Θωμάς Ρετσιάνης

Χωρίς αστερίσκους

Ομόθυμα και απερίφραστα το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα στέκεται απέναντι στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και αναμένει τη δίκη και την καταδίκη των υπαιτίων. Πέντε χρόνια μετά το γεγονός που πυροδότησε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις,που άνοιξε το δρόμο για μία οργανωμένη και συντεταγμένη αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στις εγκληματικές δραστηριότητες κοινοβουλευτικού κόμματος και οδήγησε μέχρι και στην προφυλάκιση εν ενεργεία βουλευτών , πού αλήθεια βρισκόμαστε; Και πώς ακριβώς κινείται η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα.

Κατά τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 ο προτεινόμενος κ. Δήμας δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποδέχθει την εκλογή του εαν αυτή προκύψει από θετική ψήφο της Χ.Α. Η στάση της Χ.Α. φυσικά δεν ήταν θετική, δυστυχώς όμως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.Όχι μόνος του.

Στο δημοψήφισμα του 2015 επισήμως υπέρ του Όχι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ,οι Ανελ και η Χ.Α. Επιμελώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέφυγε να υποστηρίξει και να προβάλλει επίσημη,όπως προβλέπεται συνταγματικά, κοινή καμπάνια των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συντάσσονται με το όχι. Ήταν η εποχή της πλατείας ,της πανω, της κάτω.Κάπου η σημαία άλλαζε χρώμα,πού δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως η πλειοψηφία ψήφισε Όχι . Πάει κι αυτό ,πέρασε.

Στην ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική ,αν και η Χ.Α. δήλωνε υπέρ του νόμου ,τελικά απείχε από την ψηφοφορία. Ήταν τότε που ο Πρόεδρος της Βουλής ερωτηθείς για το αν είναι εφικτή μια πλειοψηφία 200 βουλευτών (που αναγκαστικά θα περιλαμβάνει τις ψήφους της Χ.Α.) ,δήλωσε πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.Ας θυμηθούμε εδώ τη δήλωση Δήμα.

Τέλος, στη διερεύνηση του ” μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους” όπως γλαφυρά ,αλλά βιαστικά, μαρτύρησε ο Υφυπουργός Παπαγγελοπουλος, στο τέλος της παράστασης σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την ψηφοφορία.Σύσσωμη; Όχι ,έμεινε μόνο η Χ.Α.
Και τώρα; Πέντε χρόνια μετά πού βρισκόμαστε; Έχουν σημασία όλα αυτά;

Ο Πρωθυπουργός θέλει να επαναφέρει σε ψηφοφορία τον νόμο για την απλή αναλογική με στόχευση πλειοψηφία 200 βουλευτών. Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χ.Α.;

Το φαινόμενο του ντόμινο έχει ξεκινήσει. Πολιτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αποδυναμωμένη και απαξιωμένη. Ο,τι προσπαθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός για να ανακτήσει δυνάμεις ,τελικά στρέφεται εναντίον του και επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση του.Πλέον κάνει εύκολα λάθη και μεγάλα λάθη. Πρόσφατο παράδειγμα ο ανασχηματισμός που διαφημίστηκε ως υπόδειγμα πολιτικής διεύρυνσης και ηλικιακής ανανέωσης , αποδείχθηκε προσχηματικός και αντιμετωπίστηκε ως αστείος.

Η προεκλογική περίοδος έχει και επισήμως ξεκινήσει.Αν τώρα αποπειραθεί ο πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ,αν προσπαθήσει να διασώσει το πολιτικό του μέλλον δυσκολεύοντας το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και αν για να το κάνει αυτό χρησιμοποιήσει τις ευπρόσδεκτες ψήφους της Χ.Α. ,τότε θα πέσει και το τελευταίο ντόμινο. Η κοινοβουλευτική αντίδραση θα έχει τέτοια σφοδρότητα που θα θέσει τον Πρωθυπουργό οχι μόνο σε κατάσταση κοινοβουλευτικής και πολιτικής ήττας ,αλλά και σε καθεστώς πλήρους πολιτικής και ηθικής απαξίωσης.Ας μην το τολμήσει καλύτερα.

Πέντε χρόνια μετά βρισκόμαστε απέναντι σε ένα απλό ερώτημα.Πορευόμαστε και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία στην ουσία τους ή όχι; Στην απάντηση αυτή που πρέπει να δώσουμε , οι αστερίσκοι, οι υποσημειώσεις και τα ” αλλά” ,όχι μόνο δεν είναι αποδεκτά,αλλά είναι εξόχως παραπλανητικά και επικίνδυνα.

Θωμάς Ρετσιάνης / Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες