ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα θα μπορούσε να ενισχύσει την ποσότητα και τη ζωτικότητα του ανδρικού σπέρματος

O αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται στις δυτικές κοινωνίες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών αντιμετωπίζει προβλήματα. Πώς μπορεί να βελτιωθεί; Μια υγιεινή διατροφή που συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει, λένε οι ερευνητές. Το 2017, μια μεγάλη μετα-ανάλυση που επικεντρώθηκε στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών στις δυτικές χώρες διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παραμένουν σταθερά σε πτωτική πορεία κατά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Πρόσφατα, η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα στη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgil στο Reus της Ισπανίας, έδειξε ότι οι τροφές που οι άνδρες συμπεριλαμβάνουν ή όχι στη διατροφή τους σε καθημερινή βάση θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος που παράγουν. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η «ρύπανση, το κάπνισμα και οι τάσεις προς τη δίαιτα δυτικού τύπου» μπορεί εν μέρει να φταίνε για την εμφανή κρίση της ανδρικής γονιμότητας.

Η πρόσφατη μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα που εξέταζε, συγκεκριμένα, την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία των σπερματοζωαρίων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, από τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ Albert Salas-Huetos. Οι Ισπανοί ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ελέγχοντας 119 υγιείς νέους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών. Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους άνδρες είτε να προσθέσουν 60 γραμμάρια καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια στην καθημερινή διατροφή τους, είτε να συνεχίσουν να καταναλώνουν μόνο τις τροφές που συνήθιζαν. Η ποιότητα και η λειτουργικότητα του σπέρματός τους ακόμη και οι μεταβολές σε μοριακό επίπεδο, μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος μιας περιόδου 14 εβδομάδων.

Οι άντρες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είδαν μια αύξηση της τάξης του 16% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους κατά μέσο όρο, καθώς και βελτιώσεις στη γενική υγεία των αναπαραγωγικών τους κυττάρων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα, ανέφερε σε δήλωσή του ο Salas-Huetos και οφείλονταν πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα κατακερματισμού του DNA του σπέρματος, που συνδέεται με τη στειρότητα. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι ξηροί καρποί  είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως  σελήνιο, βιταμίνες C και Ε και ψευδάργυρο.

“Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι η βελτίωση των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη βελτίωση των παραμέτρων ποιότητας του σπέρματος. Οι ξηροί καρποί είναι σημαντικοί επειδή αποτελούν βασική τροφή για μια πιο υγιεινή ζωή”, πρόσθεσε.  Αλλά και όσοι άνδρες δεν τρώνε ξηρούς καρπούς δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι θα έχουν προβλήματα με το σπέρμα τους, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “μπορούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή και έναν καλύτερο γενικά τρόπο ζωής, που θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους. Το βασικό μήνυμα είναι ότι υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και τρώγοντας καλύτερα, μπορείτε να βελτιώσετε τις παραμέτρους ποιότητας του σπέρματος”.

Πηγή: itrofi.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις