ΛΑΡΙΣΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το Αρχαίο Θέατρο και το Υπερταμείο: «Η μισή αλήθεια, όταν αποκρύπτεται η άλλη μισή, συνιστά ψεύδος»

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει τα εξής:

«Ως ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας μείναμε κατάπληκτοι όταν είδαμε κάποιους να διαστρεβλώνουν σκόπιμα μια απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία, για να συκοφαντήσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ελευθερία» δίνεται η πληροφορία «στο Υπερταμείο και το Αρχαίο Θέατρο». Δύο εκπρόσωποι του «Δρόμου Ανατροπής», σχολιάζοντας την πληροφορία, μιλούν για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, ταυτιζόμενος με τους εκπροσώπους του «Δρόμου Ανατροπής», επαναλαμβάνει την άποψη για «ξεπούλημα», το οποίο κατά τη γνώμη του έγινε «εν κρυπτώ» και με συνοπτικές διαδικασίες. Τέλος, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος εξελέγη με το Ποτάμι, πρώτος ανέδειξε το θέμα με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και τη ρωτά, ανάμεσα στα άλλα, «ποιά είναι τα 157 ακίνητα του δημοσίου στο νομό Λάρισας που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών;».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την υποκρισία, την παντελή έλλειψη μέτρου, τη μισή αλήθεια που όταν αποκρύπτεται η άλλη μισή, συνιστά ψεύδος;

Όταν ο Ν. 4389/2016 επιτάσσει να μεταβιβασθεί το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. («Υπερταμείο»), ποιο είναι το πρόβλημα με την πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία υλοποιεί αυτήν την επιταγή; Προς τι το ερώτημα του κ. Μπαργιώτα για τα 157 ακίνητα του Δημοσίου; Αφού είναι δημόσια ακίνητα, αποτελούν μέρος του συνόλου των ακινήτων, άρα σύμφωνα με το νόμο μεταβιβάζονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών. Οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης που απορούν «στο Υπερταμείο και το Αρχαίο Θέατρο», έπρεπε να αναζητήσουν την αλήθεια πριν ενημερώσουν απορώντας τους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι από την μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α) αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β) περιοχές Ramsar,

γ) περιοχές Natura,

δ) αρχαιολογικοί χώροι,

ε) αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, μαζί και το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, δεν παραμένουν στο Υπερταμείο, αλλά επιστρέφουν στην αποκλειστική διαχείριση του υπουργείου Πολιτισμού. Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση.

Οι σχολιασμοί περί ξεπουλήματος δεν έχουν καμία σχέση με την λογική. Ανήκουν στην φαντασία εκείνων που όντας απελπισμένοι εξαιτίας της χρεοκοπίας του αφηγήματος ότι «η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία με τις πολιτικές της», προσπαθούν να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση. Την συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία εφαρμογής της επιταγής του νόμου 4389/2016, οι ενιστάμενοι θεώρησαν ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να συκοφαντήσουν την κυβέρνηση  και τον ΣΥΡΙΖΑ με μισόλογα και αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς εις βάρος τους. Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για λόγους ιδεοληψίας αρνείται να προχωρήσει στις «αναγκαίες» ιδιωτικοποιήσεις. Είναι αυτοί που ωρύονταν για τις «καθυστερήσεις» του ΚΑΣ στην «πάση θυσία» ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Σήμερα βαφτίζουν «ξεπούλημα» την εμπορική αξιοποίηση  ακινήτων που προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

Αγνοούν, ωστόσο, ότι οι πολίτες είναι καχύποπτοι με όσους δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το ότι η διακυβέρνηση ανατέθηκε σε άλλους. Οι πολίτες απαιτούν επιχειρήματα για να πεισθούν και δεν αρκούνται σε καταγγελίες σκοπιμότητας, οι οποίες υπακούουν μόνο σε επικοινωνιακούς σκοπούς.

Σε ότι αφορά την καταγγελία από την πλευρά του ΚΙΝΑΛΛ, οι εκπρόσωποί τους είναι σοκαρισμένοι και δεν μπορούν να σκεφτούν ψύχραιμα. Προσπαθούν να θέσουν εμπόδια στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι, όσα αναχώματα δεν είναι στέρεα, θα σαρωθούν από την θέληση του προοδευτικού κόσμου να γίνει πράξη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπισθεί το μέτωπο του νεοφιλελευθερισμού».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις