ΛΑΡΙΣΑ

Η NASA προσγειώθηκε στη… Λάρισα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2018 που διοργανώθηκε για  τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. Ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή στην πλατεία Ταχυδρομείου από τις 19 έως 21 Οκτωβρίου 2018.

Στην πόλη της Λάρισας, δουλέψανε αρκετές ομάδες και υποβλήθηκαν 8 ολοκληρωμένες προτάσεις στη κεντρική πλατφόρμα της NASA. Οι συμμετέχοντες, εκτός των άλλων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες. Από τα highlights της βραδιάς ξεχώρισε ο χαιρετισμός του Αστροναύτη Drew Feustal από τον διεθνή Διαστημικό Σταθμό για την έναρξη του Nasa Space apps Challenge. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Διευθυντής Πλανηταρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου Κ. Μάνο Κιτσώνα, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κ. Αθανάσιος Παιδής, και ο Διοικητής της 5ης Υ.Π.Ε κ. Νέστορας Αντωνίου. Σημαντικές Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Πάνο Καραχάλιο Σχεδιαστή και Μηχανικό με τίτλο ομιλίας «Πάνω στον Άρη και πίσω στην Γη»,κ. Ηλία Χατζηθεοδωρίδη,Καθηγήτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο Σχολή Μηχ. Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών παρουσιάζοντας τις δράσεις της Αστροβιολογίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, της κα. Ελένης Πετράκου PhDsστη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με τίτλος ομιλίας «Το πιο κοντινό Αστέρι (και εμείς)». Παρουσιάστηκε επίσης, το βίντεο του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νίκο Αβδελίδη στους αισθητήρες αυτόνομων συστημάτων στο τομέα της αεροδιαστημικής (Πανεπιστήμιο Granfield). Την εναρκτήρια ομιλία εκφώνησε η κα. Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου (Ιδρύτρια Βιομιμητισμού Ελλάδος έρευνα και Καινοτομία, Παγκόσμιος εκπρόσωπος του Διαγωνισμού ΝΑSΑ σε συνεργασία με το ανοικτό κέντρο καινοτομίας της ΝΑΣΑ της Αμερικής)και οκ. Αναστάσιος Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, σχηματίστηκαν ομάδες οι οποίες εργάστηκαν και ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες πάνω σε θεματικές ενότητες, εστιασμένες στον πλανήτη Γη. Στη διαδικασία ανάπτυξης των ιδεών βοήθησαν οι μέντορες Δημ.Μπαλαούρας (Software Development Consultant), Kων. Εμμανουηλίδης (φοιτητής Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος), Ευάγγ. Μπαράκος (προγραμματιστής), Αλέξ. Ίτσιος (ιδρυτής του HealthyClub), Ελένη Πετράκου (Phd στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων)Φώτ.Γιουλέκας (Phd Πληροφορικής) BασίλειοΔήμτσας (Επιχειρηματίας), Αθανάσιος Δήμου(ΜηχανικόςΓεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.sc.), Δημ. Τσιουμακλής (ΜηχανικόςΓεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.sc), Ευαγγελία Παππά ( Εκπρόσωπος ΟμάδαςWordpress), Ιωάν.Γιαλαμάς (ΠΕ πληροφορικής και Εκπαιδευτικός), Πάνος Καραχάλιος (graphicdesigner).

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Παναγιώτη Φιτσιλή, Καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, και Γιώργο Προφητηλιώτη (Διδάκτορα σε τεχνολογίες Διαστημικής, συνιδρυτή GREEKNEWSPACEsociety) ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.  Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα:

1ο Βραβείο  YOUniverse (Mέλη Ομάδας: Θανάσης Ντάτης, Ζωή Πασχαλίδη, Σταύρος Παπατζέκας, Ελιεζέρ-Σολομόν Καμπελής)

Περιγραφή: Η ιδέα αφορά ένα διαδραστικό παιχνίδι κουίζ με βάση τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Πίσω από τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού υπάρχει ένας σκοπός. Ο σκοπός είναι να προσεγγίσουμε όλοι τη μαγεία του διαστήματος.

2ο Βραβείο  SUNSTORM (Mέλη Ομάδας: Πέτρος Βαρσαμάς, Θεοδώρα Ιωαννίδου)

Περιγραφή: Το “SafeLiving” είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει τις βάσεις δεδομένων για τον καιρό, την υγεία και το περιβάλλον σε απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (πρόληψη των κινδύνων, των ασθενειών κ.λπ.)

3ο Βραβείο  PILLancer (Mέλη Ομάδας: Στέφανος Χαλκίδης, Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Θεοδοσία-Νίκη Διακοσάββα, Ευαγγελία Συρακούλη, Αργυρώ Συρακούλη)

Περιγραφή: Στη φύση η αράχνη χρησιμοποιεί τον ιστό για να παγιδεύει τους εχθρούς της για να μείνει ζωντανή. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, η ομάδα προτείνει τη δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου, όπως το PILLancer.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις