ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση Κέλλα: «Κίνδυνος για την εξισωτική αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού»

“Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση αγρότες του Ν. Λάρισας από 1/1/2019”, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, σημειώνει πως “από τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπ.ΑΑΤ έως την 1η Οκτωβρίου 2018, αποκλείονται σε ολόκληρη τη χώρα παραδοσιακές περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα”.

Ζητά δε, από τον αρμόδιο Υπουργό “ενημέρωση για τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία έγινε η νέα οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, που έθεσε εκτός χάρτη πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, αλλά και να προβεί σε ενέργειες επανεξέτασης των σχετικών κριτηρίων και διόρθωσης των αδικιών για το Ν. Λάρισας”.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, από τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπ.ΑΑΤ έως την 1η Οκτωβρίου 2018, αποκλείονται σε ολόκληρη τη χώρα παραδοσιακές περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.

Αποτέλεσμα, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση από το 2019.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους χάρτες που αναρτήθηκαν, είναι ιδιάιτερα έντονο για τη Θεσσαλία και δη το Ν. Λάρισας.

Επειδή για τους αγρότες και κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί βασικότατη ενίσχυση, ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, που το αγροτικό εισόδημα και οι τιμές  στο γάλα και τα αμνοερίφια, καταρρέουν.

Επειδή η κύρωση του νέου χάρτη με τις μειονεκτικές περιοχές θα λειτουργήσει δεσμευτικά για τη χώρα, όχι μόνο για τα έτη 2019 -2020 αλλά για ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Επειδή όσο το ζήτημα βρίσκεται σε διαβούλευση, υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης των αδικιών.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

  1. Ποια είναι τα κριτήρια για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα και με ποια αιτιολογία έμειναν εκτός χάρτη πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την επανεξέταση των σχετικών κριτηρίων και τη διόρθωση των αδικιών στο νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών για το Ν. Λάρισας, ώστε να τύχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού της εξισωτικής αποζημίωσης, που είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωσή τους;
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις