ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Καλύτερες επιλογές για τους καπνιστές ζητούν οι πολίτες

Το 77% των ενηλίκων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε όσοι θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα έρευνας της Ipsos, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, που εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν τους καπνίζοντες που σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές, ανέρχεται στο 84%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 86% (92% στην Ελλάδα) των συμμετεχόντων στην έρευνα, θεωρούν ότι η καινοτομία και η τεχνολογία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση ζητημάτων δημόσιας υγείας, όπως, την παχυσαρκία, τον αλκοολισμό, και τη χρήση οπιούχων.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής της έρευνας, η Δρ. Moira Gilchrist, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Δημόσιας Επικοινωνίας της Philip Morris International, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν πως το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Επιθυμούν να δουν ενέργειες που αξιοποιούν την ευκαιρία που προσφέρουν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την άποψη. Η κοινή γνώμη ταυτίζεται με την κοινή λογική και η έρευνα επιβεβαιώνει το μήνυμα που λαμβάνουμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Ωστόσο, μόλις 35% (και 27% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι Αρχές στις αντίστοιχες χώρες που διεξήχθη η έρευνα, έχουν κάνει καλή δουλειά προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στις τελευταίες εξελίξεις και την καινοτομία. Ξεκάθαρα, η κοινωνία δεν θέλει οι κυβερνήσεις να εμποδίζουν τις -πολλά υποσχόμενες- λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Το 92% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 97% στην Ελλάδα), συμφωνούν ότι οι καπνιστές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση που θα βοηθά τις επιλογές τους.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ξεκάθαροι. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η επιστήμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στροφή σε προϊόντα που δεν καίνε τον καπνό αποτελούν καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Δεν μπορούμε να κρατάμε τους καπνιστές στο σκοτάδι σχετικά με αυτές τις πληροφορίες» αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

«Οι χώρες σήμερα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την επιστήμη και την τεχνολογία και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Οι προοδευτικές πολιτικές μπορούν να προστατεύσουν την δημόσια υγεία αποτελεσματικά και συνολικά να λειτουργούν προς το συμφέρον όσων καπνίζουν» συμπληρώνει.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι πολίτες θεωρούν εξίσου σημαντικό να ελέγχονται τα νέα εναλλακτικά προϊόντα. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, το 92% συμφώνησε ότι αυτά τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν περάσει από αυστηρό επιστημονικό έλεγχο πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά και το 91% συμφώνησε ότι από τη στιγμή που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις