ΛΑΡΙΣΑ

Στο επίκεντρο διήμερου συνεδρίου ο Πηνειός και η άρρηκτη σχέση με την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Με στόχο την πολυεπίπεδη ανάδειξη του Πηνειού για τη Θεσσαλία, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας διοργανώνει το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στη Λάρισα, συνέδριο με θέμα «Πηνειός ποταμός: Πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Κωτσός, αποτελεί υποχρέωση της αυτοδιοίκησης «η ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Πηνειού, των ενδεδειγμένων επιλογών αξιοποίησης των πλούσιων υδάτων και όλων των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών παραμέτρων του.

Για να έχουμε ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτείται η εκπόνηση ενός επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένου σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις, αλλά και αναγκαία μέτρα, ώστε αυτή η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συνεδρίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχοι του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της σχέσης του Πηνειού με το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε σχέση με τον Πηνειό και εν γένει η ανάγκη να τοποθετηθεί ο ποταμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος σημείωσε πως το συνέδριο για τον Πηνειό αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, υπενθυμίζοντας πως ο Πηνειός είναι μονόδρομος τροφοδοσίας σε ό,τι υγρό στοιχείο υπάρχει στη Θεσσαία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου μίλησε για μία ευκαιρία, μέσω του συγκεκριμένου συνεδρίου να αναζητηθούν οι τρόποι ενσωμάτωσης του ποταμού στον αστικό ιστό.

Τέλος, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη χάραξη των πολιτικών διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικοί άξονες:

Α. Ιστορική εξέλιξη του οικοσυστήματος του Πηνειού ποταμού

Β. Υδάτινο σύστημα Πηνειού ποταμού

Γ. Οικονομικές δραστηριότητες και προοπτικές ανάπτυξης της θεσσαλικής πεδιάδας-Ο αναγκαίος ρόλο του νερού

Δ. Πηνειός ποταμός και αστικό/αγροτικό περιβάλλον

Ε. Τέχνες και πολιτισμός

ΣΤ. Πολιτική και διοίκηση

Ζ. Καινοτομία; έρευνα και ανάπτυξη

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  Θεσσαλίας.

Συνδιοργανωτές είναι το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος. Θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial».

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις