ΚΟΣΜΟΣ

Στα «μακεδονικά» η επίσημη επικοινωνία με την ΕΕ, λέει ο Ζάεφ

Το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει με κάθε του ευκαιρία να τραβά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Εν όψει της έναρξης ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ και του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ διαρκώς «φωτίζει» σημεία της συμφωνίας σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες του για θετική ψήφο, εκθέτοντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει στη θέση της πως δεν υπήρξε κάποια παραχώρηση στη γείτονα όσον αφορά στη γλώσσα και την ταυτότητα.

Σε νέες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάεφ εμμένει στα περί «μακεδονικής» ως «επίσημης και αναγνωρισμένης» γλώσσας των Σκοπίων, διευκρινίζοντας πως η επικοινωνία της χώρας του με την ΕΕ θα γίνεται σε αυτή τη γλώσσα, διατηρώντας τους πανηγυρικούς τόνους. Παράλληλα, επιλέγει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια».

«Με τη συμμετοχή στην ΕΕ, όλες οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και των μελών της ΕΕ θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα «Μακεδονικά» ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με αφορμή την αποστολή οδηγιών από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα Σκόπια τους επόμενους 18 μήνες, και οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή ενταξιακή πορεία στη Συμμαχία, ο Ζάεφ προχώρησε σε δεύτερη ανάρτηση στην οποία αναφέρει πως «ως μέλος του ΝΑΤΟ η «Μακεδονική» ασφάλεια είναι βέβαιη, η εδαφική ακεραιότητα είναι εγγυημένη, και τα σύνορα ενισχύονται».

Όπως αναφέρει το σκοπιανό πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων – ΝΑΤΟ για την ένταξη της γείτονος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ στις αποσταλείσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν τα Σκόπια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, καθώς και η διευθέτηση ότι δεν θα υπάρχουν συνταγματικά και άλλα νομικά εμπόδια που θα εμποδίζουν συλλογικές αμυντικές επιχειρήσεις.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις