ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος τα μνημόνια, έναρξη άτυπης προεκλογικής περιόδου

Με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας άρχισαν οι πανηγυρισμοί εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών -κάτι αναμενόμενο, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, έκαναν τα πάντα για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, με μόνο φως στο τούνελ την έξοδο από τα μνημόνια.

Παράλληλα, αναμενόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών εμπεριέχουν τόσο υποσχέσεις για το μέλλον, όσο και βολές κατά της αντιπολίτευσης, κάτι που παραπέμπει στην άτυπη έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2019 -οπότε πρόκειται να στηθούν διπλές ή τριπλές κάλπες.

Βολές κατά της ΝΔ

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» τόνισε την ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια: «Όλοι γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που είχαν διαμορφώσει τους όρους της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας της χώρας και τελικά την οδήγησαν στο καθεστώς των μνημονίων».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή «είναι και η βασική αιτία που αυτές οι δυνάμεις, υπεύθυνες για όσα πέρασε η χώρα, σήμερα με έναν λυσσαλέο τρόπο αντιμάχονται την κυβέρνηση. Γιατί, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις, κατορθώνει να κλείσει τον κύκλο των προγραμμάτων, να ανοίξει μία νέα, θετική προοπτική».

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε και κατά του Τύπου, σχολιάζοντας για πρωτοσέλιδα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν εκφράζουν αυτό που ονομάζουμε κοινή γνώμη, υπηρετούν άλλους, σκοπιμότητες γνωστές, λειτουργούν με βάση διατεταγμένη υπηρεσία, δεν είναι κάτι καινούργιο».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκηςγιόρτασε την έξοδο από τα μνημόνια, με βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανάρτησή του στα social media. Σε μαύρο φόντο, ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε: «Μαύρα τα έχουν βάψει στη ΝΔ», υποστηρίζοντας έτσι επί της ουσίας ότι η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης ήταν κάτι που η αντιπολίτευση αντιμαχόταν.

Αυτό που παραβλέπει εσκεμμένα ο υπουργός Επικρατείας, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, είναι τα καμπανάκια αναλυτών και διεθνούς Τύπου για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, καθώς και τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο αποτυχίας της καθαρής εξόδου. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει να προσηλωθεί στην προεκλογική ρητορική.

Οι νέες προεκλογικές υποσχέσεις

 

Στο ίδιο μήκος κλίματος, μιλώντας για την επόμενη μέρα των μνημονίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλοςανέφερε πως «περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», ενώ αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Όσον αφορά στην κατανομή του πλεονάσματος, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ωστόσο το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και «αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017».

Ερωτηθείς αν πλέον η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις σε τομείς που υπάρχουν ανάγκες, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «μπορούμε να το κάνουμε, αλλά να σταθμίζουμε πολύ καλά την οποιαδήποτε κίνηση, καθώς η πολιτική ελευθερία της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν θα συνεχίσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους».

H μη περικοπή των συντάξεων το 2019 προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. Στη σχετική ερώτηση απάντησε ως εξής: «Μετά το τέλος του προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της ευρωζώνης. Έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι δεν μπορούμε αλλιώς να πιάσουμε τους στόχους. Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν και αν τώρα πάρουμε τέτοια μέτρα, αυτό θα βλάψει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων».

Μιλώντας για το τέλος του προγράμματος ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να κλείσουμε πληγές, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και να θωρακίσουμε τη χώρα για να μην κινδυνεύσει ξανά. Ο προβληματισμός πρέπει να εστιαστεί στις αιτίες της ένταξής μας στα μνημόνια. Πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 ως Αριστερά μιλούσαμε για κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και κάναμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισή της πριν τα μνημόνια. Έχουν αναδειχθεί προβλήματα με αφορμή και τις θανατηφόρες πυρκαγιές, όπως ότι χωρίς κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες και χωρίς καθορισμένο αιγιαλό. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και δίκαιη ανάπτυξη; Γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες έμεναν άλυτα αυτά τα προβλήματα; Ποια άλλη δύναμη αν όχι η Αριστερά μπορεί να δώσει λύση σ’ αυτά τα προβλήματα;»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας για τη μεταμνημονιακή εποχή , σημείωσε ότι «δεν θα έλεγα ότι οι στόχοι είναι εύκολοι, αλλά νομίζω είναι σημαντικό το ότι εμείς θα αποφασίσουμε με ποια μέσα θα επιδιώκουμε και θα επιτυγχάνουμε τους στόχους και αυτό θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με το το γεγονός ότι αυτά τα μέσα θα επιταχύνουν και τις διαδικασίες ανάπτυξης· αλλά όταν λέμε ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά συγχρόνως και το γεγονός ότι αυτό που θα κερδίζουμε θα μοιράζεται με έναν δικαιότερο ακόμα τρόπο στην κοινωνία». Υποστήριξε ότι ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε μία σειρά από επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού.

Τέλός, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας με ανάρτησή του στα social media υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς των προγραμμάτων διάσωσης έχοντας ταυτόχρονα επιτύχει μια συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους που της εξασφαλίζει μια περίοδο 15 περίπου χρόνων χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για την εξυπηρέτησή του».

«Τρία είναι τα κρίσιμα σημεία για τη χάραξη μιας διορατικής στρατηγικής», όπως αναφέρει ο υφυπουργός:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επανέλθει ποτέ ως πρόβλημα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Καμία υποτροπή σε αυτές τις συνθήκες δεν θα μείνει χωρίς μεγάλες συνέπειες. Άρα με πλήρη κι απόλυτη ιδιοκτησία θα πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εδραιώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική, την επίτευξη των στόχων και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα πρέπει να συμμαχήσει αποφασιστικά στο πλαίσιο της ΕΕ με εκείνες τις δυνάμεις που ευνοούν την ενίσχυση των ενοποιητικών διαδικασιών, την απόκρουση των εθνικιστικών αναδιπλώσεων και την εξέλιξη της ΕΕ σε ισχυρή δύναμη με αυτόνομο ρόλο στα παγκόσμια πράγματα στη βάση των αρχών του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους.

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που της δίνει η γεωγραφική της θέση για να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με τις οικονομίες της Ανατολής. Αυτός ο ρόλος προφανώς δεν θα της χαριστεί, ούτε και θα της αναγνωριστεί εύκολα. Όμως υπάρχει κι η πολιτική προετοιμασία και πρέπει να υπερασπιστεί έναντι των εταίρων της αυτή την προοπτική ως προοπτική που ευνοεί το ευρωπαϊκό συμφέρον συνολικά και όχι μόνο το ελληνικό».

Παράλληλα, τονίζει πως «στην αφετηρία της νέας περιόδου λοιπόν η Ελληνική Αριστερά στο σύνολό της πρέπει να βρει τη δύναμη –υπερβαίνοντας τον εαυτό της και τις διαιρέσεις- να διαμορφώσει αυτό το στρατηγικό όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Και βεβαίως η πρώτη ευθύνη για την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών ανήκει στην κυβέρνηση. Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές είναι αρκετός για να σηματοδοτηθεί η νέα πορεία».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις