ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας στο Δημοτικό Ωδείο

Δυναμικό συναυλιακό ξεκίνημα στο Δημοτικού Ωδείου Λάρισας την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 8:30 στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου με την χορωδία inDonnation και την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας με προσκεκλημένους σολίστα και μαέστρο.

Στη συναυλία εμφωνίζεται  η χορωδία του  ΔΩΛ “inDonnation” υπο τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη. Το πρόγραμμα της χορωδίας είναι αυτό με το οποίο θα συμμετάσχει απο 4 έως 7 Οκτωβρίου στο Beira Interior international Choir Comperition & Festival στο Fundao της Πορτογαλίας, με έργα Tomas Luis De Victoria, Robert Schuman, Χρήστου Σαμαρά, Eric Whitacer, Bob Chilcot κ.α.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το περίφημο ορατόριο ‘Μεσσίας” του Γκεόργκ Φιλιπ Χέντελ και το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ 1 (op.15) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Το ορατόριο θα ερνηνευτεί απο την Συμφωνική Οοχήστρα Λάρισας μαζί με την χορωδία της σχολής του Β.Κ., με διεύθυνση του Έρνστ Έστεράιχερ, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της σχολής. Το κοντσέρτο θα διευθύνει ο Χρήστος Κτιστάκης, με σολίστα στο πιάνο τον Μίχαελ Λέρχερ, καθηγητή της σχολής του Β. Κ. Από το 1991 υπάρχουν στενές επαφές μεταξύ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και του (Επαγγελματικό Κολέγιο Μουσικής) Berufsfachschule für Musik Bad Königshofen.

Οι πρώτες επαφές της σχολής του Μπαντ Κένιγκσχόφεν έγιναν από τον Χρήστο Κτιστάκη, ο οποίος ήταν σπουδαστής στο Επαγγελματικό Κολέγιο Μουσικής από το 1990 έως το 1991. Τώρα διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας και είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο .

Από τότε επισκεφθηκαν ξανά και ξανά  μαθητές του Ωδείου Λάρισας  την επαγγελματική σχολή για τη μουσική  για να προετοιμαστούν για 1 ή 2 χρόνια,για τις σπουδές στη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα ακόλουθα μουσικά κοινά έργα των δύο ινστιτούτων:
1991 συναυλία της χορωδίας και της ορχήστρας της σχολής του ΒΚ στην Λάρισα (Μότσαρτ Ρέκβιεμ)
2006 συναυλία στην Λάρισα (διεθνής συνάντηση χορωδιών και συναυλία με την Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας)
2015 πρώτη ανταλλαγή φοιτητών
Άνοιξη 2018 Ταξίδι της Συμφωνικής Ορχήστρα της πόλης Λάρισας προς το Bad Königshofen, συναυλίες σε δύο ακόμη πόλεις.
Φθινόπωρο 2018 αντίστοιχη  επίσκεψη  του  Επαγγελματικού  Κολλέγιου Μουσικής στη Λάρισα

Από το 2015 διοργανώνεται ετήσια ανταλλαγή φοιτητών με τη μορφή μουσικού σεμιναρίου στη Γερμανία (άνοιξη) και στην Ελλάδα (φθινόπωρο).

Περίπου έξι έως επτά φοιτητές ανά ίδρυμα διδάσκονται δωρεάν για περίπου μία εβδομάδα από τους αντίστοιχους διδάσκοντες στη χώρα υποδοχής, και φιλοξενούνται στα σπίτια φοιτητών της χώρας υποδοχής.

Σε ανταπόδωση της τελευταίας αυτής διοργάνωσης, φιλοξενούνται φέτος στη Λάρισα η 35μελής χορωδία της σχολής που θα συμπράξει με την ΣΟΛ, ο διευθυντής της σχολής Ernst Oestereicher (ο οποίος θα διευθύνει και μέρος της συναυλίας), ο καθηγτής Michael Loercher που θα συμπράξει με τη ΣΟΛ σαν σολίστας, 2 καθηγητές και 5 επιπλέον σπουδαστές που θα διδαχθούν απο τους καθηγητές του ΔΩΛ.

Ας σημειωθεί ότι κατά την τελευταία επίσκεψη της Ελληνικής αποστολής στη Γερμανία, έδωσαν τις προβλεπόμενες εξετάσεις και έγιναν δεκτοί στη σχολή ΒΚ δύο σπουδαστές του ΔΩΛ, ο Νίκος Θεριμιώτης (κιθάρα, φοιτά ήδη εκεί απο αρχές Σεπτεμβρίου) και ο Νικόλας Παππάς απο τα Τρίκαλα   (απόφοιτος ΔΩΛ με δίπλωμα πιάνου και βραβείο (τάξη Χ. Κτιστάκη), φοιτά πλέον στο Μοτσαρτέουμ της Αυστρίας).

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την 1η Οκτωβρίου στην αίθουσα συναυλιών του Πολιτιστικού κέντρου Δήμου Τρικκαίων.

Πληροφορίες εισιτηρίων 2410536886 2410531960 2410259936

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις