Θωμάς Ρετσιάνης

Η μαρμίτα των οραμάτων

“Δεν ήρθα στη ΔΕΘ για να μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιράσω όραμα”.

Μη μας μοιράσετε  κ. Πρωθυπουργέ. Η γενιά μας έχει πέσει στην μαρμίτα των οραμάτων εδώ και πολλά χρόνια . Και των παροχών βεβαίως. Άλλο είναι αυτό που χρειάζεται. Και αυτό το άλλο δεν μοιράζεται. Κατακτιέται. Και ένας της γενιάς μας που δεν μπορεί να μιλήσει ουσιαστικά και βαθιά για έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, το δίκαιο, η ηθική, η ισοπολιτεία -και αυτό ακριβώς γιατί αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία τους- δεν μπορεί να μοιράσει τίποτα παραπάνω από συνθήματα και διχόνοια. Δε μπορεί να μοιράσει τίποτα παραπάνω από περιτυλίγματα. Πόσω μάλλον να κατακτήσει.

Και ένας της γενιάς μας που χρησιμοποιεί τον λόγο του ποιητή για να κάνει τον δικό του λόγο σπουδαίο, αλλά χλευάζει τον ποιητή με τη στάση του απέναντι στην ομορφιά των λέξεων και τον συμβολισμό των εικόνων, με τη στάση του που λερώνει τις λέξεις, δεν μπορεί να μοιράσει τίποτα παραπάνω από φτηνούς στίχους και βρώμικα αστεία.

Και αυτός της γενιάς μας που δεν μπορεί ούτε να μοιράσει, ούτε να κατακτήσει είστε εσείς κ. Πρωθυπουργέ.

Αλλά η γενιά αυτή υπάρχει, όπως υπάρχουν οι προηγούμενες και οι επόμενες. Και δεν θα επιτρέψουμε πλέον τις μαρμίτες των παροχών και των οραμάτων. Θα αφήσουμε το περιτύλιγμα και θα δούμε την ουσία. Την ουσία αυτού που λέμε δημοκρατία, αυτού που λέμε δίκαιο, αυτού που λέμε ηθικό. Θα αφήσουμε τα συνθήματα και θα δούμε τον λόγο.

Εξακολουθείτε να είστε ένας από τη γενιά μας βέβαια. Απλώς εσείς κοιτάτε πίσω και εμείς μπροστά. Και έτσι θα πορευτούμε.

Θωμάς Ρετσιάνης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες