ΚΟΣΜΟΣ

«Κουρελόχαρτο» οι Πρέσπες: Ο Ζάεφ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το «Μακεδονικό»

Εννέα ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλύπτεται το ξεπούλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Αποκαλύπτεται το σχέδιο που είχαν από την αρχή οργανώσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, εν γνώσει και του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου που εμφανίζεται σε ρόλο «μακεδονομάχου».

Οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, έστω κι αν αυτές έχουν προεκλογικό άρωμα, καθώς και η «κωλοτούμπα» του υπουργού Αμυνας, ο οποίος θα στηρίξει μέχρι τον Μάρτιο της κυβέρνηση (επομένως δεν θα γίνει η κύρωση στη Βουλή νωρίτερα), δείχνουν ότι το παιχνίδι ήταν από την αρχή στημένο.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή ή όχι. Ενδεχομένως να είναι και η καλύτερη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες. Έχει να κάνει με το παιχνίδι που έπαιξε η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περάσει επικοινωνιακά μια συμφωνία που απέχει παρασάγγας από την πραγματική.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε απροκάλυπτα:

«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας». Πρόκειται για μια «αναβάθμιση» της προκλητικότητας του σκοπιανού πρωθυπουργού ο οποίος μέχρι πρότινος έμενε σε δηλώσεις ότι κέρδισε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Ουδέποτε, όμως, είπε ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι δική τους.

Ούτε το τηλεφώνημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να τον «συνετίσει» φαίνεται ότι έπιασε πάτο. Ο Ζάεφ έριξε μια ακόμη «μαχαιριά» στην ελληνική κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι το όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία» και δεν εκχωρείται απολύτως τίποτε στους γείτονες.

Το όνομα και οι όροι που συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες έχουν γίνει «κουρελόχαρτο» και πλέον σε όλο τον κόσμο ξέρουν ότι το όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι για πάντα το «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμούς.

Όμως, το μήνυμα που έστειλε ο Ζάεφ έχει και μια ακόμη επικίνδυνη ανάγνωση. Κρύβει αλυτρωτισμούς που υποτίθεται ότι με την προσέγγιση με την Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί και από τα κείμενα και από τον δημόσιο διάλογο.

Όταν ο πρωθυπουργός της γείτονος λέει ότι η Μακεδονία είναι δική του και δεν υπάρχει άλλη ουσιαστικά βάζει θέματα για διεκδικήσεις στο μέλλον. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει την ελληνική Μακεδονία, κι αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη.

«Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης «βόρεια» στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο», είπε και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα συνέχισε: «Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».

Είναι ακριβώς η απόλυτη φωτογραφία του αλυτρωτισμού μιας και ο Ζάεφ επί της ουσίας κληροδοτεί στις επόμενες γενιές τη μοναδικότητα της… δικής του Μακεδονίας και απαιτεί να μην υπάρχει άλλη. Η ελληνική Μακεδονία «βαφτίζεται» πλέον απλά Βόρεια Ελλάδα. Βεβαίως θεωρεί δεδομένη κατάκτηση τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση του λόγου του «μετριοπαθούς» πρωθυπουργού πηγάζει από κάπου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από μια «κρυφή» συμφωνία που έχουν κάνει οι δύο κυβερνήσεις. Άλλη να είναι η συμφωνία των Πρεσπών και μ’ αυτή να «κάνουν παιχνίδι» επικοινωνιακό, ειδικά στην Ελλάδα, κι άλλη να είναι η πραγματικότητα.

Διαφορετικά τα τελεσμένα που δημιουργούνται μετά το δημοψήφισμα και την κύρωση από τη σκοπιανή Βουλή.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η αλλαγή στάσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του VMRO που από την πλήρη αντίθεση στη συμφωνία πέρασε στην ψήφο κατά συνείδηση και πλέον στη θέση ότι θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση εάν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Και στην Ελλάδα παίζουν

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη γειτονική χώρα, Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν να «τζογάρουν» στο Μακεδονικό. Ειδικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει αλλάξει πολλές γνώμες τις τελευταίες ημέρες. Πρόσφατα είχε πει ότι οι εκλογές είναι έσχατη λύση. Στη συνέχεια τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι θα ρίξει την κυβέρνηση μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του έταξε ότι δεν θα κάνει τίποτε μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι τότε, συμφώνησαν να ασχοληθούν μόνο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την ελάφρυνση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Επομένως, τι σημαίνει αυτό; Ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει Μάρτιο στη Βουλή για κύρωση, ο Καμμένος θα κάνει «τζάμπα μαγκιές» για να διασωθεί πολιτικά και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η συμφωνία θα ψηφιστεί από τους «πρόθυμους» των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και ανεξάρτητους ο δε πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές για τον Μάιο και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Ο Τσίπρας θα εμφανίζεται ως μεγάλος μεταρρυθμιστής, τολμηρός ηγέτης που έλυσε ένα πολυετές πρόβλημα. Θα έχει κάνει τη δουλειά που του ζήτησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι και θα πάει σε εκλογές που έτσι κι αλλιώς θα έκανε.

Ο Πάνος Καμμένος θα κάνει «ηρωϊκή έξοδο» χωρίς κόστος αφού όλα θα έχουν τελειώσει, και θα διεκδικεί τις «πατριωτικές» ψήφους, παρά τα τόσα ψέματα που έχουν ειπωθεί.

Κανείς δεν θα έχει ρωτήσει, πάντως, τουλάχιστον το 60% των Ελλήνων που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαφωνούν με τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις