ΕΛΛΑΔΑ

Survivor: Το ΣτΕ θα κρίνει την ώρα μετάδοσης!

Από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν απαιτείται ή όχι η συναίνεση των γονέων για να δουν οι ανήλικοι στην τηλεόραση την εκπομπή Survivor πρόκειται να εξαρτηθεί η ώρα μετάδοσης του τηλεοπτικού reality επιβίωσης. Το θέμα που έχει ανακύψει αφορά εάν η εκπομπή θα μεταδίδεται πριν της 9 μ.μ.ή μετά.

Το ζήτημα ανέκυψε μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ και μάλιστα η Ολομέλεια του (απόφαση 185/2017),  επέβαλε στον ΣΚΑΙ την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.

Η παράβαση του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, κατά το ΕΣΡ, ανάγεται στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Kατά το ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ης κατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν τις 9 μ.μ., έτσι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η τηλεοπτική νομοθεσία. Ακόμη, το ΕΣΡ αποδίδει στον ΣΚΑΙ ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την διοικητική αυτή παράβαση.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο ανήλικος πληθυσμός ατόμων ηλικίας από 4 έως 14 ετών ανέρχεται στο 1.138.554 και εξ ΄ αυτών παρακολουθούν Survivor το 13%, δηλαδή 148.000 ανήλικοι, ενώ το 87% δεν το παρακολουθεί. Το Survivor είναι παγκοσμίως γνωστό πρόγραμμα οικογενειακής τηλεθέασης (ψυχαγωγία σε συνέχειες), σημειώνει ο ΣΚΑΙ και έχει προβληθεί στη χώρα μας κατά το παρελθόν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν τις 9μ.μ. χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση.  Επιπλέον,  ο ΣΚΑΙ υποστηρίζει ότι απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη, πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις