ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Αμπελακίων

Φέτος στις 28  Σεπτέμβρη, το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας. Στα πλαίσια της επετείου αλλά και με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 74 χρόνια απελευθέρωσης της Λάρισας στις 23 Οκτώβρη 1944, το Μουσείο και ο Σύλλογος Φίλων του  Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, συνδιοργανώνει  εκδήλωση το   Σάββατο 20 Οκτώβρη 2018 και ώρα 6,30 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου στα Αμπελάκια.

Το  πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει  1) Χαιρετισμό, Από τον Αγι Παπαστεργίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 – 1949  2) Ομιλία από τον Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ  και 3) Μουσικό πρόγραμμα.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Πέμπτη τονίστηκαν τα εξής: “Στις 28 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν  10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.   Σ’ αυτά τα 10 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες,  με τη σταθερή μέριμνα του Κόμματος, της Διοικούσας Επιτροπής, με τη συγκινητική υποστήριξη πολλών φίλων, κατόπιν και με τη στήριξη του Συλλόγου των φίλων του Μουσείου, το Μουσείο κατάφερε χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο γνωστό.  Ο αρχειακός πλούτος του παράνομου τυπογραφείου, οι εφημερίδες της κατοχικής περιόδου, οι φωτογραφίες ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την περίοδο 1940 ως το 1950 και αργότερα, έργα εξόριστων, οι μαρτυρίες  και τα βιβλία των αγωνιστών και αγωνιστριών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τη  δράση του λαού μας μέσα από τις γραμμές  του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Αδιάψευστοι μάρτυρες για την απήχηση που είχε το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής,  στο οποίο κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ.      Το υλικό που τυπώθηκε στο σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή,  συνέβαλε στην εμψύχωση του λαού της περιοχής και στην καλλίτερη οργάνωσή του.  Το υλικό από το παράνομο τυπογραφείο διακινούνταν στα χωριά του Κάτω Ολύμπου, Κίσαβου, ως και το Μαυροβούνι στα χωριά της Αγιάς. Σε εκείνα τα μαύρα χρόνια οι κομμουνιστές, οι ΕΑΜίτες, οι  ΕΛΑΣίτες και οι ΕΠΟΝίτες  δούλευαν οργανωμένα και αψηφώντας τον κίνδυνο της κρεμάλας κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη δάδα της λευτεριάς.

Στις 23 Οκτώβρη 1944,  που έγινε η απελευθέρωση της Λάρισας και  χιλιάδες λαού χαιρετούσαν το Ιππικό και τους μαχητές του ΕΛΑΣ και τους ραίνουν με λουλούδια, καθώς παρέλαυναν στους δρόμους της λεύτερης Λάρισας, στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν και φέτος, θα υπάρχουν πλήθος αναφορές στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ, που πάλευαν για την Απελευθέρωση της πατρίδας. Θα γίνεται αναφορά από κυβερνητικούς παράγοντες, από αιρετούς και από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Θα εξυμνείται η γιορταστική “ενότητα” της Απελευθέρωσης και με θλίψη -τάχα- θα διαπιστώνεται ότι ετούτη “χάλασε” στη συνέχεια, στα Δεκεμβριανά. Στην καλύτερη περίπτωση κρατούν ίσες αποστάσεις και με επιστημονικοφανή επιχειρήματα παρουσιάζουν αντιφάσεις της στρατηγικής του Κόμματος εκείνη την περίοδο για να δικαιολογήσουν επιλογές διαφόρων “μετανοησάντων” κομμουνιστών, που κατά καιρούς επιχείρησαν να σοσιαλδημοκρατικοποιήσουν και να διαλύσουν το ΚΚΕ.

Χαιρετίζουμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, που όχι μόνον έσωσαν τον Λαό από την πείνα, αλλά μάτωσαν, βασανίστηκαν και άλλοι στήθηκαν στον τοίχο για την απελευθέρωση της Χώρας σώζοντας ταυτόχρονα την τιμή της Πατρίδας.

Στην εκδήλωση, καλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί το Μουσείο στα Αμπελάκια για να γνωρίσει τη δράση του λαού την περίοδο της κατοχής, αλλά να βγάλει συμπεράσματα και για το τι μπορεί να κάνει σήμερα.

Γιατί, θα μπορούσε κανείς να μιλάει για ώρες για το ρόλο που έπαιξε το Μουσείο την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Αλλά και το ρόλο που παίζει σήμερα με τα εκθέματα που έχει και τα οποία στον επισκέπτη δείχνει το δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης και όχι το δρόμο της μοιρολατρίας « του σφάξε με Αγά μ΄ ν΄αγιάσω», που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας επιβάλλει η αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις