Λευτέρης Παπαστεργίου

Όταν η εξουσία τυφλώνει και κουφαίνει

«Δεν είναι μόνο ότι στο σύγχρονο Νταχάου της Αμυγδαλέζας στοιβάζονται άνθρωποι σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Ούτε μόνο ότι μετανάστες και πρόσφυγες, ακόμα και ανήλικοι, κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, ακόμα και πάνω από 18 μήνες, όπως ορίζει η αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν την καθημερινή βία και αδιαφορία. Μαζί με αυτά, είναι και ότι ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, χωρίς ο θάνατός τους να αποτελεί είδηση – και χωρίς να επεμβαίνει κανείς για να διερευνήσει τι συμβαίνει τελικά σε αυτό το κολαστήριο».

Το παραπάνω απόσπασμα αφορά ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (20 Νοεμβρίου 2014) και αφορούσε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, εκεί που η κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων» κρατούσε «παρανόμως και σε απάνθρωπες συνθήκες» τους μετανάστες που είχαν φτάσει στη χώρα μας.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν διάβασε το ρεπορτάζ του Σεμπάστιαν Λιπ στον Guardian, στο οποίο κάνει λόγο για «την μια και μοναδική τουαλέτα για 190 άτομα», στη Μόρια, και αναρωτιέται «Που πήγαν τα χρήματα;»

Προφανώς δεν είδε ούτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του BBC. Στο βίντεο διάρκειας περίπου 14 λεπτών, μιλούν οι εργαζόμενοι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη δομή και κάνουν λόγο για το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη».

«Και πώς να μην είναι όταν τυπικά μπορεί να φιλοξενήσει έως 2000 ανθρώπους αλλά σήμερα στεγάζονται εκεί περίπου 8000 ψυχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Είναι ενδεικτικό ότι στο ένα 24ωρο που παρέμεινε το BBC εκεί, δύο άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι».

Επίσης δεν είδε μάλλον το αντίστοιχο, μα πιο σκληρό, βίντεο του Αλ Τζαζίρα (AJ+) στο οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια στον απόηχο  των καταγγελιών στις οποίες προέβησαν 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Έτσι θα ήταν η ζωή σου αν ζούσες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Παιδιά γύρω σου που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας», αναφέρεται στην εισαγωγή του βίντεο που φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία υποστηρίζει: «Έχουμε παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού». «Αν ζεις στη Μόρια», προστίθεται στο βίντεο, «θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια», ακούγεται και παρατίθεται η σχετική μαρτυρία ενός πρόσφυγα. «Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και να την περιγράψει κανείς» τονίζει η εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Δεν γνωρίζω αν οι υπεύθυνοι του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή μετακλητοί σε κάποιο υπουργείο ή εργάζονται με κάποια σύμβαση στο δημόσιο, το σίγουρο όμως είναι πως μάλλον, αυτό το διάστημα έχουν χάσει και την αίσθηση της ακοής και αυτή της όρασης.

Δεν εξηγείται αλλιώς, όταν όλος ο κόσμος διαβάζει τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μόρια, οι άλλοτε «ανθρωπιστές» να μην έχουν πουν ούτε μια κουβέντα, για όλα όσα εξοργιστικά αποκαλύπτονται από ξένα –κυρίως- ΜΜΕ και μάλιστα με σαφέστατα ερωτήματα για το που πήγαν 1,6 δις ευρώ που έλαβε η χώρα μας για τους μετανάστες!

Που πήγαν οι διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Που πήγαν οι μαχητικές δηλώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών;

Πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι που έβλεπαν δίπλα τους ένα «Νταχάου», σήμερα να μην βλέπουν και να μην ακούν τίποτα;

Στη Μόρια, εκεί, στο πιο απάνθρωπο μέρος στην ελληνική επικράτεια, θάβεται μαζί με την αξιοπρέπεια της χώρας και το τελευταίο απομεινάρι του «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς», η οποία, αν τώρα ήταν στην αντιπολίτευση και γινόταν στη Μόρια τα όσα συμβαίνουν σήμερα, μπορεί και να είχε βγει ξανά στα βουνά…

Λευτέρης Παπαστεργίου

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις