ΛΑΡΙΣΑ

Λαμπρούλης στο ΓΝΛ: Η άθλια κατάσταση φέρει τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας

βουλευτή του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τη Παρασκευή 12 Οκτώβρη και συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, με εκπρόσωπο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Από τις συναντήσεις αναδείχτηκαν για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια άλυτα, και τα οποία  έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτό και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στην εργατική τάξη  και τα λαϊκά στρώματα του νομού Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα μεγάλες  είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, καθώς σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας – που, μάλιστα, προβλέπει μειωμένες κατά 25 τις θέσεις γιατρών σε σχέση με τον προηγούμενο – θα έπρεπε να υπάρχουν 122 ειδικευμένοι γιατροί και υπάρχουν μόνοι 96.  Αυτές οι ελλείψεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας σε Κλινικές και Τμήματα – για παράδειγμα στη Μονάδα Αμεσης Φροντίδας, (ΜΑΦ), που λειτουργεί σαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ), υπάρχουν μόνο 7 γιατροί για 16 κρεβάτια –  τα οποία θα επιδεινωθούν περαιτέρω με την επικείμενη αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, πολλών διευθυντών Κλινικών, όπως σε Γυναικολογική, Ουρολογική, Καρδιολογική, Παθολογική, Παιδοχειρουργική κ.α.

Ίδια η κατάσταση και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου λείπουν πάνω από 20 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι – όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συλλόγου των εργαζομένων – λόγω αυτών των ελλείψεων, πολλές εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνταν για το 2017.

Στο Γ. Ν.Λ ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 και, όπως τόνισαν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των γιατρών, αν δεν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, από τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξει πρόβλημα με τις προμήθειες σε φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη.

Ενδεικτικό στοιχείο, ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σ’ αυτό συρρικνώθηκε και από 776 που ήταν το 2010, έπεσε στους 520. Μάλιστα, σημαντικός αριθμός εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν ως 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,   οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ και ό,τι υπάρχει είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σύμφωνα με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του νοσοκομείου:

Ο αξονικός τομογράφος  είναι πολυχρησιμοποιημένος και «πνέει τα λοίσθια».  Στην Καρδιολογική θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπέρηχους  και λειτουργεί μόνο ένα. Οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», καθώς συμπλήρωσαν 25 χρόνια ζωής, ενώ ο κατασκευαστής τους τα προόριζε το πολύ για 15.

Και, βεβαίως, μέσα σ’ αυτή την κατάσταση των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό φαντάζουν «λόγια παρηγοριάς στον ασθενή μέχρι να βγει η ψυχή του», οι υποσχέσεις για «αναβάθμιση» του νοσοκομείου με λειτουργία νέων τμημάτων και κλινικών – όπως , για παράδειγμα, το γαστρεντερολογικό – και ενίσχυση των υπαρχόντων.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η άθλια κτηριακή υποδομή του νοσοκομείου,  με παμπάλαια κτίρια, μη λειτουργικά,  με βαθιές διαβρώσεις από το χρόνο, με τα ασανσέρ που όταν λειτουργούν   είναι προβληματικά και πολλές φορές απειλούν τη σωματική ακεραιότητα όσων τα χρησιμοποιούν, (στο προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τρεις τραυματισμοί από πτώσεις των ασανσέρ). Χωρίς κανονική θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι – «με τη ζέστη ψηνόμαστε και με το κρύο παγώνουμε» , είπε χαρακτηριστικά ένας γιατρός. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί  και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει παραδοθεί σε ιδιώτη εργολάβο και μέρος τις σίτισης σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στη διάρκεια των συναντήσεων  Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η κατάσταση στο ΓΝΛ δε διαφέρει από την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας. Σημείωσε ότι είναι πολιτική της ΕΕ, την οποία υιοθετούν στο σύνολό της τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του μόνιμου προσωπικού, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση των μισθών, η παροχή όλο και λιγότερων εργαλείων για να επιτελέσουν το έργο τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Αυτή η πολιτική επιλογή «δίνει χώρο» σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας να επενδύσουν, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και όχι την υγεία του λαού. Γι’ αυτό αυξάνονται οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και άλλα ιδιωτικά κέντρα, γι’ αυτό τομείς λειτουργίας των νοσοκομείων δίνονται σε εργολάβους, γι’ αυτό δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς τα νοσοκομεία κ.τ.λ.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της υγείας του λαού, κάνοντας συχνά παρεμβάσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας το ζήτημα, για:

– Κρατικά νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα

– Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΓΝΛ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και  προϋποθέσεις.

– Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

–  Να μην δίνονται σε εργολάβους η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, αλλά να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης γι’ αυτούς τους τομείς.

– Να επιλυθούν επειγόντως τα προβλήματα κτιριακής υποδομής, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ζουν  με αξιοπρέπεια και χωρίς κινδύνους για την υγεία τους, στο νοσοκομείο οι γιατροί, οι άλλοι εργαζόμενοι  και οι  ασθενείς που νοσηλεύονται .

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις