ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Αποφασισμένοι για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό

Η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στασιμότητα του Κυπριακού και τις αναμενόμενες για να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τον συνοδεύουν η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Εντός της εβδομάδας φτάνουν επίσης στη Νέα Υόρκη για το 2ο επενδυτικό Φόρουμ για την Κύπρο, της Capital Link, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πειλίδου. Κεντρικός ομιλητής στο γεύμα του συνεδρίου είναι ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον, με δεδομένη τη στασιμότητα του Κυπριακού και τις αναμενόμενες για να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς του ΓΓ, «αν και εφόσον βεβαίως βάσει τα όσα διεμήνυσε η κ. Λουτ ή με βάση τις συναντήσεις που θα έχουμε στις 28 Σεπτεμβρίου, κρίνει ή θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος είτε υπό τη μορφή των δικοινοτικών είτε υπό τη μορφή μιας νέας Συνόδου. Η δική μας θέση είναι καλά γνωστή, ότι και αποφασισμένοι είμαστε και βούληση διαθέτουμε ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος – αφού υπάρξει μια προεργασία για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία – σε μια νέα Σύνοδο από εκεί όπου είχαμε μείνει με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες».

Είπε πως έκανε αναφορά στην προεργασία που πρέπει να γίνει γιατί θεωρεί ότι από την ώρα που ο κ. Ακκιντζί έχει αποσύρει τους χάρτες που κατατέθηκαν και ήταν προαπαιτούμενο για τη Σύνοδο της Γενεύης, επί της ουσίας τα έξι σημεία παραμένουν πέντε και συνεπώς χρειάζεται προετοιμασία.

«Χρειάζεται προετοιμασία ακόμα όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ασφάλεια, που περιλαμβάνει βεβαίως την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι αυτό που και ευστόχως ο ΓΓ έχει αναφέρει: ένα κανονικό κράτος».

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως κατά την εβδομάδα της Συνόδου του ΟΗΕ, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ενέργειας, θα έχουν σειρά επαφών, μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και με σειρά άλλους ηγέτες. Πρόσθεσε ότι αναμένεται εντός Οκτωβρίου συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει, πέραν των διμερών επαφών, και τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθεί με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, και θα έχει επίσης και άλλες επαφές, προκειμένου και να ενημερώσει και να δημιουργήσει αυτό που καλλιεργείται εδώ και μερικά χρόνια από την κυβέρνηση, μια πραγματικά πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ανάδειξη του ρόλου της στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο και η προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει η Κύπρος για τη διεθνή κοινότητα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην περιοχή, είπε το Σάββατο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι «ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ανάδειξη του ρόλου μας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, η προστιθέμενη αξία που η χώρα μας μπορεί να έχει για τη διεθνή κοινότητα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην περιοχή που, όπως γνωρίζετε, έχουν επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, πέραν των επιπτώσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με ομολόγους μου από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Παλαιστίνη και την Τυνησία.

Είναι, επίσης, μέσα σε αυτό το ίδιο πλαίσιο που θα συναντηθώ με τον ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, τον Ειδικό Συντονιστή των ΗΕ για το Μεσανατολικό, τα στελέχη του Αμερικανο-εβραϊκού Συμβουλίου, ενώ θα συμμετέχω σε κλειστά συνέδρια που διοργανώνονται για τη Μέση Ανατολή, σε συναντήσεις της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και σε δείπνο εργασίας που διοργανώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για τις διατλαντικές σχέσεις».

Ο κ. Χριστοδουλίδης καταλήγοντας είπε ότι «σε όλες αυτές τις συναντήσεις θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην περιοχή, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο, αλλά και να εκφράσω την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετέχει ουσιαστικά, ως κράτος της περιοχής και κράτος μέλος της ΕΕ, στην αντιμετώπιση των όποιων κοινών προκλήσεων».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις