ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα απέκτησε “Λέσχη Αντιλογίας” – Οι πρώτες συζητήσεις, τα θέματα και οι στόχοι

Την έναρξη ενός κύκλου διαλόγου για σειρά ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα μέσω μίας “Λέσχης Αντιλογίας” ανακοίνωσε μία ομάδα Λαρισαίων.

Σε κείμενό του, ο γνωστός Λαρισαίος μοριακός βιολόγος κι ένας εκ των εχόντων την πρωτοβουλία κ. Γιώργος Καραβάνας εξηγεί πως: “Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ακραία διαδικτυακή διαμάχη με αφορμή την απόπειρα ληστείας ενός μαγαζιού και ο απόλυτος διχασμός των Ελλήνων σχεδόν σε κάθε θέμα της επικαιρότητας, δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αδυναμία μας ως κοινωνία, να συζητούμε νηφάλια και να καταλήγουμε σε ένα ελάχιστο κοινών συμπερασμάτων. Βασική αιτία βεβαίως είναι η παιδεία που λαμβάνουν τα παιδιά μας στο σχολείο – μια παιδεία όπου ο μαθητής ασκείται συνήθως ατομικά, χωρίς να διδάσκεται ή να ενθαρρύνεται να συνεργάζεται και να συνδιαλέγεται με τους συμμαθητές του. Αιτία επίσης, η «παιδεία» που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι, παρακολουθώντας πολιτικούς να «σκοτώνονται» στα τηλεπαράθυρα, χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε συμπέρασμα ή έστω να τηρούν τους κανόνες ευγένειας αλλά και λογικής. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και στα πανεπιστήμια της χώρας, τους ναούς υποτίθεται της γνώσης και της επιστήμης, οι διάφορες φοιτητικές παρατάξεις αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και στο αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων στις φοιτητικές εκλογές! Έχουμε συνηθίσει όλοι να ζούμε ο καθένας με τη δική του «αλήθεια», χωρίς ποτέ να θέλουμε ή να αναγκαζόμαστε να τη βάλουμε δίπλα στις «αλήθειες» των άλλων, για να τη συγκρίνουμε και να τη δοκιμάσουμε. Αντιπαθούμε τη διάψευση, τρέμουμε στην ιδέα να αναγκαστούμε να παραδεχθούμε ότι έχουμε λάθος. Έτσι, όταν φορείς διαφορετικών απόψεων βρίσκονται εν τοις πράγμασι σε κάποια αναγκαστική αντιπαράθεση, δεν τους μένει άλλος τρόπος επίλυσης της διαφοράς, παρά μόνο η βία: λεκτική ή και σωματική κάποιες φορές.

Τη ζοφερή αυτή διαπίστωση κάναμε μια παρέα Λαρισαίων (κι είμαι βέβαιος και πολλοί ακόμα εκτός από εμάς) όταν ιδρύσαμε μια άτυπη ομάδα συζήτησης, που ονομάσαμε «Λέσχη Αντιλογίας Λάρισας» ή αγγλιστί «Debate Club Larissa». Φιλοδοξία της ομάδας είναι η διοργάνωση μιας σειράς συζητήσεων, για θέματα που έτσι κι αλλιώς διχάζουν την ελληνική κοινωνία, με προσκεκλημένους όσο το δυνατόν επιφανέστερους ομιλητές, με στόχος όχι να καταλήγουμε σε ετυμηγορία επί του θέματος που κάθε φορά συζητείται, αλλά να συνηθίσουμε εμείς και το κοινό της Λάρισας στον καλό και δομημένο διάλογο. Στον διάλογο που διεξάγεται με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές. Στον διάλογο που έχει συγκεκριμένους κανόνες, που γίνονται σεβαστοί απ’ όλους. Πεποίθησή μου είναι, ως εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, πως αν δεν μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας, αν δεν μάθουμε να διαφωνούμε με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αν δεν συνειδητοποιήσουμε πως η μοίρα μας είναι κοινή – ασχέτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων – μέσα στο κοινό μας καράβι που λέγεται Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μακριά”.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Για όλα τα παραπάνω, οργανώθηκαν ήδη οι πρώτες τρεις συζητήσεις για φέτος, οι οποίες και είναι οι εξής:

  • Συζήτηση 1η. Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ώρα 7:15 μ.μ., Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Θέμα: «Δικαίωμα στην ευθανασία. Υπέρ ή Κατά;». Ομιλητές: Χρήστος Κίττας, τ. Πρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πατέρας Νικηφόρος Κοντογιάννης, Αρχιμανδρίτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βιολογία (ομάδα κατά) και Γεώργιος Βαιλόπολος, Ααπλ. Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Θεόδωρος Τόνας, δικηγόρος, μέλος της ΔΕ του κόμματος ΔΡΑΣΗ.
  • Συζήτηση 2η. Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 7:15 μ.μ., Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Θέμα: «Ελευθερία του λόγου. Πρέπει να έχει όρια; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;». Ομιλητές: Τάσος Αβραντίνης, Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και τ. Αντιδήμαρχος στο δήμο Αθηναίων, και Γιάννης Σιούλας, Νομικός και Δημοσιογράφος στο δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας, εκπρ. Τύπου του Δήμου Λαρισαίων.
  • Συζήτηση 3η. Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 7:15 μ.μ., Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Θέμα: «Τελικά η τεχνολογία έκανε τον κόσμο καλύτερο ή χειρότερο;». Ομιλητές: Θοδωρής Σκυλακάκης, τ. Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος ΔΡΑΣΗ, και πατέρας Βησσαρίων Αγορίτσας, κληρικός με σπουδές στην Πληροφορική.

Μετά από κάθε συζήτηση θα ακολουθούν ερωτήσεις και διάλογος με το κοινό. Για τις εκδηλώσεις μας δεν θα σταλούν ατομικές προσκλήσεις και δεν θα δεσμευθούν θέσεις για επισήμους: είναι όλοι τους, όπως και κάθε άλλος Λαρισαίος πολίτης, ευπρόσδεκτοι!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις