την Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995. Εξαιρώντας το Αιγαίο από την επέκταση των χωρικών υδάτων,   δείχνουμε κατευνασμό. Δεν θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των δύο πελάγων αλλά θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη γεωπολιτικά στιγμή όταν η Τουρκία θα αδυνατεί να εφαρμόσει το casusbelli. Ίσως και να μην είναι μακριά , αλλά δεν είναι τώρα.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκατέρωθεν δηλώσεις, εξωτερική πολιτική ερασιτεχνικού επιπέδου. Οι λίγοι, οι γνώστες, οι σοβαροί παίχτες οι οποίοι παίρνουν και τις αποφάσεις όμως, καταλαβαίνουν την φαιδρότητα με την οποία η Ελλάδα προσεγγίζει την εξωτερική της πολιτική. Ζούμε βλακωδώς επικίνδυνα, και αυτό στη δεδομένη συγκυρία, στη δεδομένη περιοχή απαγορεύεται. Ο Σύριζα πρέπει να φύγει.

Ηρακλής Γερογιώκας – Τομεάς Εξωτερικών Ν.Δ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες