ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Έλληνας αρχιτέκτονας που άλλαξε το πρόσωπο της Νέας Υόρκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 χρόνων, ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του Μανχάταν και συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Κώστας Κονδύλης.

Ο «αρχιτέκτονας των κατασκευαστών», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν ήταν γεννημένος το 1940 στο Βελγικό Κονγκό με καταγωγή από τη Σάμο αρχιτέκτονας και πέθανε την περασμένη Παρασκευή στα 78 του χρόνια

Ο Κώστας Κονδύλης άλλαξε το πρόσωπο της Νέας Υόρκης σχεδιάζοντας 86 κτίρια στην πόλη, στον μισό αιώνα της σταδιοδρομίας του.

Η συνεργασία με τον Τραμπ

Πολλά από αυτά έγιναν ύστερα από ανάθεση του Ντόναλντ Τραμπ, που εντυπωσιάστηκε όταν είδε τη δουλειά του Κονδύλη στην 36η οδό και το κτίριο Manhattan Place στο 630 της Πρώτης Λεωφόρου το 1984. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή ο Τραμπ εισέβαλλε στο γραφείο του και τον ρώτησε: «Εσύ σχεδίασες τα κτίρια που είδα στην 36η οδό; Το επόμενο που θα σχεδιάσεις θα είναι δικό μου. Από σήμερα φρόντισε να είσαι κοντά σε τηλέφωνο. Θα σε πάρω άμεσα».

Στο ντοκιμαντέρ «Building Stories» του 2012, ο Κονδύλης αφηγείται ότι η συνάντηση με τον Τραμπ άλλαξε την πορεία της ζωής του για πάντα. «Είχε καταπληκτική αίσθηση του ντιζάιν, και μου άρεσε», εξηγεί ο Τραμπ στο ίδιο ντοκιμαντέρ. «Ανέβηκα στο γραφείο του, τον είδα και άρχισα να του δίνω δουλειές». Ο Κονδύλης σχεδίασε διάφορα κτίρια στο σύμπλεγμα Trump Place, το Trump International Hotel and Tower και το Trump World Tower των 72 ορόφων, στα τέλη των 90s προκάλεσε αντιδράσεις. Ήταν το υψηλότερο κτίριο κατοικιών της εποχής του, και έγινε η αιτία για διαμαρτυρίες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και από τον ΟΗΕ, που δεν ήθελε το κτίριο να ξεπερνάει σε ύψος την έδρα του, που βρισκόταν παραδίπλα.

Κριτικοί αρχιτεκτονικής και συνάδελφοι αρχιτέκτονες χαρακτήριζαν τα σχέδιά του «παραδοσιακά», «άτολμα», «στερεοτυπικά», προϊόντα συμβιβασμού με τους κατασκευαστές. Ωστόσο οι τελευταίοι τον λάτρευαν. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των ακινήτων του ανέθεταν συνεχώς έργα. Στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι και αλλού. Από το 2000 έως το 2007 σχεδίασε 65 κτίρια – ένα κάθε έξι εβδομάδες!

Έχοντας τελειώσει το σχολείο στη γενέτειρα των γονιών του, την Ελλάδα, και σπουδάζοντας αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα του στη Νέα Υόρκη το 1969 χωρίς να γνωρίζει κανέναν. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για το γραφείο Davis Brody & Associates. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Philip Birnbaum & Associates για 9 χρόνια πριν φτιάξει την δική του εταιρεία, Costas Kondylis and Partners το 1989. Η εταιρεία αυτή έπαψε να υπάρχει το 2009 μετά την αποχώρηση τριών συνεργατών και ο Κώστας Κονδύλης ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα, το Kondylis Design.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανος που κατάγομαι από την Ελλάδα»

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. «Αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανος που κατάγομαι από την Ελλάδα και με συγκινεί πάρα πολύ, όταν με πλησιάζουν Έλληνες και μπορώ κάτι να κάνω γι’ αυτούς. Με ενθουσιάζει πάντα όταν βρίσκομαι κοντά σε Έλληνες. Η Ελλάδα είναι πάντα στην ψυχή μου και οφείλω πολλά στον ελληνικό πολιτισμό», είχε τονίσει.

Σε ερώτηση ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους της ομογένειας για να πεύχουν στη ζωή τους, είχε πει χαρακτηριστικά: «Να έχουν όνειρα και να βρουν τις δυνατότητες και το ταλέντο που έχουν μέσα τους. Να δουν πού είναι η δύναμη μέσα τους και να την εκμεταλλευτούν για να προχωρήσουν και να πετύχουν».

Πηγή: protothem.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις