ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι νέες παράμετροι των Δημοτικών Εκλογών και η περίπτωση της Λάρισας (Μέρος 1ο)

Καλή η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές.

Καλή και η αρθρογραφία για «στηρίξεις», «υποστηρίξεις» και «αντιστηρίξεις».

Ακόμα καλύτερο όμως να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο και να δούμε τα δεδομένα που δημιουργούνται, έξω και πέρα από τα στενά πλαίσια των σχεδιασμών , που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα φιλοδοξιών, πολιτικών αναγκαιοτήτων, βουλευτικών συσχετισμών και προσωπικών στρατηγικών.

Στα αλήθεια με βάση ποιο κριτήριο, με βάση ποια πολιτική παράμετρο θα ψηφίσουμε τον αυριανό δήμαρχο;

Άρθρο του Βασίλη Ραούλη

Γιατί όσοι θα επιμείνουν ρομαντικά στα περί προγραμματικών εξαγγελιών και προτάσεων για το μέλλον της πόλης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένα πρόγραμμα, κανενός υποψηφίου δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Και τούτο γιατί την επόμενη των εκλογών θα πρέπει να τεθεί σε διαπραγμάτευση με τις υπόλοιπες παρατάξεις,  στην προσπάθεια του δημάρχου να δημιουργήσει τις αναγκαίες πλειοψηφίες προκειμένου να διοικήσει στοιχειωδώς το Δήμο. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων αναλογικά με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, αναγκαστικά οδηγεί σε συνεργασίες ή συναλλαγές , που αλλοιώνουν τα προγράμματα και καταλήγει  σε «κόψε – ράψε» με τα όποια αποτελέσματα.

Η «συναλλαγή» θα πρέπει να προχωρήσει και παραπέρα: Θέσεις αντιδημάρχων, Οικονομική Επιτροπή, Πρόεδροι Οργανισμών και ΔΕΥΑ κ.τ.λ., αλλά και στην εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Άρα ούτε την «ηγετική ομάδα» στη διοίκηση του Δήμου μπορεί να θεωρήσει κάποιος δεδομένη. Και έχει σημασία αυτό στο βαθμό που οι «ψηφοσυλλέκτες» είναι κυρίως οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι…

Στους υπολογισμούς αυτούς θα πρέπει κανείς να προσθέσει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους της νυν Δημοτικής Αρχής … δεν θα εκλεγούν. ( Ας σκεφτεί κάποιος ότι η παράταξη Καλογιάννη σήμερα έχει 29 δημοτικούς συμβούλους ενώ με την απλή αναλογική θα της αντιστοιχούσαν 12 μόλις. 17 δηλαδή από τους νυν δημ. συμβούλους δεν θα είχαν εκλεγεί… Και όχι μόνο αυτό αλλά με αυτά τα αποτελέσματα η παράταξη του Δημάρχου δεν θα είχε την πλειοψηφία, ούτε στην Οικονομική Επιτροπή, ούτε στα Δ.Σ. των Οργανισμών , ούτε και στη ΔΕΥΑ!!! Με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και νομίζω είναι εύκολα κατανοητό…).

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όλοι μας, είναι ότι θα κληθούμε να ψηφίσουμε ένα Δήμαρχο με βάση  προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να υλοποιηθούν , καθώς θα πρέπει την επόμενη των εκλογών να μπούνε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιθανούς «συνεργάτες»  του…

Ταυτόχρονα θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα – σχιζοφρενικής προέλευσης – να έχεις έναν Δήμαρχο με αυξημένη και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση (εκλεγμένος με ποσοστό άνω του 50%), που θα είναι παντελώς αδύναμος στο Δημοτικό Συμβούλιο και πλήρως εξαρτώμενος, ανά πάσα, στιγμή από τις υπόλοιπες παρατάξεις αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους (και τις φιλοδοξίες των δικών του). Ωραία ατμόσφαιρα…

Η απλή λογική λέει πως, με αυτούς τους όρους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ουσία το επόμενο ερώτημα:

Με ποιους θα συνεργαστείς κε Δήμαρχε μετά την εκλογή σου; Με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τους … «συγκυβερνήτες» σου;

Η αναζήτηση πιθανών απαντήσεων , ειδικά για την περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων, μπορεί να οδηγήσει  σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πραγματικό υπόβαθρο των εν εξελίξει σχεδιασμών και πρωτοβουλιών για τις Δημοτικές εκλογές.

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις