ΛΑΡΙΣΑ

Συμμετοχή της ΕΟΔΥΑ στην ¨Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς 2018¨

Η ΕΟΔΥΑ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών) σε συνεργασία με την Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) συμμετείχε ενεργά στην «Παγκόσμια ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς»,  για να ενημερωθούν –  εκπαιδευτούν πολίτες στην επανεκκίνηση της καρδιάς κάποιου που έχει υποστεί Καρδιακή Ανακοπή. Η πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε, απευθυνόταν στους πολίτες, και στόχευε στην αύξηση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από Καρδιακή Ανακοπή.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) έχει ανακοινώσει ότι η 16η Οκτωβρίου θα είναι η Ετήσια Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανακοπή και θα ονομάζεται «Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς – Restart a Heart Day». Φέτος καθιερώθηκε η ¨16η  Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς¨.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 από τις 10:00 έως τις 14:00  και από τις 18:00 έως τις 21:00  η ΕΟΔΥΑ και η Επι.Ζω. συμμετείχαν στην εκδήλωση ενημέρωσης. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας σε υπαίθριο χώρο, στον οποίο γινόταν ενημέρωση – εκπαίδευση, επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του ERC. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πολίτες είχαν τη δυνατότητα να εξασκηθούν στην ΚΑΡΠΑ, ενώ διανέμονταν παράλληλα και εκπαιδευτικά – ενημερωτικά φυλλάδια.

Η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η εκδήλωση μας, έδειξε ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι.  Απλοί πολίτες ακόμη και Παιδιά έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό του κοινού που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές.

Επίσης χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λήψη πρωτοβουλιών ώστε να διδάσκεται κανονικά η αναζωογόνηση στα σχολεία, και νέα νομοθεσία που να απαιτεί & να υποχρεώνει για την εγκατάσταση Απινιδωτών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή.

Ευχαριστούμε θερμά τους Εθελοντές Εκπαιδευτές που συμμετείχαν στη δραστηριότητα και την Επι.Ζω. για τη διάθεση – παραχώρηση του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις